Marco Pesiwarissa (v,v. Helpman ) : Bij jeugd trainers zie je vaak copieergedrag

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in In de Dugout met...

Marco Pesiwarissa is als Hoofdjeugdopleidingen verbonden aan de voetbalvereniging Helpman. De Molukker vertelt onder andere wat zijn hoogtepunt in zijn eigen voetbalcarrière was, welk spelsysteem zijn voorkeur heeft en welke trainer in het betaald voetbal hij hoog heeft zitten in zijn bijdrage aan de rubriek: 'In de Dug Out" met ......

Marco Pesiwarissa is als Hoofdjeugdopleidingen verbonden aan de voetbalvereniging Helpman. De Molukker vertelt onder andere wat zijn hoogtepunt in zijn eigen voetbalcarrière was, welk spelsysteem zijn voorkeur heeft en welke trainer in het betaald voetbal hij hoog heeft zitten in zijn bijdrage aan de rubriek: 'In de Dug Out" met ......

              foto_Marco

 

Beschrijf je eigen voetbalcarrière eens in het kort: Ik ben pas op mijn twaalfde begonnen te voetballen om in teamverband te gaan voetballen. Dat was bij RCS uit Oost-Souburg, wel bekent als de club van Danny Blind en de tweeling Dennis en Gerard de Nooijer. Vanaf mijn zeventiende ben ik bij GRC gaan voetballen, daar heb ik een seizoen gespeeld waarna ik overstapte naar Helpman. Bij Helpman heb ik negen seizoenen in het eerste elftal gespeeld. Mijn hoogtepunt was de uitverkiezing voor het Moluks Elftal waar ik onder andere met Danny Landzaat, Bart Latuheru en Simon Tahamata heb mogen spelen. Na mijn periode in het eerste heb ik vervolgens in het vierde en de laatste drie seizoenen in het derde elftal van Helpman gespeeld. Ik ben sinds 1991 trainer bij o.a. de Helpman-jeugd, SV Marum, SVMH, Macedonië en FC Lewenborg. Op dit moment ben ik bij Helpman Hoofdjeugdopleidingen, trainer van dames 1 en zondag 2.

Wat doe je in het dagelijkse leven: Ik werk bij Rodenstock Benelux BV, een leverancier van brillen en monturen. Samen met de accountmanagers Lenses en Frames zijn we verantwoordelijk voor de provincie Limburg en Noord- Brabant. Daar onderhouden we contacten met de opticiens, lossen we problemen op en ga ik regelmatig op klantenbezoek

Wat is volgens jou het grootste verschil tussen het trainen van een tweede en de eerste selectie: In mijn ogen zit daar in mijn trainingsaanpak geen verschil in. Of ik nou het eerste of het tweede train, mijn doelstelling om het team en spelers beter te maken blijft hetzelfde

Hoe diep gaat het contact met je spelers. Wil je bijvoorbeeld weten wat ze verder bezighoudt naast het voetballen: Ik ben wel benieuwd hoe het met een speler op het werk, school of thuis gaat. Dit zou weleens van invloed op het presteren en gedrag van een speler zowel binnen als buiten de lijnen. Ik merk wel dat het contact bij senioren het contact anders is dan bij dames. Dat was voor mij wel even wennen als damestrainer.

Het 4-3-3 systeem zie je steeds minder op de velden. Vele trainers, zelfs bij de jeugd, spelen met een diepe spits. Hoe denk jij daarover en welk systeem heeft jou voorkeur: Bij de jeugd zie je vaak een kopieergedrag. Het Nederlands Elftal wordt tweede op het WK en prompt spelen bijna alle teams in het 4-2-3-1-systeem, zonder daarbij oog te hebben voor de kwaliteiten van de spelers. In het voetbal draait het naast doelpunten om 'tijd" en ,ruimte". En of dat in een 4-3-3 of 4-4-2-systeem is maakt mij niet zoveel uit. De intentie om attractief, verzorgt en aanvallend te spelen moet blijven bestaan. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan het 4-3-3-systeem. Je hebt daarmee een optimale veldbezetting en vaak heb je er één tegen één duels. Als Hoofdopleidingen probeer ik dat we binnen de hele jeugdafdeling 4-3-3 of 3-4-3 spelen.

Ik hoor vaak dat het mooie aan het trainen is een team en spelers individueel beter maken. Hoe zie jij dat: Ik ben het daar volledig mee eens. Daar moet voor mij als trainer ook de uitdaging inzitten. Ik hoef geen trainer te worden van een team dat al iets bereikt heeft. Geef mij maar een team dat opgebouwd dient te worden of iets bereiken wil.

Helpman heeft in Harry Zwiers een oud-voetballer als trainer van het eerste. Wat is daar in jouw ogen daar het voordeel van: Harry brengt natuurlijk een heel stuk ervaring met zich mee. Daarnaast kent hij de club erg goed en is hij niet te beroerd om extra hand - en spandiensten te verlenen. Met oud- eerste elftalspeler Eric Oostland als klankbord, oud-keeper Wilco Veldhuis als keeperstrainer, Jeroen Hamminga en mijn persoontje een aardige technische staf met een Blauw-Wit hart die het beste met de club voor hebben.

Uit onze gezamenlijke periode bij Marum weet ik dat jij een man bent die zijn trainingen uitstekend voorbereidt. Vooral bij de jeugd is dit iets wat niet altijd gebeurd is mijn mening. Deel jij mijn mening: Ik ben het volledig met je eens. Ik wil als trainer niet voor verrassingen komen te staan. Met mijn team train ik altijd wedstrijdgericht en ik wil dan ook van te voren weten welke spelers ik tot mijn beschikking heb. Aan de hand van die info, de wedstrijdevaluatie en de tactiek voor de volgende wedstrijd bereid ik mijn volgende wedstrijden voor. Een back zal bij mijn afwerkvormen bijna nooit afwerken, dat doet hij in de wedstrijden namelijk ook niet. In onze onderbouw (pupillen) trainen we nu in het circuitmodel waarin we van de trainers vragen om hun trainingen goed voor te bereiden. Veel jeugdtrainers vergeten namelijk dat ze werknemer zijn en dat er van hun best wat gevraagd mag worden.

Welke trainer in het betaalde voetbal springt er voor jou uit bovenuit op dit moment en waarom: Gert –Jan Verbeek heb ik hoog zitten. Een echte 'no-nonsense"-trainer. Daarnaast laat hij zijn elftal altijd verzorgd voetballen en maakt hij ze ook beter. Zelf is hij ook niet te beroerd om de mouwen op te stropen. Ik vind het jammer dat hij bij Feyenoord niet de tijd heeft gekregen om iets neer te zetten. Ik ben er van overtuigd dat hij dat elftal ook aan het voetballen had gekregen. Als trainer moet je tegenwoordig meer kunnen brengen dan alleen maar de trainingen verzorgen en het coachen op de wedstrijddag: Je moet tegenwoordig als trainer een beetje van alle markten thuis zijn. Het allerbelangrijkste vind ik dat je als trainer goed, open en eerlijk kan communiceren met de rest van de trainers, bestuur, spelers, staf en technische commissies etc....

Wat is de zogenaamde beginnersfout die ook jij misschien gemaakt hebt: Ik ben van mening dat je als trainer altijd wel fouten maakt. Hetzij in een wissel of een verkeerde beslissing. Je bent als trainer ook nooit uitgeleerd. Mijn beginnersfout was dat ik bijna niet communiceerde met mijn wisselspelers. Ik was altijd met de eerste elf bezig terwijl de nummers 12 t/m 18 ook heel belangrijk voor het team zijn.

Het zou een goede zaak zijn als Bert van Marwijk zijn contract bij de KNVB zou verlengen omdat: Er zit nog voldoende rek in dit elftal en hij op dit moment de enige is die deze lijn kan doortrekken. Daarnaast brengt dit ook rust met zich mee.

Helpman is: Helpman is een club die langzaam maar zeker uit een dal kruipt. We acteren toch al weer een aantal jaren in de derde klasse. Met een grote jeugdafdeling zoals wij hebben horen we minimaal tweede klasse te spelen. Achter de schermen zijn we daar heel druk mee bezig. Met de selectie beleggen we in januari een trainingskamp in het Spaanse Marbella. We willen weer terug naar de tweede klasse met een groot aantal zelf opgeleide spelers want het moet weer een eer zijn om voor Helpman te spelen.

Wat wil je nog kwijt maar wat ik jouw niet gevraagd heb:  Ik heb bij de club voor het leven een contact voor een jaar die wat mij betreft omgezet wordt in een levenslange verbintenis.