In de Dug Out met Allard Komdeur Noordwolde E1+2

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in In de Dugout met...

Deze aflevering van Trainersvragen met Allard Komdeur verdiend een kleine uitleg.

 

 

Deze aflevering van Trainersvragen  met Allard Komdeur verdiend een kleine uitleg. 

TEAMFOTO_Allard_en_E2_noorwolde

 

Ik kreeg enkele weken een mail van Allard Komdeur met daarin de vraag of ik Tom Klooster en Tom Boersema eens wilde interviewen voor Puurvoetbalonline. Tom en Tom in een team dat leidt natuurlijk tot een mooi titel voor een interview. Ik vroeg Allard toen of  hij mee wilde meewerken aan de rubriek ‘Elftallijder”. Het antwoord was dat hij de jongens alleen maar trainde waarop ik hem de trainersvragen aanbood. Toen ik ze terug kreeg en de antwoorden doorlas was ik verrast door de prachtige antwoorden waar duidelijk over nagedacht was.

De seniorentrainers die Allard zijn antwoorden lezen zullen het denk ik wel beamen maar ik moet me sterk vergissen als we Allard niet als trainer bij de senioren terug zien. Allard speelt nu in de  A1, dat in de eerste klasse uitkomt, en is met zijn laatste jaar als junior bezig. Met B1 werd hij twee jaar geleden kampioen wat ook direct de enige keer  was

Als trainer is de 18 jarige Allard sinds vorig seizoen actief zo verteld hijzelf ‘Ik ben vorig seizoen gevraagd om de E2 te trainen (dat team begon met wat problemen en te weinig spelers) en dat team is in dat jaar echt gegroeid als team. We zijn zelfs kampioen geworden in de wintercup (zaal) en er hebben vier nieuwe leden zich aangemeld bij het team. Dit seizoen train ik E1 en E2, twee teams met veel potentie en talentvolle spelers in combinatie met  mijn eigen voetballen en de opleiding aan het Alfa college van een dag. Voor die opleiding (detailhandelmanager/ondernemer) ben ik verder vier dagen in de week werkzaam in een winkel

Bestaan er parallellen tussen het opvoeden van kinderen en hoe je met spelers omgaat?  Ik denk het wel want begrippen als ‘op tijd komen’, ‘niet vloeken en schelden’, ‘helpen opruimen’ en ‘afmelden’ krijgen ze natuurlijk veel te horen, wat ook een stukje opvoeding is.

Hoe diep gaat het contact met je spelers. Wil je bijvoorbeeld weten wat ze verder bezighoudt?
Nee,natuurlijk vraag ik af en toe wel hoe het met ze gaat en hoe het op school gaat maar verder gaat het alleen over het voetbal want daarvoor ben ik er uiteindelijk.

Voor Johan Cruijff was het 4-3-3 systeem heilig hoe denk jij daarover? Mijn mening is dat je je spelsysteem en formatie moet vormen naar de kwaliteit van de spelers. Het mooiste vind ik 4-2-3-1 maar bij de E-ers spelen ze nog met een zevental dus daar kan ik dat niet toepassen.

Wat is er mooi aan trainer zijn?  Dat je zelf verantwoordelijk voor een team bent en dus bepalend kan zijn voor hun verdere voetballoopbaan. En met de E puppillen heb ik echt een leeftijd waarbij je ze wat bij kan brengen en dan is het mooi om de pupillen positief te zien veranderen en je kan echt zien dat ze beter worden. Ik vind het ook mooi om ze te zien opgroeien want waar de spelers van E2 aan het begin van het jaar nog moeten leren veter strikken zijn ze een jaar later zo verandert dat ze uit zichzelf al helpen om een partijveldje uit te zetten en uit zichzelf al een vaste warming-up doen voor de wedstrijden. Zulke veranderingen vind ik mooi om te zien. Ook is het altijd leuk als het team dat je traint wedstrijden wint want dan ben je natuurlijk ook verantwoordelijk voor en om hun dan met een glimlach het veld af te zien lopen dat zijn natuurlijk de momenten waarvoor je het doet.

Louis van Gaal deed de uitspraak dat geen enkele speler groter is dan het team.  Deel jij die mening?
Ja want ik leer de puppillen juist dat ze als team winnen en verliezen en dat het niet uitmaakt wie er scoort, als er maar iemand van het team scoort. Wel zijn er altijd spelers die het team groter kunnen maken en het team dragen.

Co Adriaanse zei ooit eens dat de houdbaarheidsdatum van een trainer drie jaar is. Wat vindt jij van die uitspraak? Misschien van een professionele trainer bij één club. Momenteel is dit mijn tweede seizoen als trainer dus heb de drie jaar ook nog niet gehaald maar denk dat juist bij amateurclubs en jeugdteams het positief kan zijn om langer trainer te zijn van één team want dan leer je het team echt kunnen en kan je wat opbouwen vanaf hun jeugd, zodat je als trainer echt ook op de langere termijn kan trainen.

Welke collega springt er voor jou uit als trainer. Wie vindt jij erg goed? Er zijn heel veel goede amateur-trainers, die ook bij VV Noordwolde trainer zijn geweest. Maar als ik kijk naar het betaald voetbal dan vind ik Verbeek en Jans wel mooie voorbeelden, omdat ze ook emotie tonen bij het voetbal en je ziet echt de wil om te winnen bij hen. Maar er zijn zoveel goede trainers, een echt voorbeeld heb ik niet echt.

Moet je bepaalde karaktertrekken hebben om trainer te zijn? Ja ik vind dat je als trainer ook dezelfde karaktereigenschappen als je amateurclub moet hebben en ook geïnteresseerd moet zijn in je club en wat er speelt. Verder moet je wel leiderscapaciteiten hebben om voor een groep te staan en dat je wel goed overkomt bij de spelers. Ook moet je een voorbeeldfunctie kunnen zijn voor de spelers.

Wat is iets dat je als trainer nooit moet doen. Wat is de zogenaamde beginnersfout? De spelers partij laten kiezen op training vind ik nooit echt slim. Verder kan je elke fout één keer maken zolang je er maar van leert en de fout niet weer maakt.

Hoe lang werkt een nederlaag bij je door?  Vaak niet langer als de wedstrijddag zelf, natuurlijk ligt het er ook aan hoe belangrijk je de wedstrijd vind en de manier waarop je hebt verloren. Maar meestal richt ik dan gewoon weer op de volgende wedstrijd.

Moeten spelers je als trainer aardig vinden? Nee maar je probeert natuurlijk wel zo veel mogelijk aardig over te komen.