Trainer/leider Gerard Schutter van CVVB3 mag graag alles goed voor elkaar hebben

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in In de Dugout met...

De leider/trainer van CVVB 3, Gerard Schutter, werd na een paar keer geveld te zijn door een blessureleed  drie jaar geleden trainer/leider en stelt zich in de rubriek ‘In de Dug Out met” voor en vulde daarnaast enkele vragen en stellingen in.

De leider/trainer van CVVB 3, Gerard Schutter, werd na een paar keer geveld te zijn door een blessureleed  drie jaar geleden trainer/leider en stelt zich in de rubriek ‘In de Dug Out met” voor en vulde daarnaast enkele vragen en stellingen in.

 Gerard_Schutter

 Gerard Schutter: Trainer/leider CVVB3

Mijn naam is Gerard Schutter, 28 jaar en ik woon in Groningen samen met vriendin Marieke. Op mijn achtste ben ik vanuit Westerbroek in Bedum komen wonen en gaan voetballen bij CVVB. Na flink wat jaren in de jeugd te hebben gevoetbald ben ik in de senioren begonnen bij CVVB 3 onder trainer Jos Jansen op de Haar. Een fantastische man en een dito team. Na dit bijzondere jaar kwam ik terecht in het tweede van CVVB, waarin ik vijf jaren heb gevoetbald. Blessures en privéomstandigheden deden mij ertoe besluiten om na deze mooie jaren in het tweede een stapje terug te doen naar opnieuw het derde van CVVB.  Na opnieuw een vervelende knieblessure besloot ik te stoppen met actief voetballen en leider te worden naast trainer Marcel Hulzenga. Toen halverwege in het seizoen 2009-2010 Marcel Hulzenga in de winterstop de overstap maakte van het derde naar het tweede, heb ik het stokje van hem overgenomen. Nu anderhalf jaar verder staat ik dus eigenlijk voor mijn derde jaar als trainer van een uniek voetbalelftal.

Een vereiste voor een Trainer/elftalleider is dat hij zelf gevoetbald heeft: Een trainer moet bevlogen zijn van voetbal en verstand van het spelletje hebben. Daarom is het wel handig als hij zelf ook heeft gevoetbald. Daarnaast het belangrijk dat je als trainer het een en ander aan je spelers kan overbrengen en vooral het sociale gebeuren niet uit het oog verliezen.

Als trainer/ leider van CVVB 3 hoop ik dat de mannen wel een keer per week gaan trainen: Daar hoef ik niet op te hopen , dat weet ik wel zeker. We hebben bij CVVB 3 een hele enthousiaste en unieke groep. De meeste jongens voetballen al jaren met elkaar en hebben ook veel contact buiten het veld. Ik denk dat je kan spreken van een vriendenteam met de ambitie om zo hoog mogelijk te willen voetballen. In de voorbereiding hebben we drie keer in de week getraind en ondanks een aantal vakantiegevallen is de opkomst goed te noemen. Ik maak me absoluut geen zorgen over de opkomst op de trainingen.

Dat wij voor het kampioenschap gaan met het derde van CVVB is duidelijk nu Pieter van der Zee, Peter Langeland en Hans Vos bij de selectie komen: Met Pieter, Peter en Hans is onze selectie beduidend sterker geworden. Al moet ik hierbij opmerken dat de rol van Hans en Pieter anders is dan die van Peter. Hans en Pieter zullen structureel terug te vinden zijn op de training en in de wedstrijden. Peter heeft een reserverol en komt aan bod bij een tekort aan spelers of bij ernstige voetbaldrang. Als trainer wil ik voor het hoogst haalbare gaan. Nu ook de selecties van CVVB 1 en CVVB 2 niet alleen zijn versterkt, maar ook t.o.v. vorig seizoen een stuk groter zijn, zullen we met grote regelmaat ook nog versterking krijgen vanuit het tweede. Met daarbij onze eigen talentvolle jongens denk ik dat we sterk genoeg zullen/moeten zijn om voor de bovenste drie plekken mee toe doen. Doel is de nacompetitie voor promotie. Een kampioenschap zou fantastisch zijn!

Het sportcomplex in Bedum is duidelijk te klein geworden: Ik voetbal nu al 20 jaar bij CVVB en het onderwerp complex en velden is zo lang ik me kan herinneren altijd al een issue geweest. Het is duidelijk dat wanneer je als CVVB zijnde op eerste klasse niveau wil blijven spelen, je dit ook moet uitstralen. Daarom is modernisering van huidig complex, geen overbodige luxe. Daarnaast speel je met twee verenigingen in één complex en bij structureel ruimtegebrek (al jaren) zal er hierin, zeker voor de toekomst, mijns inziens wel wat moeten gebeuren. Wat eerder prioriteit heeft is een kunstgrasveld. Ieder jaar weer voetballen alle elftallen van CVVB en Bedum op hetzelfde trainingsveld, met als gevolgd dat er straks in november al geen sprietje gras meer opstaat. Elk zichzelf respecterende voetbalclub heeft tegenwoordig een kunstgrasveld. Ik denk dat de gemeente nu maar eens door moet pakken en de komst van een kunstgrasveld moet realiseren.

Als CVVB en Bedum fuseren ben ik het met Pieter eens dat het voetbal in Bedum een prachtige toekomst tegemoet gaat: Dat weet ik niet. Kijk het is makkelijk zeggen dat je niet meer onder een fusie uitkomt, omdat zowel CVVB als Bedum gebruik maken van hetzelfde complex, maar er spelen natuurlijk wel meer zaken. Wanneer je gaat fuseren zul je binnen alle geledingen dit aardig strak moeten regelen en dat is nog niet altijd even eenvoudig. Pas als je dat kan bewerkstelligen dat zie ik er een voordeel in en kan het voetbal in Bedum een mooie toekomst tegemoet zien.

Je werkt in het onderwijs. Deel je mijn mening dat de jeugd minder moeilijk is dan dat er door velen geroepen wordt: Ik vind dat je dan vooral moet kijken naar wie dat soort dingen roepen. Natuurlijk heeft er de laatste jaren een mentaliteitsverandering zich voor gedaan bij kinderen, maar dat is wanneer je kijkt naar wat hen wordt aangeboden toch heel erg logisch. In de media krijgen kinderen op jongere leeftijd te maken met ‘volwassen’ zaken en het aanbod in luxe artikelen is een stuk groter. Kinderen krijgen sneller hun zin. Daar doen we allemaal aan mee, dus kunnen we er ook iets aan doen. Te beginnen met een stukje sociale controle. Kinderen hebben sturing nodig, en zodra ze deze niet krijgen zullen ze de grens van het toelaatbare opzoeken, daarin kunnen ze erg gemakkelijk gecorrigeerd worden, maar dan moet dat natuurlijk wel gebeuren. Mensen die roepen dat de jeugd zo moeilijk, hebben vaak niet de inzicht of het vermogen om hierop in te spelen.

CVVB moet binnen nu en vijf jaar in de hoofdklasse spelen: Dat denk ik niet. Wanneer je als CVVB in de hoofdklasse wilt spelen, zul je van je beleid moeten gaan afstappen. Je zult spelers aan moeten trekken en moeten gaan werken met een premiestelsel. Dit is niet iets waar CVVB voor staat. Ik denk dat Pieter van der Zee het in zijn stukje heel goed heeft verwoord. Een club als CVVB moet ervoor zorgen dat ze structureel blijven meedraaien in de eerste klasse. Het is natuurlijk een ander verhaald wanneer binnen het huidige beleid kans ziet om te promoveren, maar een ‘moetje’ is het mijns inziens zeker niet.

AJAX wordt ook dit seizoen kampioen: Ajax zal dit seizoen met FC Twente uit gaan maken wie er kampioen gaan worden. Ik acht de selectie van Ajax iets sterker dan die van Twente, dus ik zet mijn geld op Ajax. Wat mij overigens erg aanspreekt in beide ploegen is de spelopvatting van beide trainers. Zowel Frank de Boer als Co Adriaanse laten hun elftal fris, aanvallend voetbal spelen vanuit een duidelijke en strakke organisatie. Frank de Boer heeft het voor elkaar gekregen om binnen een half jaar tijd Ajax weer op de ‘Ajax-manier’ te laten voetballen. Afgelopen seizoen hebben ze op de laatste speeldag de titel gepakt in een seizoen waar er veel met de club is gebeurd. Nu met de huidige aankopen en relatieve rust in de voorbereiding denk ik dat ze kwalitatief beter zijn dan FC Twente. Daarbij heeft Ajax ook mijn persoonlijk voorkeur en daarom zou het wel lekker zijn wanneer ik als een van de weinige van ons elftal de handjes in de lucht kan steken.

Ik vind het schandalig dat PSV met de miljoenen van de gemeente bij andere clubs de beste spelers wegtrekt: Tsja, ik moet zeggen dat het beleid van PSV met sowieso veel minder aanspreekt dan dat van Ajax en Twente. Heeft misschien ook wel met mijn persoonlijke voorkeur te maken. Ik moet je heel eerlijk zeggen, ik heb helemaal niks met PSV. De uitstraling van de club spreekt mij absoluut niet aan en ook in trainer Fred Rutten heb ik weinig vertrouwen. Toen ik las PSV in grote geldnood zat en de gemeente wilde bijspringen vond ik dat een logische zet. Het voetbal en PSV leeft enorm in Eindhoven. Toen vervolgens Marcel Brands op de tv verscheen en met een ijskoud gezicht vertelde dat hij 18 miljoen had besteedt aan drie jonge spelers, heb ik wel even gefronst. Het is toch gemeenschapsgeld, als ik in Eindhoven zou hebben gewoond dan had ik dit zeker niet toegejuicht. Als je dan kritisch kijkt naar de aankopen (Mertens, Strootman en Wijnaldum) dan denk ik niet dat je van deze jongens mag verwachten dat ze PSV wel even kampioen gaan maken. Zeker niet met een verdediging zoals Fred Rutten het op het moment heeft neergezet. Dat clubs als PSV, Ajax en in de toekomst FC Twente op een gegeven moment bij andere Nederlands clubs de beste spelers weghalen is logisch en absoluut niet schandalig. Het gebeurt immer ook met hun eigen spelers, maar dan richting het buitenland.  Als ze maar wel zorgen dat ze een mooi bedrag betalen, daar kunnen de subtoppers in Nederland ook weer mee verder.

CVVB_3_2011-2012

CVVB3 seizoen 2011-2012

Pieter, Hans en Peter zullen raar opkijken als ze zien hoe hoog de winstpremies bij het derde liggen: Ja, dat denk ik ook wel. Al moeten we de winstpremies bij CVVB 3 zien in de vorm van het Speler van het Jaar toernooi. Deze competitie (die veel lijkt op  het Coach van het Jaar toernooi van het DvhN) duurt het hele seizoen en de winnaar zal aan het eind van het jaar de officiële  CVVB 3 wisselbokaal mee mogen nemen. Daarnaast is het natuurlijk zo dat we na menig training en wedstrijd een heerlijk biertje drinken. Tel daarbij op sfeer  en het plezier wat we ieder jaar weer in het derde hebben, dan is dat denk ik onbetaalbaar en kan daar geen premie tegenop!

Pieter schetst een beeld van jou dat jij een fanatieke trainer/leider bent klopt dat beeld een beetje: Ja, dat heeft hij wel aardig ingeschat. Voetbal is het mooiste spelletje dat er is en daarbij mag ik graag de boel voor elkaar hebben. Daarom steek ik graag (veel) tijd in het elftal. Niet alleen in het trainings – en wedstrijdgebeuren, maar ook in de zaken eromheen wil ik graag mijn steentje bijdragen.

Als ik dit seizoen geen kampioen wordt met dit team denk ik niet dat een contractverlenging er voor mij inzit Haha, ik heb nog helemaal geen contract ondertekend, dus het is wel duidelijk waar de prioriteiten binnen CVVB liggen ;-) Even zonder gekheid, vanuit de club (bestuur en spelers) heb ik begrepen dat ze content zijn met de manier waarop ik met CVVB 3 bezig ben. Aangezien ik niet in het bezit ben van diploma’s is dit voor nu eerst mij plafond. Ik heb zeker ambities in het trainersvak en wil dan ook in de toekomst graag TC 3 en TC 2 diploma’s halen om een stapje hogerop te doen. Ik hoop dit seizoen niet alleen voor mezelf, maar ook voor het elftal weer een zo goed en gezellig mogelijk seizoen te draaien.