In de dugout met Willem Kluin (v.v.Warffum)

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in In de Dugout met...

Willem Kluin is de negende trainer die deelneemt aan de rubriek 'In de Dug Out met"

Willem Kluin is de negende trainer die deelneemt aan de rubriek 'In de Dug Out met"

De 30 jarige oefenmeester is voor het tweede seizoen als hoofdtrainer aan de voetbalvereniging Warffum en verteld hieronder in het kort over zijn eigen loopbaan als voetballer en trainer

 

Trainer_Willem_Kluin_Warffum_24-08-10-4208klein

Mijn loopbaan als voetballer is niet zo lang geweest. Ik heb denk ik twee jaar in het eerste gevoetbald van Noordpool. Daarna kwam ik al snel in het tweede elftal terecht doordat ik op het CIOS zat in Heerenveen en dus doordeweeks niet kon trainen. Op dit moment speel ik alleen nog zaalvoetbal en dat vind ik heel leuk om te doen. Verder ben ik op mijn negentiende begonnen bij FC Leo als trainer en heb daar drie jaar lang de B-junioren onder mijn hoede gehad. Daarna overgestapt naar Noordpool om de A-junioren twee jaar te trainen. Ondertussen was ik samen met mijn vrouw verhuist naar Winsum en ben ik dankzij Peter Brekhof bij Viboa terecht gekomen. Daar heb ik vijf jaar training gegeven aan de B-junioren, E-junioren en de A-junioren. Verder heb ik Jan Jaap Zijlstra geassisteerd bij het 2e elftal van Viboa. Op dit moment ben ik aan mijn tweede jaar bezig als hoofdtrainer van Warffum en geef ik techniektraining bij Noordpool met mijn eigen kleine bescheiden voetbalschool."

Wat voor werk doe je in het dagelijkse leven: Ik leraar lichamelijke opvoeding voor schoolbestuur L en E en VCPO. Ik werk op de volgende scholen: Pieterburen, Ezinge, Garnwerd, Leens en Ulrum

Bestaan er parallellen tussen het opvoeden van kinderen en hoe je met spelers omgaat? Ik denk dat vooral de combinatie respect voor elkaar en duidelijke regels en afspraken parallellen zijn. Kinderen en spelers hebben dat nodig, maar wel op en rechtvaardige en niet dominante manier. Want dan gaan ze beide er tegenin. En luisteren is misschien nog wel het belangrijkste. Want kinderen en spelers worden graag gehoord en dat ze het gevoel hebben dat er iemand luistert.

Hoe diep gaat het contact met je spelers. Wil je bijvoorbeeld weten wat ze verder bezighoudt Dat ligt eraan wat een speler zelf ook kwijt wil, maar over het algemeen weet ik wat een speler buiten het voetbal om bezighoudt. Want daar kan ik specifiek gedrag ook beter analyseren. Als spelers niet goed spelen heeft dat vaak een oorzaak die ligt in de privé sfeer. Daar moet je voorzichtig mee omgaan, maar niet laten liggen. Want anders kan het juist weer verder escaleren. Hier komt luisteren heel erg aan de orde.

Voor Johan Cruijff was het 4-3-3 systeem heilig hoe denk jij daarover Systemen zijn voor mij niet heilig. Spelers zijn voor mij heilig. Ik heb een spelersgroep en daar moet ik mee aan de slag. Ik kan geen spelers inkopen om een bepaalt systeem te kunnen spelen. Het systeem wordt gemaakt door mij met de beschikbare kwaliteiten in mijn spelersgroep.

Wat is er mooi aan trainer zijn. Dat is moeilijk aan te geven. Lesgeven zit in mijn bloed en dat ik dat kan doen met mijn favoriete sport is voor mij het mooiste wat er is. En ik denk dat het te maken heeft met het gevoel dat je krijgt als je een groep probeert te ontwikkelen. En dat het getrainde weer teug komt op het veld. Dat is het ultieme gevoel van een trainer. Proberen invloed uit te oefenen op honderden factoren die je eigenlijk niet allemaal in de hand hebt. En vooral dat de groep plezier beleeft aan het beoefenen van voetbal.

Louis van Gaal deed de uitspraak dat geen enkele speler groter is dan het team. Deel jij die mening?  Absoluut, want het gaat hier om een teamsport. Maar 1 enkele speler kan soms wel het verschil maken tussen winnen en verliezen. En als trainer moet je met je speler van "wereldklasse" goed communiceren over wat er van hem wordt gevraagd. Vaak denken dat soort spelers alleen maar aan hun eigen gevoel. Ze moeten weten wanneer hun kwaliteiten worden gevraagd en wanneer ze "sober"moeten spelen.

Co Adriaanse zei ooit eens dat de houdbaarheidsdatum van een trainer drie jaar is. Wat vindt jij van die uitspraak Over het algemeen is dat het gemiddelde, maar soms bevalt het van beide kanten zo goed dat het langer kan. Dat heeft er ook mee te maken of de groep om de zoveel tijd een transformatie ondergaat. Jonge spelers komen in het eerste en ouderen gaan eruit. Gebeurt dat juist in jouw periode bij een club, dan kan het zijn dat je wat langer blijft. Want dan heb je niet elk jaar hetzelfde team.

Welke collega springt er voor jou uit als trainer. Wie vindt jij erg goed? Hans van der Ploeg van Viboa heb ik in actie gezien op het trainingsveld. En die is naar mijn mening een trainer die het heeft. Uitstraling, kennis en een goede veldtrainer. Maar ik heb ook grote bewondering voor Peter Brekhof. Hij bracht clubs als Viboa en Omlandia omhoog vanuit de vierde klasse naar de tweede en zelf eerste klasse. Als je Peter als trainer hebt, dan ben je spekkoper als speler, team en vereniging.

Moet je bepaalde karaktertrekken hebben om trainer te zijn? De eigenschappen die ik bij Hans van der Ploeg heb genoemd zijn vooral voor mij belangrijk.

Wat is iets dat je als trainer nooit moet doen. Wat is de zogenaamde beginnersfout? Met één paar ogen en alleen maar met emotie naar een wedstrijd kijken. Dan ontgaat je 90% van de wedstrijd en kun je niet meer reageren op wat er nu gebeurt in het veld. Vaak gaat dat soort trainers heel hard coachen of met de scheidsrechter bemoeien. Vaak zeggen supporters dat ze mij niet horen. Dat klopt ik geef alleen korte aanwijzingen en voor de rest probeer ik de wedstrijd te analyseren, zodat ik de spelers van de JUISTE informatie kan voorzien. En niet het vele geschreeuw en weinig wol verhaal.

Hoe lang werkt een nederlaag bij je door? De hele zondagavond en soms ook als ik nog slaap, maar de volgende dag is het weer klaar en heb ik oplossingen en mogelijkheden waar ik weer mee verder ga.

Moeten spelers je als trainer aardig vinden? Nee, maar we moeten wel met elkaar door 1 deur kunnen. En dat is tot nu toe prima gelukt. Je moet elkaar respecteren om wie we zijn en dan kom je een heel eind!