Jur Smit(trainer OKVC): Periodisering in het lagere amateurvoetbal werkt niet.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in In de Dugout met...

Als trainer loopt Jur Smit uit Winsum al ruim dertig jaar op de noordelijke voetbalvelden rond en is op dit moment trainer van OKVC uit Oldehove. Een ervaren trainer die door Puurvoetbalonline werd uitgenodigd om in de Dug Out plaats te nemen om een aantal vragen en stellingen te beantwoorden.
1383123819N547374 202256916603505 1524751583 n
 
Als trainer ben jij een voorstander van kunstgras omdat: Het nieuwe kunstgras van tegenwoordig is prima om op te spelen, maar ik vind dat iedereen erover moet kunnen beschikken want anders vind ik het toch competitie vervalsing als er maar een paar ploegen in je competitie op kunstgras spelen.

Veel trainers houden graag vast aan een bepaald systeem geldt dat ook voor jou: Ik ben een liefhebber van aanvallend voetbal, en ik wil altijd winnen. Dat geld ook voor voetballers, dus soms moet je je wel eens aanpassen maar dat mag niet ten koste gaan van je ideeën. Dus het systeem is niet heilig maar hoe je over het voetbal denkt wel.

Ben jij een trainer die in een seizoen met periodisering werkt of is het volgens jou iets wat je als trainer aan moet voelen wat een groep nodig heeft: Ik denk dat periodisering niet werkt in het lagere amateurvoetbal omdat je altijd te maken hebt met onvolledige groepen op de training. Er zijn altijd wel spelers afwezig door werk, studie of blessures. Ik train meer vanuit wat ik in de wedstrijd wil zien en waar het mis gaat in de wedstrijd. Je moet ook naar de groep luisteren hoe hun beleving is van de training, en daar op inspringen.

Tegenwoordig wordt in het betaald voetbal een beroep gedaan op onderzoekers die kijken waar teams winst mee kunnen maken. Geloof jij daar in of zeg jij dat gaat mij te ver: Bij het betaald voetbal worden hele hoge eisen gesteld aan de spelers. Wedstrijden worden soms door details beslist. Ik kan mij er wel in vinden dat men alles wil weten en vastleggen, maar of dat voor iedereen ten goede komt, vraag ik mij af. Men moet niet vergeten dat voetbal een teamsport is met individuen die de ruimte moeten krijgen om zelf acties te ondernemen en zich te ontplooien. Lichamelijk en fysiek is het wel goed om van iedereen persoonlijk dingen vast te leggen om zo tot een betere fysieke gesteldheid te komen.

Ik ben persoonlijk van mening dat de tegenwoordige voetbalschoen blessure verhogend is. Deel jij mijn mening of denk jij dat zoiets bij toeval tot stand komt: De voetbalschoen van tegenwoordig is een modeverschijnsel, daar ontkom je niet aan. Vroeger paste je als voetballer je schoenen aan de omstandigheden van het veld. Lange nop, korte nop vaste nop, kunstgras nop maar dat zie je tegenwoordig niet meer. Ik ga er vanuit dat de producenten van de schoenen weten hoe ze een zo compleet mogelijke schoen moeten produceren voor de consument. Maar ik heb soms wel zo mijn twijfels want het ziet er wel naar uit dat er tegenwoordig meer gewrichtsblessures zijn dan vroeger.

Stijn Bisschop, een van de trainers van voetbalschool, Het Verschil’, is van mening dat de motoriek van kinderen/jongeren terugloopt door te weinig sport op school. Hoe kijk jij daar tegenaan: Heeft niets te maken met sport op school. Ik had vroeger per week ook maar 2 a 3 uurtjes sport op school. Er is tegenwoordig gewoon te weinig ruimte om op straat te spelen. Nu staan de straten vol met auto’s, redelijke grasvelden zijn er bijna niet meer, en men heeft thuis allerlei andere mogelijkheden om zich te vermaken. Als men dan toch wat wil veranderen aan de motoriek van de kinderen dan moet men ze verplicht 1 uur laten bewegen/sporten per dag op school. Daarnaast moeten de ouders kinderen stimuleren om buiten te spelen ipv thuis te zitten. Misschien is het wat voor de clubs om mensen/trainers aan te stellen om kinderen dagelijks de mogelijkheid te geven om te sporten, kan misschien in overleg met de plaatselijke overheden.

Voetbalverenigingen met een kunstgrasveld zijn de clubs van de toekomst wordt er vaak beweerd. Onzin of deel jij die mening: Helemaal mee eens, de velden worden steeds beter, je kunt er bijna altijd op terecht, je kunt er altijd goede oefenstof op geven. Het kostenplaatje is voor de gemeentes ook het meest aantrekkelijk, het is alleen de eerste aanleg wat veel geld kost.

Jij bent bezig aan je tweede jaar in Oldehove als hoofdtrainer van OKVC. Wat heb jij als trainer binnen de vereniging weten te veranderen: Je veranderd niets als trainer, je draagt bij. Wat ik hiermee wil zeggen is dat je als trainer dingen aanreikt om te veranderen of om er beter van te worden, het is altijd aan de vereniging om er iets mee te doen. Dat kan zowel op het organisatorische vlak als op het voetballende gedeelte is.

In mijn periode als jeugdtrainer vond ik mij meer iemand om een team te bouwen dan om spelers op technisch gebied beter te maken. Wat ben jij voor een type trainer: Een trainer moet altijd bezig zijn om zijn spelers zowel tactisch als technisch beter te maken, daarnaast heb je als trainer een idee over hoe er gevoetbald dient te worden ook dit probeer je op je spelers over te brengen. Ik ben een sjabloon trainer zoals ze dat noemen, ik probeer via afwerkoefeningen mijn speelwijze op mijn team over te brengen, daarnaast doen we ook veel aan positiespelletjes. Ik sta ook bekend als een trainer die de jeugd een kans geeft en als iemand die eerlijk en recht door zee is. Wat voor mij het belangrijkste is, is dat ik vind dat men plezier moet hebben, men moet het fijn vinden om naar de club te komen.

Als jeugdtrainer was ik niet iemand die tijdens een wedstrijd iets opschreef en dat is iets wat jij ook niet doet omdat: Alles noteren is prima maar alleen kun je er zo weinig mee. Ik wil daar maar mee zeggen dat het toch maar weer de vraag is wie er de volgende keer bij de tegenstander meespeelt en hoe ze spelen. Ten opzichte van mijn eigen team zit het wel in mijn hoofd en mijn mening blijft toch hetzelfde, je moet van jezelf uitgaan waarbij je wel rekening houd met de tegenstander.

Jij komt bij mij over als een trainer die het persoonlijk contact erg belangrijk vindt. Zijn de spelers van nu daar anders in dan in de periode dat jij als trainer begon: Nee hoor het is nog net als in het begin van mijn carrière. Men voetbalt omdat men het leuk vind om te voetballen en om dat in een team te doen. De zogenaamde 3e helft vind ik dan ook een belangrijk aspect binnen het voetbal. Daarnaast vind ik het ook belangrijk om naast het voetbal de mensen te leren kennen en dan bedoel ik de hele vereniging.

Als trainer moet je qua oefenstof luisteren naar je spelersgroep of altijd je eigen lijn aanhouden: Als ja als trainer alleen maar je eigen lijn volgt heb je denk ik heel snel problemen met je groep. Het is belangrijk te luisteren wat een groep wil en daar je trainingen op af te stellen, met andere woorden je moet je training zo maken dat jouw ideeën er in zitten en dat zij plezier hebben.

Jij bent in het bezit van het diploma TC2. Waar zit volgens jou het grootste tussen TC2 en TC3 in: In mijn tijd was TC3 meer een spelleider. Met TC2 ging het al veel meer over de lichamelijke/fysieke gesteldheid van spelers. Daarnaast was er veel meer aandacht voor technische/tactische aspecten van het voetbal. Ik heb later ook nog mijn applicatie gehaald en toen was het al zo dat je steeds meer een trainer/coach werd.

Een veel gehoorde kreet is, TC1 is bijna niet te betalen. Heb jij weleens overwogen om de cursus TC1 te volgen: Ik ben 5 jaar lang ingeschreven geweest om toegelaten te worden voor TC1 en betaalde daar elk jaar mijn inschrijfgeld voor. Na 5 jaar dacht ik, in mijn werkgebied zijn zo weinig clubs waar je TC1 voor nodig hebt dat ik toen besloot om mij niet meer in te schrijven.

Bij welke trainer zou jij wel een week stage willen lopen en waarom: Gert-Jan Verbeek lijkt mij wel een mooie leerschool om stage te lopen. Ik denk dat wij wel een beetje bij elkaar passen qua ideeën. Ik vind hem eerlijk, recht door zee, en hij heeft zijn eigen ideeën over het voetbal.

Een dag Louis van Gaal van Gaal vervangen zou betekenen dat jij met het volgende basisteam+ systeem zou starten: Stekelenburg; Vlaar, Martins-Indi, Janmaat, Blind; De Jong, Strootman, Robben Boëtius, Snijder; Van Persie