Scheidsrechtersbal opgegooid door Luuk Korhorn

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Scheidsrechtersbal

Scheidsrechtersbal'' is een nieuwe rubriek op Puurvoetbalonline waarin we scheidsrechters enkele stellingen voorleggen. Stellingen die betrekking hebben op zaken die voor de arbitrage spelen rond en binnen de lijnen.

 

Scheidsrechtersbal'' is de rubriek op Puurvoetbalonline waarin we scheidsrechters enkele stellingen voorleggen. Stellingen die betrekking hebben op zaken die voor de arbitrage spelen rond en binnen de lijnen.

fotoluuk1

Luuk Korhorn zeer geconcentreerd tijdens Corenos-Helpman van vorig seizoen. foto: archief Puurvoetbalonline

Personalia

Naam: Luuk Korhorn

Leeftijd: 20

Woonplaats: Kloosterburen

Scheidsrechter vanaf: 2007

Actief op welk niveau:  2e en 3e klasse (Groep 3 KNVB)

Een scheidsrechter zou zelf ook gevoetbald moeten hebben. Er is niks wat moet, maar om enige kennis te hebben van het spel en het verloop ervan zou het wel een aanbeveling zijn. Ik denk dat je dat al een heel stuk vooruit helpt. Zeker het omgaan met emoties van spelers word vergemakkelijkt.

De regel dat je op je zeventigste als KNVB-arbiter moet stoppen bestaat sinds vorig jaar niet meer en dat is terecht. Inderdaad, scheidsrechters moeten zelf aan kunnen geven of ze willen stoppen of niet. En anders zou de KNVB op basis van de rapporten/beoordelingen die een scheidsrechter krijgt alsnog kunnen beslissen of een scheidsrechter door mag gaan met fluiten of niet.

Dat Pieter Vink en Ruud Bossen de spelregeltoets niet haalden is te breed uitgemeten in de landelijke pers. Dat klopt. In de spelregeltoets worden situaties geschetst die niet of eens in de zoveel tijd voor komen. Dat Vink en Bossen die toets niet halen wil niet per definitie zeggen dat ze niet goed kunnen fluiten. Er word wel een verwachtingspatroon geschetst, en die is dat scheidsrechters op de hoogte zijn van de regels. Als ze dan de antwoorden op extreme situaties niet weten, zegt niets over die scheidsrechters.

De talentenklassen leveren op termijn scheidsrechters voor het betaalde voetbal op. Dat denk ik wel. Ik zit zelf in het Talententraject. De begeleiding is intensief, feedback is een belangrijk onderdeel daarvan. Je word op termijn wel geacht je daar iets van aan te trekken, en iets daarvan op pikt. Maar er word tevens de nadruk gelegt op het feit dat iedereen wel moet blijven fluiten op een manier die bij je past. Het verhaal dat iedere scheidsrechter precies volgens de richtlijnen van de KNVB moet fluiten en men alleen dan hogerop komt, is dan ook niet waar.

Nederland levert bij het EK in Polen en de Oekraïne tenminste een arbiter. Ik heb daar niet echt een mening over. Laat ik het zo zeggen, ik heb het idee dat het niveau wel eens hoger is geweest. Het kan nog wel, en er zijn zeker scheidsrechters die daarvoor in aanmerking komen. Maar het is te vroeg om daar nu al een oordeel over te vellen.

Als je ziet wat arbiters tijdens wedstrijden in het amateurvoetbal soms meemaken mag de vergoeding wel hoger zijn. Fluiten moet je met name voor je plezier doen, en niet voor het geld. Wanneer je geld wilt verdienen, kun je beter op zaterdag aan het werk gaan. Een stuk minder negatieve benaderingen, en een hoop meer geld.

De COVS doet veel voor haar leden waar niet iedereen van doordrongen is Dat denk ik zeker. Ze helpen met het organiseren van onder andere de spelregeltoets en shuttle-run test. Als je problemen hebt ondervonden op het veld, dan kun je bij het COVS terecht. Net als een accommodatie om te trainen. Daarbij is het sociale belang groot. Je bent als scheidsrechter niet alleen, je hebt een hoop collega’s.

Binnen nu en vijf jaar zal het arbitragekorps in het amateurvoetbal te klein zijn om alle wedstrijden van standaardteams te bemannen. Ik denk het niet. Er zijn nog enkele tientallen KNVB-scheidsrechters die in de reserveklasses fluiten. Maar als we die in gaan zetten bij standaardwedstrijden dan zou het niveau wel drastisch kunnen dalen. En het één werkt door op het andere. Scheidsrechters krijgen door hun tekortkomende kwaliteiten meer kritiek, en dat schrikt mensen af om dan alsnog scheidsrechter te worden. Maar over vijf jaar? Nee, geloof niet dat ‘het dan al zover is’.

Bij amateurwedstrijden moet er ook met een headset gewerkt worden Het zou op sommige niveaus geen kwaad kunnen, al denk ik met alle respect dat het op een pak em beet 5e klasse reserve geen meerwaarde zal hebben. Ik ben aardig van het traditionele voetbal. Als je voetbalt moet je smerig zijn na een sliding, en niet de rubberkorrels van een kunstgrasveld van je been moet vegen. Zo denk ik ook met headset. Maar zeker op een hoger niveau amateurvoetbal gaan supporters soms zo op in het spel, dat redelijk communiceren met je assistenten niet altijd makkelijk is. Daarom is het zeker bij dat soort wedstrijden wel makkelijk, dan denk ik aan wedstrijden vanaf de 2e klasse standaard.

 Ik heb tot nu toe alles uit mijn carrière gehaald  Absoluut niet, er zit denk ik voor mij nog wel meer in het vat. Nu maar hopen dat wat in het vat zit niet verzuurt. Ik zou nog wel een paar stappen hoger willen, misschien Topklasse. Je moet ook niet te hoge eisen stellen. Ik vind het niet realistisch om te denken dat ik Eredivisie ga fluiten, dan hou je alleen jezelf maar voor de gek. Maar tot nu toe, gaat alles zoals ik denk dat het moet.