In de Dug Out met Jan Medema ( de Pelikanen)

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in In de Dugout met...

 Jan Medema is de zesde oefenmeester die zijn medewerking verleent aan de rubriek ‘Trainersvragen”

 

 

Jan Medema is de zesde oefenmeester die zijn medewerking verleent aan de rubriek ‘Trainersvragen”

jan_medema

Jan Medema (trainer de Pelikanen)     foto: Archief voetbalschool Eemsmond

 

De 57 jarige , en in het onderwijs werkzaam zijnde, Jan Medema heeft gevoetbald voor v.v.Wagenborgen, Harkstede en Appingedam waar hij een zeer succesvolle periode meemaakte en samen speelde met voetballers als Bob Mulder, Eddy Tuik en Marcel Roode. Maar ook het trainerswereldje trok al snel zijn aandacht en via de clubs Farmsum, Eems Boys en Viboa kwam hij bij de Pelikanen terecht waar hij op dit moment aan zijn derde seizoen bezig is. Naast deze activiteiten is hij ook nog als docent aan de KNVB verbonden en geeft hij samen met Gerard Zeeman leiding aan voetbalschool ‘Eemsmond”.

Bestaan er parallellen tussen het opvoeden van kinderen en hoe je met spelers omgaat? Ja, je moet bij beiden van tevoren afspraken maken, waar iedereen zich aan moet houden en je moet de groep aanvoelen en je mensenkennis en ervaring gebruiken.

 Hoe diep gaat het contact met je spelers. Wil je bijvoorbeeld weten wat ze verder bezighoudt  Ik ben wel belangstellend hoe het bijvoorbeeld gaat met studie en werk.En hoe het staat met hun relatie. Soms vang je wel eens wat op in de groep of via de masseur en dan ga ik wel een gesprek met hun aan.Als er iets is kan dat ook van invloed zijn op hun spel.

 Voor Johan Cruijff was het 4-3-3 systeem heilig hoe denk jij daarover Ik pas mijn systeem aan de spelers aan die ik tot mijn beschikking heb. Als je goede buitenspelers hebt is 4-3-3 ideaal, maar die zijn er niet zoveel meer. Ik speel over het algemeen 4:4:2 of 4:2:3:1

 Wat is er mooi aan trainer zijn De omgang met mensen, zowel spelers, bestuurders, collega trainers en pers. Maar ook als je een spelersgroep tot een hechte eenheid kan smeden. Als dingen op de training en tijdens de wedstrijd zo gaan als je het voor ogen had. En natuurlijk moet dit alles resulteren in succes. Periodetitel of kampioenschap.

Louis van Gaal deed de uitspraak dat geen enkele speler groter is dan het team. Deel jij die mening? Ik ben het daar wel mee eens. Je kunt spelers wel belangrijk maken in je team en die kunnen dat van zichzelf ook vinden, maar uiteindelijk gaat het erom dat er een vorm van acceptatie is binnen de groep waarbij men gebruikt maakt van elkaars kwaliteiten.

 Co Adriaanse zei ooit eens dat de houdbaarheidsdatum van een trainer drie jaar is. Wat vindt jij van die uitspraak Dit is wel een mooie. Ik werk namelijk nu voor het 3e jaar bij de Pelikanen. Heb onlangs gezegd dat dit ook het laatste jaar zal zijn, omdat ik het volgend seizoen na 40 jaar zelf voetballen en trainen een jaartje rust wil. Maar je moet als trainer stoppen bij een club als er geen chemie meer is tussen de spelers en de trainer. Dit kan na 1 jaar zijn, maar ook wel na 5 jaar, als je een steeds wisselende selectie hebt.

 Welke collega springt er voor jou uit als trainer. Wie vindt jij erg goed? Ik vind niet dat iemand er uit springt. Van Gaal doet het als trainer geweldig, maar zijn manier van naar buiten treden staat me niets zo aan. Dan komt bijvoorbeeld Van Marwijk weer rustiger over. De ideale trainer is misschien een combinatie van beide.

 Moet je bepaalde karaktertrekken hebben om trainer te zijn?  Ja, je moet geduld hebben, een luisterend oor, mensenkennis, maar ook vastberaden zijn en soms een beetje eigenwijs.

Wat is iets dat je als trainer nooit moet doen. Wat is de zogenaamde beginnersfout? trainer buiten het voetbal om op stap gaan of omgaan met enkele spelers uit je selectie. Dit geeft wrijving in je groep.

Hoe lang werkt een nederlaag bij je door  Die werkt soms door tot vlak na wedstrijd, als we verloren hebben maar we hebben er alles aangedaan. Als de nederlaag te voorkomen was dan werkt het langer door. Soms wel tot na de eerstvolgende training.

Moeten spelers je als trainer aardig vinden Is denk ik afhankelijk van de speler. Sommige presteren op training en in wedstrijd op hetzelfde niveau. Dus daar hoef ik ook niet veel van te zeggen. Daar moet je soms inhouden. Andere spelers hebben een figuurlijke schop onder de kont wel eens nodig. Dus ook dit moet je aanvoelen. Soms moet je in de groep staan en soms er ook boven.