In de Dug Out met ..David van der Kam(CVVB)

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in In de Dugout met...

David van der Kam is trainer van de tweede selectie van CVVB. Met dat team werdt hij vorig seizoen kampioen in de eerste klasse waardoor CVVB2 dit seizoen in de reserve hoofdklasse uitkomt. Voor Puurvoetbalonline beantwoorde David en aantal vragen en stellingen waarmee de rubriek’In de Dug Out met’ ook weer van start is gegaan.

1347622945N553676 384809961539186 1390933106 n

 David van der Kam(midden)tijdens de huldiging van CVVB2

David kun jij in het kort wat over je eigen voetbalcarrière vertellen: Vanaf mijn 6e ben ik begonnen bij CVVB. Vanaf de F-jes tot aan de A junioren heb ik alle standaardteams doorlopen bij de club. Op 17- jarige leeftijd heb ik mijn debuut gemaakt bij het 1e elftal onder trainer Jos Jansen op de Haar. Dit was destijds in de 4e klasse. Vanuit de 4e klasse zijn we in een aantal jaren doorgestoomd naar de 1e klasse. Toen ik 24 was kreeg ik de uitnodiging om bij ACV te voetballen. Destijds een club die steeds bij de eerste 6 eindigde in de hoofdklasse. Omdat ik wel benieuwd was waar mijn plafond als voetballer lag heb ik de stap gemaakt. Een jaar waarin ik op twee na, alle wedstrijden gespeeld heb als basisspeler. Enorm veel geleerd, veel mooie clubs als tegenstander gehad, mooie complexen gezien, met goede voetballers gespeeld, kortom: als voetballer een topjaar. Later weer teruggekeerd naar CVVB. Ik heb nog een aantal jaren gespeeld als laatste man en ben op mij 29e gestopt met prestatievoetbal.

Jij bent tweede trainer bij CVVB. Wat is volgens jou het grootste verschil tussen het trainen van een tweede en een hoofdtrainer: Het moeilijke is dat je wekelijks te maken hebt met een wisselend elftal. Je krijgt spelers terug van het 1e elftal en je moet gaan schuiven in je eigen elftal. Je moet jongens teleurstellen die altijd op de training zijn, maar waar je zaterdags geen plek voor hebt. Als hoofdtrainer kun je met een vaste groep werken en trainen. De trainingsgroep is ook de groep waar je de wedstrijden mee speelt. Dit biedt structuur en de spelers weten hoe er gespeeld wordt en weet van elkaar de kwaliteiten. Dit heb je als trainer van het 2e elftal een stuk minder.

Als trainer ben je tegenwoordig niet alleen maar voetbaltrainer, maar vervul je ook daarbuiten een belangrijke rol richting de spelersgroep:  Absoluut. Tegenwoordig moet je goed zijn in groepsmanagement. Coachen is vooral met mensen kunnen omgaan en een team kneden van spelers met verschillende kwaliteit.

Dat spelers er tegenwoordig steeds minder voor over hebben is iets dat ik regelmatig hoor. Deel jij die mening: Ja en nee. Ten eerste is het denk ik moeilijk te vergelijken met 20 jaar geleden. Er waren minder keuzes in de vrijetijdsbesteding. De mentaliteit was anders doordat je weinig andere opties had. Nu is het vaak zo dat de hoeveelheid aan keuzes de mentaliteit en doorzettingsvermogen beïnvloed. “lukt het niet? Dan ga ik toch wat anders doen” leeft nu meer. Verder wordt het verdienen van eigen geld steeds belangrijker, en dat is logisch.

Systemen is een toverwoord in het hedendaagse voetbal want je zag opeens dat veel teams het ‘Nederlands Elftal”-systeem gingen spelen. Snap jij dat ik daar niets van begrijp en denk ga lekker 4-3-3 of 4-4-2 spelen: Een systeem zegt mij niet zoveel. Ik denk dat het ene systeem in een ander overgaat. Wij spelen op papier eigenlijk een 4-4-2 systeem, maar in balbezit spelen wij soms in een 3-4-3 of een 4-3-3 systeem. Het is maar net hoe je er tegen aan kijkt. Ik ben wel van mening dat alle systemen gebaseerd zijn op het 4-4-2 of 4-3-3 systeem. De andere opties (Nederlands Elftal systeem) zijn allemaal aanpassingen hierop en dat is denk ik een modetrend aan het worden.

Het mooie aan het trainen van een team vind ik: De omgang met de voetballers en het toepassen van jouw visie op voetbal. Het mooiste is dan dat je je visie op wedstrijddagen weer terug ziet. Je hebt met z’n allen een doel voor ogen en dat vind ik een heel mooi traject om mee te maken. We hebben bij het 2e elftal een leuke groep jongens: fanatiek, kwalitatief goed, gemotiveerd en een dosis humor. Een mooie combinatie die ons ver gaat brengen dit seizoen.

Tegenwoordig heeft een jeugdspeler vaak te weinig geduld richting een eventuele basisplaats in het eerste elftal. Geldt dat ook zo richting een tweede team; Iedereen wil voetballen en beginnen in de basis. Geduld opbrengen is moeilijk, kan ik begrijpen als voetballer maar zeker ook als trainer. De jongens zijn allemaal erg gretig en dan is een plek op de bank of bij een lager elftal niet datgene wat die speler wil. Maar daar moeten ze mee leren omgaan. Dat hoort bij selectievoetbal. Dat de jeugdspelers minder geduld hebben ben ik niet helemaal mee eens. Dit verschilt per karakter. De een is erg ongeduldig en kan niet omgaan met tegenslagen en de ander is juist heel geduldig en schikt zich makkelijker. De mentale weerbaarheid is anders.

Als tweede trainer moet je ook goed op de hoogte zijn van wat er zich binnen de rest van de vereniging afspeelt:  Absoluut. Je hebt te maken met het 1e elftal, het 3e elftal en de aankomende jeugd. Je moet daarom wel op de hoogte zijn over de verschillende elftallen. Omdat ik al jaren bij CVVB betrokken ben weet ik onderhand wel hoe de lijntjes lopen binnen de vereniging op organisatorisch gebied en dat is als trainer ook wel makkelijk.

Welke trainer in het betaalde voetbal springt er voor jou bovenuit op dit moment en waarom: Op dit moment is er niet een trainer die er bovenuit steekt. Ik ben wel gecharmeerd van Gert Jan Verbeek. De manier waarop hij een groep spelers kan vormen en zijn no nonsens uitstraling/aanpak vind ik mooi om te zien en te horen. De clubs die hij onder zijn hoede heeft gehad stralen allemaal fitheid en kracht uit.

Louis van Gaal stelt aan de hand van een profielschets zijn selectie samen en wil het slaappatroon van de selectie in kaart brengen. Draaft Van Gaal niet een beetje door: Van Gaal is iemand van extremen. Maar in dit geval is het wel overdreven. Richt je op het voetbal en ga daarmee aan de slag denk ik dan maar. Daar is meer winst te halen dan het slaappatroon van spelers.

Wat is de zogenaamde beginnersfout die ook jij misschien gemaakt hebt: Mijn fout is geweest (en nog denk ik) dat ik nog teveel als voetballer langs de kant sta. Hierdoor ben je veel meer bezig met het spel en de beleving dan met het analyseren. Ik heb teveel oog voor de bal en te weinig voor hoe het elftal speelt en staat. Dit is een leerpunt voor mij.

Hoe lastig is het om een teleurgestelde speler te motiveren die uit de eerste selectie komt omdat hij daar niet bij de wedstrijdselectie zit: Niet lastig, want de afspraken met de hoofdtrainer zijn duidelijk. Ook in het 2e elftal moeten ze gewoon presteren. Na een wedstrijd bespreken we de spelers die in de 1e selectie zitten, hoe ze gespeeld hebben. Een 2e elftal is natuurlijk een ander niveau dan het 1e elftal maar reserve hoofdklasse is ook een mooi podium om te voetballen.Verder is het volgens mij niet goed als je een speler moet motiveren. Als dat zo is dan heeft een dergelijke speler op dat moment geen meerwaarde voor het elftal.

Je bent nu tweede trainer bij CVVB. Wat zijn jouw ambities als trainer.: Ik heb zeker ambities. Mijn doel is om in de toekomst TC 2 en misschien wel TC 1 te gaan doen. Mijn doel is een 1e elftal. Echter op welke termijn weet ik nog niet. Dit is afhankelijk van verschillende factoren maar ik wel weet dat ik verder wil in het trainersgebeuren.