Scheidsrechtersbal opgegooid door Bob Kempinga

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Scheidsrechtersbal

Scheidsrechtersbal''  betekend weer een nieuwe rubriek op Puurvoetbalonline waarin we scheidsrechters enkele stellingen voorleggen. Stellingen die betrekking hebben op zaken die voor de arbitrage spelen rond en binnen de lijnen.

Scheidsrechtersbal''  betekend weer een nieuwe rubriek op Puurvoetbalonline waarin we scheidsrechters enkele stellingen voorleggen. Stellingen die betrekking hebben op zaken die voor de arbitrage spelen rond en binnen de lijnen. Na Marcel Bellinga is Bod Kempinga de tweede scheidsrechter in deze rubriek

GeelWit-WVV-2


 Naam:                          Bob Kempinga

Leeftijd:                         47 jaar

Woonplaats:                  Delfzijl

Scheidsrechter vanaf:    2004

Actief op welk niveau:  Zondag – groep 1, landelijk Hoofdklasse, 1e klasse, Beloften Jupiler League en Eredivisie Dames

Een scheidsrechter zou zelf ook gevoetbald moeten hebben. In veel situaties zal dat vast een voordeel zijn, maar ik ken ook verschillende scheidsrechters die nooit (op niveau) hebben gevoetbald en toch  uitstekende scheidsrechters zijn. Er komt meer bij kijken dan uitsluitend verstand van voetbal.

De regel dat je op je zeventigste als KNVB-arbiter moet stoppen bestaat sinds vorig jaar niet meer en dat is terecht Zonder meer terecht. Als iemand fit en scherp genoeg is om op oudere leeftijd een wedstrijd te leiden op het niveau wat hij aan kan, dan moet je zulke mensen waarderen in plaats van afserveren.

Dat Pieter Vink en Ruud Bossen de spelregeltoets niet haalden is te breed uitgemeten in de landelijke pers. Ik ben vóór open communiceren, maar wat mij betreft niet op deze manier.Voor zover mij bekend is dit niet door de KNVB wereldkundig gemaakt, maar is er sprake van een “lek”. Voor deze wijze van communiceren heb ik geen enkel respect.

De talentenklassen leveren op termijn scheidsrechters voor het betaalde voetbal op. Dat was en is de doelstelling en je ziet het gelukkig steeds vaker gebeuren. Kijk bijvoorbeeld naar Danny Makkelie die vorig jaar zijn debuut als jongste scheidsrechter maakte in de eredivisie.

Nederland levert bij het EK in Polen en de Oekraïne tenminste een arbiter. Ik verwacht het wel en heb er alle vertrouwen in. In Nederland lopen verschillende uitstekende arbiters, die niet hadden misstaan op de WK in Zuid-Afrika. Dit was helaas niet het geval, maar voor het aanstaande EK kunnen ze niet om onze arbiters heen.

Als je ziet wat arbiters tijdens wedstrijden in het amateurvoetbal soms meemaken mag de vergoeding wel hoger zijn. Mijn motivatie is nooit de hoogte van de wedstrijd- of kilometervergoeding geweest en zal dit ook nooit worden. Dit geldt volgens mij voor de meeste arbiters. Het is een passie waar je het hoogst haalbare uit jezelf wilt halen.

De COVS doet veel voor haar leden waar niet iedereen van doordrongen is. De vereniging waar ik lid van ben, COVS Groningen, heeft zonder meer een actief bestuur. Zoals bij de meeste verenigingen komt het vaak op dezelfde mensen neer, alhoewel ik de indruk heb dat er bij onze vereniging wel veel leden zijn die bereid zijn mee te werken aan allerlei activiteiten.

Vroeger hadden de scheidsrechters het makkelijker als tegenwoordig Is dat zo? Dat wordt volgens mij ook van veel beroepsgroepen gezegd, maar ik vraag mij af of de mensen die er rechtstreeks bij betrokken zijn dat ook zo ervaren. Een scheidsrechter van nu is ook opgegroeid in de wereld van nu. Uiteraard zijn er verschillen met 20 of 30 jaar geleden, maar die waren er ook in de gewone omgangsvormen onderling. Ik denk dat het allemaal wel meevalt.

 Binnen nu en vijf jaar zal het arbitragekorps in het amateurvoetbal te klein zijn om alle wedstrijden van standaardteams te bemannen. Ik weet niet precies hoe het scheidsrechterskorps er qua leeftijd uitziet, maar als ik bij ons op de trainingen kijk dan zijn er veel jonge jongens die komen trainen. Als dit de landelijke trend is dan valt het volgens mij wel een beetje mee.

Bij amateurwedstrijden moet er ook met een headset gewerkt worden. Behalve het kostenaspect zie ik het ook niet als meerwaarde voor wedstrijden die niet geleid worden door een neutraal trio. Op het hoogste niveau zal het zonder meer een meerwaarde zijn, maar volgens mij gaan ze er in de topklasse dit seizoen in ieder geval nog niet mee werken.

Tot nu toe heb ik alles uit mijn carrière gehaald Een volmondig JA. Ik ben in 2004 op 41-jarige leeftijd gestart als KNVB-scheidsrechter en dit seizoen gepromoveerd naar groep 1. Ik verheug me op de wedstrijden van komend seizoen in de hoofdklasse, waarbij we als arbitraal trio aangesteld zullen worden. Prachtig vooruitzicht!