In de Dug Out met Johan de Keijser(v.v.Usquert en Muntendam dames)

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in In de Dugout met...

Johan de Keijser is trainer van Usquert, dat in de vijfde klasse van het zondagvoetbal uitkomt. De Keijser is daarnaast ook trainer van de dames van Muntendam en hoopt in het damesvoetbal als oefenmeester nog wat stapjes te maken. Dat en nog meer vertelde hij in de rubriek ‘In de Dug Out met” aan Puurvoetbalonline

 

 1350630330NTrainer Johan de Keijser Usquert 16 08 12 6658

  Johan de Keijser Foto: Ommelander Courant.  Ronnie Afman Bedum

Jij bent trainer van zondag vijfde klasser Usquert. Wat is het mooie aan het trainen bij een club die in de vijfde klasse uitkomt: Het zijn vaak jonge ploegen met wat minder kwaliteit die vaak nog een heleboel willen en kunnen leren. De saamhorigheid en gezelligheid is vaak mooier en leuker dan bij een hele grote club.

 Als trainer ben je tegenwoordig niet alleen maar voetbaltrainer, maar vervul je ook op sociaal gebied een belangrijke rol richting de spelersgroep: Ja, dat is zeker waar want dat is veel meer aan de orde als vroeger. Toen had je geen computer, sociale media, telefoons etc. waardoor je nu richting een groep daar nu veel scherper op moet zijn dan vroeger

Dat voetballers tegenwoordig steeds minder voor hun sport over hebben is iets wat ik regelmatig hoor. Deel jij die mening: Nee die mening deel ik niet. Er zijn meer andere bezigheden en mogelijkheden dan vroeger maar degene die bij mij trainen hebben er veel voor over

Systemen is een toverwoord in het hedendaagse voetbal want je zag opeens dat veel teams het ‘Nederlands Elftal”-systeem gingen spelen. Snap jij dat ik daar niets van begrijp en denk ga lekker 4-3-3 of 4-4-2 spelen: Ik speel ook altijd 4-4-2. En dit is een opstelling op papier en word in het veld toch altijd anders.

 Het mooie aan het trainen van een team vind ik: Het beter maken van spelers als team en individueel.

Jij bent naast trainer van Usquert ook als trainer van het dameselftal van Muntendam actief. Wat is het grootste verschil tussen het trainen van dames en een herenteam: Het zeuren en zeiken tussen aanhalingstekens is bij de dames veel minder. Geen schwalbes, geen pijntjes of gezeur in het veld met een overtreding. Bij mannen kan je iets verder gaan met je commentaar en fysiek wat harder trainen. Dames zijn iets gevoeliger. Ik doe het trouwens met erg veel plezier en het zou ook veel meer aandacht moeten krijgen.

Als trainer moet je goed op de hoogte zijn van wat er zich binnen de rest van de vereniging afspeelt: Bij een grote vereniging moet je wel bij gepraat worden en op de hoogte zijn van bepaalde zaken. Bij een kleine vereniging weet je vaak alles.

 Welke trainer in het betaalde voetbal springt er voor jou uit bovenuit op dit moment en waarom: Frank de boer, verdere uitleg overbodig want is een toptrainer die het nog ver gaat schoppen

Voor sommige onderdelen van het trainersvak bestaan geen lesboeken voor. Kun jij er een paar opnoemen: Sociale dingen, tactische dingen, fysieke dingen dus ja erg veel aspecten waar je zelf mee moet leren om gaan.

Wat is de zogenaamde beginnersfout die ook jij gemaakt hebt: Te emotioneel en te direct reageren. Leren relativeren en rustig blijven.

Of Robert Maaskant voor de groep staat of Louis van Gaal bij FC Groningen maakt niet uit, Groningen gaat er niet beter door voetballen: Ze worden met Van gaal ook geen kampioen maar het zou wel een paar plekken schelen denk ik. Door de ervaringen op het hoogste niveau weet hij denk ik net iets meer.

Je bent nu trainer bij Usquert. Wat zijn jouw ambities als hoofdtrainer: Mijn ambities zijn om in het damesvoetbal een hoofdklasser of topklasser te kunnen trainen en wie weet iets in het betaalde damesvoetbal doen. Bij de mannen wil ik graag 3 of 4 periodes van 3/4 seizoenen bij een andere club werken en dan gaat het al richting de 60 jaar dus dan word het al wat.