In de Dug Out met Marnix Bakker (v.v.Warffum)

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in In de Dugout met...

Marnix Bakker is nu nog trainer/coach van Warffum B1 en zal volgend seizoen als hoofdtrainer bij de v.v.Warffum fungeren en ging voor Puurvoetbalonline in de Dug Out zitten.

Marnix Bakker is nu nog trainer/coach van Warffum B1 en zal volgend seizoen als hoofdtrainer bij de v.v.Warffum fungeren en ging voor Puurvoetbalonline in de Dug Out zitten

 

Marnix_Bakker_Warffum_1

 

Marnix Bakker volgend seizoen trainer Warffum1

 

Beschrijf  je eigen voetbalcarrière: Op mijn vijfde jaar ben ik begonnen bij V.V. Warffum, destijds nog op kunstgras. Samen met o.a. Hilbert Korthuis (huidig 1e elftalspeler V.V. Warffum) waren we bijna iedere dag op het veld te vinden, dit is voor ons beide de basis geweest. In de E-pupillen ben ik naar VIBOA in Winsum vertrokken omdat ik het graag hogerop wilde proberen, mijn vader heeft mij hier altijd in gestimuleerd. Bij VIBOA heb ik een jaar in de E1 en D1 gespeeld waarna ik naar GVAV Rapiditas ben vertrokken. Hier heb ik in de D1 gespeeld. Dat jaar werden we kampioen en wonnen bijna alles wat er te winnen viel op destijds het hoogste niveau voor die leeftijdscategorie in het noorden. Wekelijks stonden er scouts van FC Groningen en Veendam langs de lijn. De twee jaar erna heb ik in de C1 van FC Groningen gespeeld. Voetballend ging dit prima, ik was alleen een moeilijke jongen en dit heeft mij uiteindelijk ook de kop gekost. Op dat moment kon ik nog overstappen naar B.V. Veendam. Dit heb ik niet gedaan, iets waar ik achteraf gezien wel spijt van heb. Ik ben uiteindelijk teruggekeerd bij VIBOA, een club waar ik het altijd erg naar mijn zin heb gehad. Ik ben toen direct naar de A1 gegaan, die destijds op 3e divisie niveau speelde. Een enorme stap als 14-jarige, waar ik enorm veel van heb geleerd. We zijn dat seizoen ongeslagen 2e geworden in de 3e divisie, een enorme prestatie.

Het seizoen erna degradeerden we uit de derde divisie en begon voor mij het blessureleed. Ik scheurde mijn voorste kruisband in mijn linkerknie af en had problemen met mijn meniscus. Dit heeft uiteindelijk twee jaar geduurd. Ik heb toen nog een jaar in de A1 van VIBOA gespeeld, maar had moeite om op mijn oude niveau te halen. Ik ben toen teruggekeerd bij mijn eigen cluppie Warffum, waar ik in totaal zes jaar bij het eerste elftal heb gezeten. Tussendoor heb ik nog een half jaar bij SIOS gevoetbald. Ook bij Warffum scheurde ik de voorste kruisband in dezelfde linkerknie af en kreeg ik kraakbeen- en meniscus klachten. Na twee jaar heb ik het met een half kapotte knie nog anderhalf jaar geprobeerd. Veel klachten en mindere prestaties hebben mij doen besluiten om in 2010 op 24-jarige leeftijd definitief met voetballen te stoppen, een moeilijke beslissing waar ik nog vaak van baal.

Je trainersloopbaan tot nu toe: In de twee jaar dat ik bij Viboa uit de roulatie ben geweest heb ik 1 jaar de begeleiding van de E2 en 1 jaar de begeleiding van de E1 gedaan. Ik was toen 17 jaar. Vanaf 2008 ben ik 1 jaar als leider en 1 jaar als trainer van de A1 van Warffum actief geweest. Nadat ik gestopt ben met voetballen heb ik besloten om mij volledig op het trainersvak te richten. Dit seizoen ben ik trainer/ coach van V.V. Warffum B1 wat ik met erg veel plezier doe. Volgend seizoen zal ik actief zijn als hoofdtrainer bij mijn eigen cluppie. Een erg mooie kans om mij verder te ontwikkelen. Ik ben dan ook erg blij dat Warffum mij de kans geeft. Op 25-jarige leeftijd zal ik een van de jongste trainers in het noorden zijn, ik zie dit als een hele mooie kans en een enorme uitdaging. Ik kijk nu ook al uit naar het nieuwe seizoen.

 Wat doe je in het dagelijkse levenIn het dagelijks leven ben ik als taxateur werkzaam voor een detacheringbedrijf. Op dit moment voer ik taxaties uit voor de Gemeente Hoogeveen en de Gemeente Delfzijl.

Wat is volgens jou het grootste verschil tussen het trainen van junioren en senioren? Bij junioren is het belangrijk dat je strakke lijnen hanteert en er kort boven op zit. Junioren hebben meer problemen met de concentratie en zijn soms wat gemakzuchtig. Bij de senioren zie je dat spelers meer hun verantwoordelijkheden nemen en ook meer met het spelletje bezig zijn. Tevens heb je bij de senioren meer interactie met de spelers, spelers zijn mondiger en hebben hun eigen mening.

Hoe diep gaat het contact met je spelers. Wil je bijvoorbeeld weten wat ze verder bezighoudt naast het voetballen? Ik vindt het als trainer belangrijk om nauw contact met mijn spelers te hebben. Dit is een stukje interesse maar ook belangrijk om spelers beter te leren kennen. Ook kun je met dingen als werk en school rekening houden als je hier van op de hoogte bent.

 Voor Johan Cruijff was bijvoorbeeld het  4-3-3 systeem heilig hoe denk jij daarover en welk systeem heeft jouw voorkeur? In het betaalde voetbal kun je systemen heilig verklaren en zie je dat je spelers hier voor opgeleid of ingekocht worden. In het amateurvoetbal is dit veel minder van toepassing. Niet elke vereniging hanteert in zijn opleiding een bepaalde huisstijl/ systeem. Je kijkt naar de kwaliteiten van spelers en kiest een systeem welke daar het best bij past. Tegenwoordig zie je dat de systemen steeds dichter bij elkaar komen en dat er op het 4-3-3 systeem ook varianten bestaan. Persoonlijk vindt ik de intentie waarmee je voetbalt belangrijker. Het systeem is daarbij niet heilig. Zelf ben ik voorstander van een verzorgde opbouw van achteruit, waarbij het middenveld gebruikt wordt en gebruikt wordt gemaakt van de flanken. Een en ander met een aanvallende intentie. Het 4-3-3 systeem is een mooi systeem, je bent hier echter wel buitenspelers met een actie, loopvermogen en een goede voorzet voor nodig. Tevens is het belangrijk dat je een balvaste/scorende spits tot de je beschikking hebt.

 Het mooie aan het trainersvak vind ik …... Het omgaan met spelers en je eigen ideeën op het spelletje loslaten. Plezier is hierbij een belangrijke factor. Daarnaast is het leuk om aan een team te bouwen, zowel binnen als buiten het veld. De uitdaging is om zowel het team als het individu sterker te maken. Iedere speler heeft een eigen benadering nodig, dit maakt het tevens uitdagend. Als je een elftal attractief kunt laten voetballen en hier ook nog eens goede resultaten mee behaald geeft dit een enorme kick.

Louis van Gaal deed de uitspraak dat geen enkele speler groter is dan het team deel jij die mening? Hier kan ik mij volledig in vinden. Bij een team is het belangrijk dat iedereen in de pas loopt. Iedereen is daarbij even belangrijk, of de dit nu de scorende spits, de mandekker of een invaller is. In de praktijk wil dit nog wel eens anders zijn. Romario had een hekel aan meeverdedigen, omdat hij dit compenseerde met veel doelpunten werd dit toch getolereerd.

 Co Adriaanse zei ooit eens dat de houdbaarheidsdatum van een trainer drie jaar is. Wat vindt jij van die uitspraak? Gemiddeld zal dit ongetwijfeld zo zijn. Dit zal mede afhangen van de klik tussen de trainer en spelersgroep en de trainer en de desbetreffende vereniging. Er moet altijd het idee zijn dat er nog progressie valt te boeken. Een en ander hangt ook samen met de prestaties. Bij slechte prestaties kan het wellicht wat korter duren, bij goede prestaties wat langer. Ervaring leert dat een nieuwe aanpak verfrissend kan werken.

Welke trainer in het betaalde voetbal springt er voor jou bovenuit op dit moment en waarom? Onze bondscoach Bert van Marwijk is een man die rust uitstraalt, een duidelijke visie heeft en zich niet gek laat maken. Vanaf het moment dat hij aangesteld is laat hij het Nederlands elftal vanuit een vast stramien voetballen, die ook past bij de spelers. Hij hoeft enkel een aanpassing te doen bij blessures en/ of schorsingen. Zijn manier van spelen en systeem is een vast gegeven. Het is niet altijd even sprankelend geweest, het Nederlands elftal heeft echter wel de kwaliteit om een wedstrijd te controleren en de individuele kwaliteit om toe te slaan. Het Nederlands elftal heeft onder Van Marwijk louter goede resultaten geboekt, dit is niet voor niets.

Moet je bepaalde karaktertrekken hebben om trainer te zijn? Absoluut. Het is als trainer belangrijk dat je uitstraling/ charisma hebt. Dit slaat over op een groep. Ook is het belangrijk dat je verbaal sterk bent, organisatorisch sterk bent, leidinggevende kwaliteiten hebt en met spelers om kunt gaan. Een trainer moet spelers kunnen motiveren. Iedere speler heeft een andere aanpak nodig. Het is de kunst om zowel uit het individu als uit het team het maximale te halen. Verder is het belangrijk dat je rust uitstraalt en een duidelijk gefundeerd verhaal hebt wat niet gebaseerd is op algemene kreten.

Wat is de zogenaamde beginnersfout die ook jij misschien wel zult maken? Communicatie is een belangrijk punt zowel in bedrijfsleven als in de sport. Regelmatig overleg en interactie met betrokken partijen als technische staf, spelersgroep, bestuur en overige geledingen binnen de club is essentieel.

Hoe lang werkt een nederlaag bij je door? Hangt af van de manier waarop. Als een tegenstander beter is en je er zelf alles aan hebt gedaan ben ik het snel vergeten. Bij een onterechte nederlaag, slechte instelling bij de spelers of arbitrale fouten kan dit wel een dag duren. Dan moet je ook weer vooruit kijken. Moeten spelers je als trainer aardig vinden? Dit is mooi meegenomen maar niet noodzakelijk. Wederzijds respect is een belangrijk punt voor een vruchtbare samenwerking.