In de dugout met Jaap Danhof( (SC Loppersum )

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in In de Dugout met...

Jaap Danhof van het in de tweede klasse verrassend goed presterende SC Loppersum zit als onze veertiende trainer in de rubriek: In de Dug Out met

Jaap Danhof van het in de tweede klasse verrassend goed presterende SC Loppersum zit als onze veertiende trainer in de rubriek: In de Dug Out met

 

Jaap_Danhof

Een mooie staat van dienst heeft de sympathieke Jaap Danhof al opgebouwd als trainer in het amateurvoetbal zoals hij in onderstaand staatje keurig heeft gerangschikt waarbij de prestatie met 'zijn" Loppersum waarmee hij promoveerde naar de tweede klasse tot nu toe het absolute hoogtepunt is voor de in Loppersum woonachtige oefenmeester.

1. Drie jaar trainer 2e elftal van sc. Loppersum.
(2 keer kampioen en promotie)
2. Drie jaar hoofdtrainer 1e elftal sc. Loppersum.
(Na-competitie en promotie naar 4e klasse knvb)
3. Drie jaar hoofdtrainer sv. de Heracliden.
(Na-competitie naar 2e klasse gespeeld)
4. Twee jaar hoofdtrainer vv.Godlinze.
(Na-competitie naar 2e klasse gespeeld)
5. Bijna drie jaar hoofdtrainer sc.Loppersum.
(Na-competitie gespeeld en promotie naar 2e klasse
knvb)
Als voetballer begon hij bij PWC en stapte enkele jaren later over naar VIBOA waar hij enkele jaren in het eerste elftal speelde. In 1990 vertrok hij naar zijn huidige woonplaats Loppersum waar Jaap Danhof enkele seizoenen in het eerste elftal speelde tot een beenbreuk het einde van zijn carrière als voetballer betekende.

Wat voor werk doe je in het dagelijkse leven: Ik ben werkzaam bij de regiopolitie Groningen. Ik werk als jeugdagent in de gemeenten Delfzijl en Appingedam.

Bestaan er parallellen tussen het opvoeden van kinderen en hoe je met spelers omgaat? Ja, je probeert als ouder en als trainer je kinderen en spelers handvatten mee te geven, waardoor ze beter en gemakkelijker door het leven gaan als mens en als speler.Je probeert een omgeving te creëren waar ze zich goed voelen, waardoor ze beter gaan/kunnen presteren.

Hoe diep gaat het contact met je spelers. Wil je bijvoorbeeld weten wat ze verder bezighoudt Ben wel een trainer die graag wil weten wat mijn spelers bezighoudt en ben bereid om daar waar het nodig is te helpen met raad en daad.

Voor Johan Cruijff was het 4-3-3 systeem heilig hoe denk jij daarover.Ik denk niet dat een systeem heilig is. Vaak zijn het de kwaliteiten van de individuele spelers die bepalen wat voor systeem je speelt en waar je op het veld je spelers laat voetballen. (Verdedigend of aanvallend).

Wat is er mooi aan trainer zijn. Als je zelf niet meer kunt voetballen en je houdt veel van voetbal, dan is er niks mooier om met een groep voetballers bezig te zijn en te zorgen dat ze plezier hebben en beter worden als speler en als groep.

Louis van Gaal deed de uitspraak dat geen enkele speler groter is dan het team. Deel jij die mening? Ja, je hebt met een team sport te maken, waarin iedere speler belangrijk is. (Natuurlijk zit en wel verschil in niveau van de spelers). (Eigenlijk had hij moeten zeggen geen enkel "persoon". Want ook trainers, bestuurders enz...vallen daar onder)

Co Adriaanse zei ooit eens dat de houdbaarheidsdatum van een trainer drie jaar is. Wat vindt jij van die uitspraak Denk ik niet. Als alle partijen het eens zijn om langer, dan wel korter met bij elkaar te blijven dan moet dat kunnen.

Welke collega springt er voor jou uit als trainer. Wie vindt jij erg goed? Ik zou geen naam kunnen en ook niet willen noemen. Heb namelijk te weinig zicht op hoe een trainer daadwerkelijk functioneert.

Moet je bepaalde karaktertrekken hebben om trainer te zijn? Nee. Iedere trainer zal op zijn eigen (wijze) manier werken als trainer binnen een voetbalclub.

Wat is iets dat je als trainer nooit moet doen. Wat is de zogenaamde beginnersfout? Die is er niet. Want ook al maak je een keer een fout, daar leer je alleen maar van.

Hoe lang werkt een nederlaag bij je door ?Hoort gelukkig ook bij het voetballen. Ik heb het geluk, dat ik heel snel kan relativeren. Ik bedoel hiermee dat ik nooit thuis kom na nederlaag en dan nog boos of teleurgesteld ben. Ik probeer van een nederlaag te leren en denk altijd maar:

WIE NIET OM KAN GAAN MET EEN NEDERLAAG, ZAL NOOIT ECHT KUNNEN GENIETEN VAN EEN OVERWINNING!!

Moeten spelers je als trainer aardig vinden? Aardig hoeft niet. Ik hoop wel dat ze me duidelijk en eerlijk vinden. Je kunt als trainer nu eenmaal niet iedere speler gelukkig maken. (Kan maar met 11 speler een wedstrijd beginnen en ze willen allemaal graag bij die elf horen). Toch probeer je altijd er voor te zorgen dat het voor iedereen duidelijk is dat een team niet alleen maar bestaat uit 11 spelers. We zijn namelijk met een team van ongeveer 25 personen (spelers en begeleiding) die samen ervoor zorgen dat een team goed presteert.