Arnold van der Kooi ( hoofdtrainer Lycurgus): Ik zie jeugdtrainingen die niets bijdragen in ontwikkeling van jeugdspelers

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in In de Dugout met...

Arnold van der Kooi vertrekt na dit seizoen als trainer van de hoofdmacht van Lycurgus. Dan heeft Van der Kooi er vijf jaar bij de op sportpark West End spelende zaterdagvereniging opzitten en is hij toe aan een nieuwe uitdaging. Dat is een van de onderwerpen in het vraaggesprek wat Puurvoetbalonline had met de ervaren trainer.
image-2014-11-18 1
Arnold, jij stopt na vijf seizoenen als trainer van Lycurgus. Een lastige keuze of toe aan een nieuwe uitdaging: ‘Een dubbel gevoel. Ik heb wel een warm gevoel aan Lycurgus overgehouden. Ik merk echter dat het na vijf jaar tijd wordt om verder te kijken. Dat is goed voor mij en goed voor de selectie/club.”
Jij promoveerde met Lycurgus naar de tweede klasse maar direct volgde degradatie. Conclusie, Lycurgus is te klein voor de tweede klasse: ‘We konden destijds het niveau wel aan. Vóór de winterstop hadden we 23 punten en aan het eind van de competitie 32. De vele mutaties tijdens de winterstop en het gebrek aan scorend vermogen deden ons de das om. We konden het vertrek van een aantal spelers niet opvangen dus als je het zo bekijkt waren we inderdaad te klein. “
Hoe zit het met de doorstroming van de jeugd binnen Lycurgus: ‘De doorstroming is slecht. Lycurgus is één van de grootste clubs van de stad met veel jeugd. Te veel jaren is de jeugdopleiding een beetje onderbelicht geweest. Te weinig goede trainers die de jeugd op een hoger niveau konden tillen en daarmee ook zorgen dat jeugdspelers het niveau van de eerste selectie aankunnen en behouden blijven voor de club. Gevolg is dat er veel jongens in de 1e en 2e selectie spelen die “van buiten” komen. Deze vertrekken (na hun studie e.d.) op een gegeven moment echter ook weer. Daarmee verklaar je ook de vele mutaties die we jaarlijks hebben. “
Gruno heeft geen A-B-junioren wat ook geldt voor Groninger Boys. Dat zou kunnen betekenen dat beide verenigingen op termijn geen bestaansrecht meer hebben: ‘Ik kan niet oordelen over deze clubs. Als je geen jeugd hebt moet je spelers van elders aantrekken. Bij Groninger Boys lukt dat met behulp van sponsoren (nog) steeds. Bij Gruno gaat dat volgens mij moeizamer en dat zie je dan ook terug aan het niveau waarop de clubs acteren. “
Zou een fusie tussen de bespelers van West End er voor kunnen zorgen dat er een stabiele hoofdklasser op West End komt te voetballen:’ Dat betwijfel ik. Je moet als club investeren in je jeugdopleiding. Goede trainers aan trekken die bijdragen aan ontwikkeling van talent en aan de cultuur van de club. Mooi voorbeeld is Be Quick 1887. Daar wordt al jaren geinvesteerd in een goede opleiding met als gevolg dat er heel veel eigen jeugd in de 1e en 2e selectie speelt op hoog niveau. De stap omhoog is voor jeugdspelers gemakkelijker als ze tijdens hun jeugdperiode ook op niveau trainen en spelen. Dat kost een aantal jaren maar uiteindelijk kun je dan ook stabiel op niveau spelen. Een fusie op West End zie ik er niet één, twee, drie van komen. De clubs zijn te verschillend van cultuur. “
Ik hoorde laatst een collega van jou zeggen, bij de jeugd is het met de basisvaardigheden maar slecht gesteld. Deel jij die mening: ‘Het antwoord vindt je eigenlijk terug in mijn antwoord op de vorige vraag. Ik maak regelmatig een rondje langs de trainingsvelden op West End en soms zie ik dan delen van trainingen waarbij ik me afvraag wat ze bijdragen aan de ontwikkeling van spelertjes. Overigens heeft Lycurgus op dat gebied zijn zaakjes steeds beter op orde, daarover ben ik hoopvol gestemd.”
Wat zou voor jou, naast de kwaliteit van de spelersgroep, een reden kunnen zijn om ergens niet te solliciteren of nee tegen te zeggen: ’Ik moet een goed gevoel hebben bij de cultuur van de club en de mensen. Ik ben een sociaal ingestelde persoon. Omgangsnormen zijn voor mij belangrijk, respect voor vrijwilligers, tegenstanders en scheidsrechters (hoewel dat bij sommige assistent scheidsrechters nog wel eens moeilijk is op te brengen) vind ik belangrijke onderwerpen.”
Wat was volgens jou de belangrijkste reden van jullie zeer slechte start: ’De selectie was redelijk in disbalans. Er zijn een aantal (meer of minder) belangrijke spelers vertrokken. Daarvoor hebben we wel een drietal goede spelers teruggekregen maar niet alle posities zijn even goed bezet. We kregen te gemakkelijk doelpunten tegen. Maar ondertussen ziet het er naar  puzzelstukjes steeds beter op hun plaats te vallen maar daarmee wil ik niet zeggen dat we het lek definitief boven hebben, we zijn nog te wisselvallig.”

Bij welke trainer in het betaald voetbal zou jij weleens in de keuken willen kijken en waarom: ’Ik zou wel eens een weekje met Ron Jans mee willen draaien. Naast het feit dat het als mens een zeer amaibel persoon is laat hij zijn team mooi en effectief voetbal spelen. De wijze waarop hij met zijn team Ajax in de bekerfinale aftroefde was een genot om naar te kijken (en dat is niet omdat het Ajax was.....)

Als trainer heb jij een wat ‘grillige’ carrière. Dat betekent dat jij puur op je gevoel afgaat bij het zoeken naar een nieuwe uitdaging: ’In zekere zin wel. Als ik een team train wil ik ook mijn eigen ei kwijt kunnen. Spelers technisch, tactisch en conditioneel beter maken. Het gevoel hebben dat je met een selectie daarin nog stappen kunt maken en dat de selectie dat ook wil. Ik ben geen spelleider tijdens de training.”

Jullie gaan vanaf meespelen om de prijzen omdat: ’We gaan, zeker nu niet, hoog van de toren blazen. Dat zit niet in mijn karakter en de praktijk leert op dit moment dat we daar ook geen enkele aanspraak op kunnen maken. Zo af en toe kijk je uiteraard wel eens naar de ranglijst en het programma en ga je wat mogelijkheden berekenen. Maar met alleen rekenen pak je geen prijzen.”