Scheidsrechtersbal opgegooid door Jan Venema (Winsum)

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Scheidsrechtersbal

 Jan Venema werd op latere leeftijd pas actief als scheidsrechter maar had daarvoor als bestuurder en trainer al een aardige staat van dienst bij onder andere de CVV Viboa opgebouwd.

 

Jan Venema werd op latere leeftijd pas actief als scheidsrechter maar had daarvoor als bestuurder en trainer al een aardige staat van dienst bij onder andere de CVV Viboa opgebouwd. Maar is nu de vierde arbiter die  actief is in de rubriek ‘ De scheidsrechtersbal opgegooid door…..

 foto_jan_Venema

Naam: Jan Venema

Leeftijd: 62

Woonplaats: Winsum

Scheidsrechter vanaf: 1997

Actief op welk niveau: Zaterdag 4 (4e klasse)

Een scheidsrechter zou zelf ook gevoetbald moeten hebben Hoeft niet perse, al moet ik wel zeggen dat ik het zelf als voordeel ervaar wel gevoetbald te hebben. Het aanvoelen en inleven is beter en ik kan de wedstrijd beter lezen

De regel dat je op je zeventigste als KNVB-arbiter moet stoppen bestaat sinds vorig jaar niet meer en dat is terecht.  Volkomen terecht. Je bent net zo oud als je je voelt

Dat Pieter Vink en Ruud Bossen de spelregeltoets niet haalden is te breed uitgemeten in de landelijke pers. Niet al te slim van de KNVB om dit te (laten) lekken. Aan de andere kant moeten Vink en Bossen natuurlijk gewoon de spelregeltoets halen. Het is toch een deel van hun vak.

De talentenklassen leveren op termijn scheidsrechters voor het betaalde voetbal op. Als ze goed worden begeleid zal dit ongetwijfeld zo zijn. Kijk maar naar Michel Winter

Nederland levert bij het EK in Polen en de Oekraïne tenminste een arbiter. Normaliter zou dit moeten. Maar bij de UEFA en de FIFA spelen soms andere argumenten mee. Vooral als er stemmen moeten worden gewonnen zijn de zgn. kleine landen opeens belangrijk.

Als je ziet wat arbiters tijdens wedstrijden in het amateurvoetbal soms meemaken mag de vergoeding wel hoger zijn. De vergoeding van de KNVB zal voor een echte scheidsrechter nooit een punt van discussie zijn, Hij is met hart en ziel met zijn hobby bezig en soms kost dat wat.

De COVS doet veel voor haar leden waar niet iedereen van doordrongen is. De COVS en dan heb ik het met name over de afdeling Groningen doet ongelofelijk veel voor haar leden, Daarom zijn er ook over de 100 leden denk ik.

Binnen nu en vijf jaar zal het arbitragekorps in het amateurvoetbal te klein zijn om alle wedstrijden van standaardteams te bemannen. Hoewel de KNVB uit alle macht bezig is om nieuwe arbiters te werven zou dit zomaar kunnen. Een pleidooi daarom aan alle arbiters om ook in de eigen vereniging de arbitrage op alle mogelijke manieren uit te dragen.

Bij amateurwedstrijden moet er ook met een headset gewerkt worden. Grote flauwekul. Ik begrijp dat op topnivo (lees WK, EK etc.) de belangen enorm groot zijn. Maar als de kwaliteit van de waarnemingen ook op dit nivo erg goed zijn dan zeurt niemand over hulpmiddelen. Krijgen we ook geen ongelijkheid in waarnemingen.

Ik heb tot nu toe alles uit mijn carrière gehaald Volmondig ja. Ik fluit 4e klasse op het veld en Hoofdklasse in zaal terwijl ik pas op mijn 48e ben begonnen met fluiten. Daarnaast heb ik zoveel plezier aan het fluiten dat elke wedstrijd voor mij een hoogtepunt is.