Kees Pranger(assistent-trainer SV Marum): 'Ooit hoop ik trainer van VEV'67 te worden

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in In de Dugout met...

Kees Pranger stopte na ruim vijftien jaar als speler van een eerste elftal. Ruim vijftien jaar die hem via VEV’67, GRC Groningen, VEV67 bij CSVH bracht waar na het seizoen 20 13-20 14 een einde aan een mooie loopbaan kwam. Nu is Kees Pranger assistent-trainer bij SV Marum waar zijn voetbalvriend Marcel Poll deze zomer als hoofdtrainer aan de slag ging. Aan Puurvoetbalonline vertelt Kees over niet alleen zijn eerste stappen als trainer maar komen er ook andere onderwerpen tersprake.
image-2014-10-13
 Kees Pranger, middelste rij rechts, samen met de technische staf en selectie SV Marum.

Kees wat deed jouw besluiten om een einde achter jou mooie voetballoopbaan te zetten: ’
Twee zaken kwamen halverwege vorig seizoen bij elkaar. Ten eerste had ik mezelf altijd voor gehouden om op tijd te stoppen met voetballen in een 1e elftal. Ik wilde namelijk wel van waarde zijn voor het team maar daarnaast wist ik daarna graag trainer wilde worden. Toen mijn voetbalvriend Marcel Poll  mij halverwege het vorig seizoen belde met de vraag of ik zijn assistent wilde worden bij Marum, wist ik dat het zover was. Ik heb na vijftien prachtige seizoenen afscheid genomen als speler en ik richt me inmiddels volledig op mijn ontwikkeling als trainer.”
Jij werd assistent van Marcel Poll bij Marum. Waarom niet terug naar ’jou’ VEV’67: ‘ Gezien de vele goede (assistent) trainers die VEV´67 heeft was daar geen sprake. Maar ik had in alle gevallen voor Marcel Poll en SV Marum gekozen. Marcel en ik kennen elkaar goed en vertrouwen elkaar blindelings. Dat alleen al is voor mij een goede basis om samen te werken. Ik was er dan ook van overtuigd dat ik enorm veel van Marcel kon leren. Daarbij komt dat ik bij een nieuwe club, SV Marum, in de keuken kan kijken en dat levert ook altijd nieuwe inzichten op. We zijn nu ruim twee maanden bezig en ik ben ontzettend blij dat ik deze stap gezet heb. Alle verwachtingen komen uit. Ik ben dan vooral blij dat ik alle ruimte krijg van Marcel en de rest van ons team om mezelf te ontwikkelen tot trainer.”
Vaak hoor je als iemand pas gestopt is. Hij is als trainer nog teveel voetballer. Herken jij dat: ’Jazeker herken ik dat. In je ontwikkeling tot trainer moet je gaan leren denken als trainer. Als speler kijk je veel naar de acties op zich terwijl een trainer naar een groter geheel moet kijken en oplossingen moet creëren. Dat vind ik nog wel eens lastig. Ik weet het wel maar er komt zoveel bij kijken om een goede hoofdtrainer te worden. Gelukkig leer ik veel door het volgen van de TC3-cursus van Jans Deenen en Jan Veenhof.”
Rob Groefsema noemde jou als iemand die hem veel nuttige tips geeft. Wie was degene die jou aan het begin van je loopbaan nuttige tips gaf: ‘Bij VEV´67 heb ik altijd goede trainers en spelers om me heen gehad. Als jonge speler ben ik vooral gevormd in de A1 met trainer Lef Meijer.  Wat ik me ook nog goed herinner zijn de gedetailleerde aanwijzingen die mijn trainer Johan Pitstra gaf en ook de analyses in de 3e helft, onder aanvoering van oud gedienden Emo en Martin de Vries waren leerzaam. “
SV Marum heeft een jonge selectie met een jonge staf. Zit daar niet het gevaar in van, we zijn samen misschien wel te jong: ‘Ik zie daar geen gevaar in. Het is zeker een jonge staf en een jonge selectie maar dat werkt op dit moment erg goed. De selectie is ook zeer leergierig. Ze trainen echt hard en zijn bewust bezig om beter te worden. Oud of jong maakt trouwens niets uit. In ons geval is de staf perfect samengesteld. Veel kennis van het spel en ook sociaal sterk. Onze leider Roel Veenstra speelt daarin een belangrijke rol. Hij is sinds dit seizoen voor het eerst betrokken bij het seniorenvoetbal maar we zijn erg blij met hem. Met Lippe Jaarsma (grensrechter), Gert Groefsema (verzorging en hersteltrainer) en Johan Mulder (keepertrainer) bestaat de staf uit veel ervaring en echte clubmensen.
Marum is een voetbalbolwerk, met SV Marum en Futsal Marum, wat kan uitgroeien tot hét voetbaldorp in het Westerkwartier:’ In potentie moet dat zeker kunnen. Ik zie in de korte tijd dat ik hier ben dat SV Marum een echte dorpsclub is. Veel mensen die erg bij de club betrokken zijn en er heerst een hoop gezelligheid. Toch zijn ze bij VEV´67 in Leek verder, vind ik. En als ik zo rond kijk dan zijn meer clubs erg goed bezig. Zoals in Grootegast en Zuidhorn. Daar wordt ook al een paar jaar behoorlijk aan de weg getimmerd. Tel daarbij op dat TLC weer in opbouw is en de conclusie kan ook gemaakt worden dat het Westerkwartier een echt voetbalbolwerk is.
Jij kent Marcel als jouw broekzak. Waarin is hij als trainer anders dan speler:’ Eigenlijk herken ik in de trainer Marcel ook zoals hij als speler was. Een gedreven, teamspeler, sociaal sterk met een geweldig tactisch inzicht van het spel.”
Jou een beetje kennende verwacht ik dat jij binnen nu en vijf jaar zelfstandig hoofdtrainer bent: ‘Dat klopt en is zeker mijn doel. Toch is dit seizoen voor mij ook een soort oriëntatie jaar. Dat klinkt misschien raar maar ik probeer dit trainersvak te combineren met mijn privéleven (gezin en werk). Als dit allemaal goed te combineren is dan weet ik zeker dat ik binnen een paar seizoenen hoofdtrainer zal zijn.”
Enkele weken geleden hoorde ik Thijs Slegers op TV bij VI praten over PSV en Cocu. Denk jij Cocu de ideale man voor de Eindhovenaren is: ‘Dat kan ik niet goed beoordelen. Ik moet het hebben van die plak en knip interviews op zondag. Als ik er als buitenstaander tegenaan kijk denk ik eerder dat het probleem van PSV de samenstelling vd selectie is. Er is bij het samenstellen volgens mij niet goed gekeken naar de verschillende karakters van de spelers. Volgens mij zijn er teveel haantjes die niet getemd  worden bij een gebrek aan een paar gelouterde spelers. Trouwens, ik zal een collega zoals Cocu natuurlijk nooit afvallen hahaha.
Jullie worden met Marum als een van de kampioenskandidaten gezien in 3C zaterdag. Wie zie jij als de belangrijkste kandidaat: ‘VV Groningen. Die bulken van kwaliteit en ervaring. De ideale mix om kampioen te kunnen worden. En direct daarachter toch ook VV Zuidhorn. Verder is er een groep van misschien wel vijf clubs die ook in aanmerking kunnen komen.
Jouw vader, Jaap Pranger, is ook een bekende in het trainerswereldje. Heeft hij jou voor iets gewaarschuwd of heeft hij iets van, ontdek het zelf maar: ‘Natuurlijk praten wij veel over voetbal. Omdat mijn vader altijd positief is en vertrouwen in mij heeft kan ik mij een waarschuwing niet herinneren. Mijn vader is 3x mijn trainer geweest en ik heb van het seizoen bij Knickerbockers 1 bijna alles meegemaakt. Van die periodes kan ik me nog veel herinneren. Wat ik altijd ontzettend knap vond is dat hij in staat was om van een groep voetballers een hecht team te maken. Een team wat topfit op het voetbalveld verscheen en voor elkaar door het vuur ging. Als je een team als trainer zover hebt dan ben je al een aardig eind in de juiste richting.
Ik zag Ajax twee weken geleden een helft tegen die Cyprioten voetballen en dacht, Frank de Boer jij moet snel bij dat middelmatig team vertrekken. Snap jij mijn stelling:’ Ja, dat snap ik zeker. Ik heb die wedstrijd ook gezien. Toen ik die Boilesen en Sigthorsson keer op keer zag stuntelen had ik hetzelfde idee. Aan de andere kant, Frank de Boer zal toch ook genieten van andere spelers, zoals bv zo´n Andersen en Schone. Ik verwacht dat Frank de Boer binnen twee jaar trainer wordt bij Barcelona en dan hoop ik dat hij als eerste Isco bij Real Madrid oppikt. Garantie voor succes.
Gert Groefsema is: Een spil binnen de vereniging. Wat een clubman is dat. Daarnaast is hij binnen onze staf en selectie van grote waarde. Gert is voor ons veel meer dan verzorger en hersteltrainer.
Er wordt verder lovend over de jeugdafdeling van Marum gesproken. Bevestigd dat het beeld dat Marum op termijn een stabiele tweedeklasser kan worden: ‘Een stabiele 2e klasser kan SV Marum zeker worden mits deze selectie zoveel mogelijk intact blijft. Deze jonge groep is een resultaat van de jeugdafdeling en heeft de kwaliteit om op termijn een sterke 2e klasser te worden. Elk seizoen aangevuld met 1 of meerdere goede jeugdspelers biedt dat zeker kansen.
Kees Pranger wordt ooit trainer van VEV’67: ‘Ja, dat word ik. Ik zou dat ooit heel graag willen maar voor nu is dat nog ver weg.