in de Dug Out met Heiko van den Berg (De Heracliden)

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in In de Dugout met...

De zesendertig jarige Heiko van den Berg is de vierde trainer die in de rubriek ‘Trainersvragen” het woord krijgt.

De zesendertig jarige Heiko van den Berg is devierde trainer die in de rubriek ‘Trainersvragen” het woord krijgt.

Trainer_Heiko_vd_Berg_Heracliden

Foto: Photo Pleasure Ronnie Afman Baflo

 

Tot zijn16e jaar doorliep hij alle jeugdelftallen van de vv Helpman.Vervolgens speelde hij twee jaar voor de BV Veendam  zowel in de A1 als het tweede elftal. Hierna kwam hij wederom voor Helpman zondag in de 1e/2e klasse uit. Op zijn 25e stopte hij als actief voetballer wegens het voor de tweede keer afscheuren van de voorste kruisband.

Om toch in de voetballerij actief te blijven was hij enkele jaren jeugdtrainer van de C1 en B1 van vv Helpman. Hierna werd dat  twee jaar GRC-Groningen A1. In het seizoen 2007-2008 doorliep hij de cursus TC II, waarbij hij stage liep bij vv Helpman zondag. In oktober 2007 werd Heiko van den Berg benaderd om bij de Heracliden per direct hoofdtrainer te worden en waarmee hij in het seizoen 2008-2009 en 2009-2010 kampioen werd en in zijn derde bij de ‘Meisters” in de derde klasse zaterdag uitkomt.

Wat voor werk doe je in het dagelijkse leven: Ik ben senior controleur bij de Voedsel en Waren Autoriteit. Daar werk ik op de afdeling Bijzondere Eten en Drinkwaren. Ik hou mij voornamelijk bezig met de controle op Sportvoeding, Voedingssupplementen, Vitamine- en kruidenpreparaten, zuigelingenvoeding, medische en voedingsclaims op eet en drinkwaren, zowel in het verkoopkanaal als op internet.

Bestaan er parallellen tussen het opvoeden van kinderen en hoe je met spelers omgaat? Die bestaan er wel degelijk. Met name structuur, eerlijkheid en duidelijkheid. Zowel kinderen als spelers houden je aan je woord, je moet ze dus geen loze beloftes doen.

Hoe diep gaat het contact met je spelers. Wil je bijvoorbeeld weten wat ze verder bezighoudt Ik heb met de spelers een goed contact. Met de een iets meer dan de ander maar dat is logisch. Sommige spelers hebben niet de behoefte een nauw contact met de trainer te hebben. Ik weet van de spelers en begeleiding wat hun werk of schoolsituatie is. Hun prive omgeving is voor mij bekend, of ze single zijn of een partner hebben. Spelers weten dat ze altijd bij me aan kunnen kloppen als er (prive) problemen zijn.

Voor Johan Cruijff was het 4-3-3 systeem heilig hoe denk jij daarover Ik heb niet echt een systeem dat voor mij heilig is. Je kijkt ten eerste naar de kwaliteiten van je spelers. Ik hou wel van aanvallend voetbal, dat kan in meerdere systemen uitgevoerd worden natuurlijk. Ik vind dat spelers ook mee moeten denken over het te spelen systeem, het systeem waar ze zelf ook achter staan.

Wat is er mooi aan trainer zijn. Het is prachtig om met een groep mensen te werken. Samen een doelstelling behalen en spelers echt beter te maken. De sfeer zo goed krijgen dat een ieder erbij wil horen.

Louis van Gaal deed de uitspraak dat geen enkele speler groter is dan het team.  Deel jij die mening? Dat klopt, je moet het samen doen. Elk team heeft zijn ‘vedettes’ maar het kan niet zo zijn dat deze spelers bepalen wat er gebeurd.

Co Adriaanse zei ooit eens dat de houdbaarheidsdatum van een trainer drie jaar is.  Wat vindt jij van die uitspraak Dat zou inhouden dat dit mijn laatste jaar bij de Heracliden is. Ik kan me voorstellen dat een groep op een trainer is uitgekeken. Zodra die signalen mij bereiken dan weet ik voldoende. Ik doe daar ook niet moeilijk over, als je niet meer met elkaar door een deur kunt dan moet je wegwezen. Per jaar dus evalueren tussen staf, spelers en bestuur.

Welke collega springt er voor jou uit als trainer. Wie vindt jij erg goed? Ik heb niet echt een trainer waarvan ik vind dat hij er bovenuit steekt. Er zijn natuurlijk genoeg goede trainers. Ik vind Louis van Gaal wel een prachtige man. Daar zou ik wel eens een week bij mee willen lopen. Hij wijkt totaal niet van zijn denkwijze af. De resultaten zijn bekend.

Moet je bepaalde karaktertrekken hebben om trainer te zijn? Om trainer te zijn moet je in mijn ogen toch wel kunnen managen. Beslissingen durven nemen en niet bang zijn om fouten te maken.

Wat is iets dat je als trainer nooit moet doen. Wat is de zogenaamde beginnersfout? Moeilijk te zeggen..Bij een vereniging aan de slag gaan die totaal niet bij je past. Dat gaat absoluut mis.

Hoe lang werkt een nederlaag bij je door? Verliezen is nooit leuk en ik zal er ook nooit aan wennen. Wel is het zo dat een nederlaag soms terecht is. Dan heb ik er geen problemen mee, dan is het jammer en gaan we werken naar de volgende wedstrijd. Als spelers niet het maximale geven of andere prioriteiten voorop stellen kan ik moeilijk een nederlaag verwerken. Een nederlaag door een verkeerd besluit van mijn kant kan ook zeer lang bij me blijven hangen. Op dinsdag komen we daar nog even op terug en dan moet het uit de wereld zijn.

Moeten spelers je als trainer aardig vinden? Zeker niet. .Zolang er maar respect en acceptatie van beide kanten komt is het mogelijk om goed samen te werken.