In de Dug Out met.Jaap Pranger (VEV'67)

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in In de Dugout met...

Jaap Pranger, trainer van het in de tweede klasse van het zaterdagvoetbal uitkomende VEV’67 nam voor Puurvoetbalonline plaats in de Dug Out.

Jaap Pranger, trainer van het in de tweede klasse van het zaterdagvoetbal uitkomende VEV’67 nam voor Puurvoetbalonline plaats in de Dug Out.

038

 

 Trainer Jaap Pranger (VEV'67)      foto: Jacob Krol

 

 

Beschrijf  je eigen voetbalcarrière: Als 8-jarige gestart bij Be Quick Dokkum en tot mijn 23e in het eerste elftal gespeeld. Vanwege mijn opleiding in Groningen als docent Lichamelijke Opvoeding twee seizoenen in het eerste en tweede van Lycurgus gespeeld. Na de verhuizing naar Leek, vanaf 1980 in het eerste elftal van VEV ’67 (Leek) gespeeld. Van de voorste linie steeds verder naar achteren in het elftal, en als laatste man geëindigd. Na het eerste elftal, met maatjes in het derde elftal en later in een senioren team tot de leeftijd van 54.

Je trainersloopbaan tot nu toe: Na de opleiding voor oefenmeester 3 en 2, ben ik bij The Knickerbockers gaan werken. Dertig jaar ben ik werkzaam geweest bij het Sportcentrum van de RUG/Hanzehogeschool in Groningen. Via dit werk belandde ik bij TKB, waar ik alle elftallen, behalve de dames heb getraind. Ik ben 25 jaar bij The Knickerbockers trainer geweest. Daarnaast ben ik interim trainer bij VEV’67 geweest toen Ton Rozema halverwege een seizoen vertrok. “Historisch” was in april van dat seizoen de wedstrijd VEV’67 – The Knickerbockers. Werkzaam bij TKB bij de lagere teams en ondertussen interim trainer bij VEV ’67 versloegen wij TKB 1 met 5-0, waar mijn zoon Kees als 17-jarige invaller was bij VEV’67. Na het vertrek van Johan Pitstra en een aantal jaren later van Piet van der Veen heb ik een jaar het trainersstokje bij VEV ’67 overgenomen.Na dit seizoen neemt Ron de Boer (nu Be Quick Dokkum!) het roer in handen bij VEV’67.

Wat doe je in het dagelijkse leven: Ik ben Algemeen Directeur van PCBO Smallingerland. Een organisatie van 13 basisscholen met 260 personeelsleden en 2600 kinderen. Een zeer boeiende en gevarieerde baan.

 Wat is volgens jou het grootste verschil tussen het trainen  van junioren en senioren: Behalve vanuit mijn werk als docent Lichamelijke Opvoeding, heb ik geen ervaring met jeugdvoetballers.

 Hoe diep gaat het contact met je spelers. Wil je bijvoorbeeld weten wat ze verder bezighoudt naast het voetballen: Ik ben wel betrokken bij hun welzijn, bv hoe het met de studie gaat of met de ziekte van één van hun dierbaren. De spelers bepalen zelf wat ze mij vertellen en ze bewaken hun eigen privacy. Dit geldt ook voor hun contacten in de spelersgroep.

Voor Johan Cruijff was bijvoorbeeld het  4-3-3 systeem heilig hoe denk jij daarover en welk systeem heeft jou voorkeur: In het (lagere) amateurvoetbal kan een systeem niet heilig zijn. Je bent afhankelijk van de technische- en tactische kwaliteiten in de spelersgroep. Daar zoek je het best werkende systeem bij. Als voetbaltrainer moet je ook in staat zijn trainingsvormen te ontwikkelen die passen bij de verschillende systemen. Mijn favoriete systeem zou 1-3-5-2 zijn, met aan de buitenzijde twee opkomende middenvelders/buitenspelers. Dan heb je in ieder geval hele voetbalslimme en -sterke verdedigers nodig, met flexibele middenvelders. Twee blessures en ik val weer terug op 1-4-4-2.

Het mooie aan het trainersvak vind ik …... Om met 18 individuele spelers en vier begeleiders bij een elftal, iedereen individueel optimaal te laten presteren en door voor een goede sfeer te zorgen van alle individuen een TEAM te maken. Mentale begeleiding en beïnvloeding is de helft van het trainersvak. Als iedereen in staat is zijn concentratie tweemaal drie kwartier op voetbal te richten en niet op de andere zorgen erom heen, ontstaan er mooie dingen op het veld.

Louis van Gaal deed de uitspraak dat geen enkele speler groter is dan het team deel jij die mening:Deze uitspraak geldt voor trainer en spelers. Bijzonderheid is dat Louis van Gaal ondertussen ontslagen is bij Bayern. München.

Co Adriaanse zei ooit eens dat de houdbaarheidsdatum van een trainer drie jaar is. Wat vindt jij van die uitspraak: Na 25 jaar The Knickerbockers kan ik daar geen uitspraak over doen. Voordeel bij TKB was dat de studenten nogal snel rouleerden en we niet de kans kregen op elkaar uitgekeken te raken.

Welke trainer in het betaalde voetbal springt er voor jou uit bovenuit op dit moment en waarom: Het (ogenschijnlijk) gemak waarmee Pieter Huistra bij Groningen zijn werkzaamheden doet en minstens zo opvallend is de moeizaamheid van Ron Jans bij Heerenveen. Beide situaties zijn interessant om te analyseren hoe een en ander ontstaat en welke oorzaken hieraan ten grondslag liggen.

 Moet je bepaalde karaktertrekken hebben om trainer te zijn: Nee, je brengt je eigen karakter mee in alles wat je doet. In dit geval: voetbaltrainer. Als je bepaalde eigenschappen bedoeld? Ja daar moet je wel een aantal van hebben om met een groep aan de slag te kunnen.

Wat is de zogenaamde beginnersfout die ook jij misschien wel hebt gemaakt: In het begin van de trainersloopbaan heb ik te weinig aandacht aan de spelers, nr’s 12 t/m 16 besteed. Als zij niet meer hun motivatie kunnen opbrengen, verzwak je gehele spelersgroep. “De mentale sterkte van de wisselgroep bepaalt aan het einde van de competitie de stand op de ranglijst!”

Hoe lang werkt een nederlaag bij je door: Tot zaterdagavond. Zondags speel ik de wedstrijd nog een keer voor mezelf af om de leerpunten eruit te halen en de training van dinsdag en donderdag voor te bereiden.

Moeten spelers je als trainer aardig vinden: “Aardig” is voor mij niet het goede woord. De trainer moet passen bij het karakter van de vereniging en aansluiten bij de code van de spelersgroep. Hebben ze veel autoriteit nodig of niet; wordt er veel overleg gevoerd, kan er over het (trainings)veld heen in de groep gecorrigeerd worden, etc.etc Daarnaast brengt hij zichzelf nadrukkelijk mee, waarmee de spelersgroep zich ook moet aanpassen aan de trainer. In dat samenspel kan iets moois ontstaan en dat maakt het trainersvak zo bijzonder aantrekkelijk.