In de , Dug Out' met Guus Zantinga(trainer v.v.Poolster)

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in In de Dugout met...

Guus Zantinga is dit seizoen hoofdtrainer van de v.v. Poolster. Zantinga werd twee seizoenen achtereen kampioen met SC Scheemda en presteert ook dit seizoen prima met Poolster in de derde klasse. Voor Puurvoetbalonline ging Guus Zantinga in de, Dug Out’ zitten en gaf antwoord op de volgende vragen.

                1352703260Nguus

               Guus Zantinga

Guus kun je in het kort je eigen voetbalcarrière beschrijven: Ik ben begonnen te voetballen op 7 jarige leeftijd bij CVSB te Scheemda. Daarnaast heb alle vertegenwoordigde KNVB elftallen doorlopen en zelfs in het Nederlands Jeugdelftal van 16- 17 jarigen gespeeld. Op mijn 17e ben ik naar FC Groningen gegaan voor een jaar en daarna 3 jaar SC Veendam. Bij Veendam heb ik een knieblessure opgelopen, en ben toen gestopt met betaald voetbal en ben ik teruggegaan naar CVSB. Daarna nog gespeeld tot mijn 35 jaar bij SC Scheemda in het eerste elftal. Op mijn 40jarige leeftijd mijn trainersdiploma TC3 behaald en daarna mijn TC 2 gedaan.

 Wat doe je in het dagelijkse leven: Ik heb een molenmakers- aannemers en restauratiebedrijf  voor hoofdzakelijk het restaureren van traditionele wind - en watermolens in Heiligerlee. Ben verder getrouwd met Anita en we hebben twee dochters Mariska en Evelien.

Wat is volgens jou het grootste verschil tussen het trainen van junioren en senioren: Junioren leven meer voor het voetbal dan senioren. Senioren zeggen vaak en (te) gemakkelijk een training of wedstrijd af.

Dat spelers er tegenwoordig steeds minder voor over hebben is iets dat ik regelmatig hoor. Deel jij die mening: Ja, vroeger leefde ik voor het voetbal en miste geen wedstrijd door bijvoorbeeld een weekend weg, en dat is nu wel anders

Systemen worden te vaak over genomen. Je moet altijd kijken wat je als trainer in ‘huis’ hebt aan materiaal is mijn mening. Hoe kijk jij daar tegenaan: Ja de klopt, je moet wel materiaal hebben en er moet een balans inzitten met aanvallers en verdedigers, en links- rechtsbenige spelers

Het mooie aan het trainen van een team vind ik: Het beter maken van spelers en teamprestaties.

Als hoofdtrainer moet je ook goed op de hoogte zijn van wat er zich binnen de rest van de vereniging afspeelt voordat je een contract tekent: Ik heb mij voordat ik het contract bij Poolster tekende wel verdiept in mijn nieuwe club door te kijken naar de jeugdafdeling voor wat betreft de opvolging richting de eerste selectie

Jij vertrok na twee kampioenschappen bij SC Scheemda. Hoe moeilijk was dat: Ik ben natuurlijk op mijn hoogtepunt gestopt bij SC Scheemda. Je moet natuurlijk ook weer een uitdaging zoeken, en heb dat nu bij Poolster.

Welke trainer in het betaalde voetbal springt er op dit moment bovenuit volgens jou en waarom: Op dit moment is er niet een die er echt bovenuit springt.

Als trainer moet je tegenwoordig meer kunnen brengen dan alleen maar de trainingen verzorgen en het coachen op de wedstrijddag: Je laten zien als er een clubdag wordt georganiseerd en de derde helft is ook van groot belang voor binding met spelers en supporters.

Wat is de zogenaamde beginnersfout die ook jij misschien gemaakt hebt: Heb ik eigenlijk nog niet ontdekt.

Wat vind jij persoonlijk de beste trainer waar jij als speler onder getraind hebt: Bert v. Lingen bij Nederlands Jeugdelftal

Moeten spelers je als trainer aardig vinden: Aardig vinden is persoonlijk, heb je een klik dan gaat dan vanzelf. Je bent als hoofdtrainer wel de eindverantwoordelijke en bent diegene die beslissingen moet nemen wat spelers niet altijd “aardig” vinden.