Jeroen van Calcar (VIBOA): Via het jeugdvoetbal het trainersvak in.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in In de Dugout met...

Sinds dit seizoen is de 23 jarige Jeroen van Calcar als jeugdtrainer aan VIBOA verbonden. Samen met Jelis Schuiling is hij trainer/coach van de C1 van Viboa. Daarnaast volgt hij de cursus TC3 en wat voor Puurvoetbalonline voldoende reden was om met hem in de ‘Dug out plaats te nemen

 198550 156450097826576 1791531712 n

  Jeroen van Calcar( uiterst rechts) met de C1 van VIBOA

Dat ik jeugdtrainer zou worden bij VIBOA had ik twee jaar geleden nog niet kunnen bedenken: Ja en Nee. Omdat ik vanaf mijn 5e bij Hunsingo heb gevoetbald zullen er vast mensen die van deze overstap hebben opgekeken. Wel kom ik al jaren bij Viboa om wedstrijden van jeugd en het 1e elftal te bekijken. Hierdoor kende ik inmiddels al aardig wat mensen binnen Viboa. Daarom was de stap minder moeilijk. Het trainen/coachen van Viboa C1 en de TC3 cursus is voor mij de ideale stap om het trainersvak in te rollen. Ik wil mezelf ontwikkelen als trainer en dat kan naar mijn mening beter bij Viboa dan bij Hunsingo.

Wat vindt jij het belangrijkste onderdeel wat een C-junior moet beheersen: Bij Viboa C1 gaan we vooral uit van: willen en durven te voetballen. Dit betekent dat we het zoveel mogelijk voetballend willen oplossen en opbouwen van achteruit. Wij (Jelis Schuiling en ik) trainen veel op positiespel omdat wij combinatievoetbal willen spelen. Vaak zie je veel jeugdteams op hoger niveau de lange bal hanteren en voetballen ze erg fysiek. Omdat wij fysiek geen sterke ploeg zijn willen we dat proberen voetballend op te lossen.

 

Fysiek zit er tussen jeugdspelers onderling vaak veel verschil. Is dat bij de C1 van VIBOA ook het geval: Zeker weten. Bij C1 zie je qua fysiek een duidelijk verschil tussen 1e jaars C’ers en 2e jaars C’ers. Vooral in lengte en postuur. Aangezien wij veel 1e jaars C’ers  en zelf twee 2e jaars D-ers hebben moeten wij het dus niet van fysieke kracht hebben.

Er staat een toekomstige fusie op stapel tussen VIBOA en Hunsingo. Wat zijn in jouw ogen daar de grootste voordelen van: Voornamelijk voor het dorp Winsum is het goed dat er een jeugdafdeling komt. Aangezien veel kinderen van Hunsingo en Viboa met elkaar omgaan zal dit geen problemen opleveren. Verder zou het mooi zijn om op termijn een groot sportpark te creëren. Door de samenwerking van de jeugd hoop ik dat er eindelijk kunstgrasvelden gerealiseerd gaan worden. De velden in Winsum hebben veel te lijden en door kunstgrasvelden aan te leggen wordt dit probleem opgelost.

Het niveauverschil tussen de jeugd van Viboa en Hunsingo is momenteel wel erg groot, vooral bij C, B en A. Dus denk ik dat er in de selectieteams weinig versterking zal komen van spelers vanuit Hunsingo.

Je volgt de opleiding TC3 van de KNVB. Wat denk je daar te leren op het gebied van het verzorgen van trainingen: Klopt. Ik volg de TC3 cursus een keer per week in Engelbert. Omdat ik mezelf wil ontwikkelen als trainer is de TC 3 cursus een goede stap. Deze cursus wordt gegeven door Jan Medema (oud-trainer van o.a. Viboa, nu Appingedam) en Jans Deenen (hoofdtrainer Stadskanaal). Ik heb nu vijf bijeenkomsten gehad en het is zeker leerzaam. Bij de TC 3 wordt er in de eerste weken vooral gekeken naar de opbouw van een training. Vanuit een voetbalprobleem (bijv. opbouw of druk zetten) die je tijdens een wedstrijd hebt geconstateerd. Hier maak je dan een training van om zo verbeterpunten te werken. Verder zijn we druk bezig met de manier van een training leiden (coachen tijdens bepaalde spelsituaties, stopzetten tijdens een oefening etc.). Ik vind het erg leerzaam en weet zeker dat ik na de cursus mezelf heb ontwikkeld.

Veel clubs in Noord Groningen hebben in de hogere leeftijdscategorieën alle teams niet goed bezet. Zouden clubs op het gebied van jeugdopleidingen niet meer moeten samenwerken: De afgelopen tijd zie je steeds meer samenwerkingsverbanden in de Regio (Bedum, De Held en waarschijnlijk ook in Winsum). Dit is denk ik alleen maar positief voor de regio.

Of verenigingen onderling meer moeten samenwerken weet ik niet. Elke vereniging heeft een eigen beleid en handelt hier ook naar.

Jij voetbalt zelf niet meer begreep ik maar waar ik mij eigenlijk niets bij kan voorstellen: Klopt. Het veldvoetbal heb ik (voorlopig) een punt achter gezet. Vorig seizoen heb ik het plezier in voetbal verloren door een aantal oorzaken. Dit heeft mij er toe doen besluiten om bij Hunsingo te stoppen. Momenteel voetbal ik met vrienden bij Futsal Winsum. Voor en na de wedstrijd erg gezellig. Maar tijdens de wedstrijd fanatiek en de wedstrijd willen winnen. Hier heb ik erg veel plezier in. Dit is ook prima te combineren met het trainen/coachen bij Viboa en de TC 3 cursus.

Als trainer zie ik in de toekomst ook een rol bij de senioren voor mij weggelegd: In de toekomst wil ik zeker hoofdtrainer worden. Uiteraard wil ik me de komende jaren richten op jeugdvoetbal. In de toekomst zie ik mij nog wel TC 2 doen en wie weet daarna TC 1.

Maar de ambitie is er zeker om ooit hoofdtrainer te worden van een mooie amateurvereniging. Een familielid (Marc van Meel) is momenteel hoofdtrainer bij Viboa. Met hem praat ik veel over voetbal. Hij heeft het ook aangemoedigd om de TC3 cursus te gaan doen.

 

Vaak hoor je dat jeugd lastig c.q. moeilijk is maar is het niet zo dat als je duidelijk bent zoiets wel meevalt: Absoluut. Het is ook maar net hoe je met jeugd omgaat denk ik. Wij hebben in het begin van het seizoen bij C1 een aantal afspraken gemaakt met de spelersgroep. Hele simpele regels maar als iedereen elkaar accepteert en respecteert zijn er weinig problemen.

Jeroen van Calcar is een trainer/coach die graag wil dat zijn ploeg aanvallend voetbal speelt: Dat is wel de bedoeling. Het liefst speel ik 4-3-3 met een echte ‘’10’’ zoals denk ik meer trainers graag willen spelen. Echter, ik vind ook dat je moet voetballen naar de mogelijkheden van het spelersmateriaal dat je hebt. Wij zitten met Viboa C1 in een zware competitie (3e divisie). Wij hebben ervoor gekozen om in een 4-2-3-1 systeem te spelen om iets meer controle te hebben op het middenveld. Bij balbezit willen wij voetballen vanuit de combinatie. Bij balverlies zakken we in en laten we de tegenstander opbouwen om op het juiste moment druk te zetten op de tegenstander.

Bij welke trainer in het betaalde voetbal zou jij weleens in de ‘keuken’ willen kijken: Dat is bij Frank de Boer. In mijn ogen een toptrainer in wording. Ik denk dat de Boer een trainer is met een eigen visie die de jeugd een echte kans geeft. Ook zijn fanatisme vind ik mooi om te zien. Een aantal weken geleden bij NEC – Ajax werd hij helemaal gek omdat Ajax een goal tegen kreeg bij een 0-5 voorsprong. De Boer zie ik in de toekomst wel bondscoach worden of trainer van Barcelona.