Zoekend Omlandia treft hoogvlieger Oranje Nassau

Geschreven door Merijn Slagter op . Geplaatst in Prietpraat

Het gaat Omlandia momenteel allesbehalve voor de wind. Na een goede competitiestart, die zeven punten opleverden, zijn de Ten Boersters inmiddels alweer vijf duels zonder winst. Sterker nog, in deze serie werd één schamel puntje behaald. Zaterdag won PKC’83 geflatteerd met 1-4 in Ten Boer. Komende zaterdag wacht Omlandia weer een opponent uit Groningen, wanneer men op bezoek gaat bij hoogvlieger Oranje Nassau.

door Merijn Slagter

Het is nog te vroeg in het seizoen om al conclusies te trekken, maar dat er bij Omlandia uit een ander vaatje getapt moet worden is meer dan duidelijk. Eén van de kenmerken die in de voorbije weken werd genoemd is dat de Ten Boersters te weinig beschikken over de ‘mouw-opstroop-mentaliteit’, iets waar een ploeg als Balk wel over beschikt en dat kundig combineert met haar voetballende kwaliteiten. Tijd om naar anderen te kijken is er echter niet, want Omlandia zal de oorzaak van een mindere reeks wedstrijden vooral in de eigen gelederen moeten zoeken. ‘Misschien kan Omlandia ook wel niet beter’, werd er zaterdag voorzichtig langs te lijn geroepen. Daarmee zou de goede prestatie die Omlandia vorig seizoen in de eerste seizoenshelft liet zien echter tekort worden gedaan. Trainer Robbie Wentink is er nog altijd van overtuigd dat zijn manschappen meer kunnen laten zien dan tot dusver het geval is geweest, alleen is de vraag wanneer deze kwaliteiten boven komen drijven.
Schwalbe
Tegen PKC’83 zat het Omlandia totaal niet mee en dat is ook een factor die vaak bepalend is in het door ons alom geliefde voetbalspel. De formatie van Marc van Meel zat na een kwartier spelen al in een royale zetel omdat PKC’83-aanvaller Jordi Striedelmeijer tweemaal de trekker kon overhalen: eerst uit een scrimmage van dichtbij en vlak daarna met een fraaie kopbal in de bovenhoek. Het manoeuvreerde Omlandia in een positie die de ploeg toch al niet zo goed ligt dit seizoen: terugkomen van een achterstand. Verder dan een schot van Jeroen Haan, die rakelings voorlangs zeilde, kwam Omlandia voor rust niet. Na rust was dat anders. Omlandia drong steeds meer aan voor het PKC’83-doel en scoorde ook. Helaas zag scheidsrechter Arends niet dat een corner van Jeroen Haan pas achter de doellijn werd verwerkt door keeper Ben Meedendorp. Bovendien verzuimde de arbiter PKC’38’ers van het veld te sturen. Uiteindelijk werden negen (!) stadjers met geel bestraft, maar Arends gaf geen tweede geel aan Hüseyin Kurt voor een schwalbe, terwijl diens ploeggenoot Ifeay Gorissen voor rust wél geel kreeg voor exact hetzelfde vergrijp. Daarnaast hielp Martijn Kamps zijn doelman een handje door een Omlandia-inzet van de doellijn te boksen, maar vreemd genoeg kreeg hij daarvoor geel en niet een principiële rode kaart. Martin Oudman benutte de toegekende penalty overigens wél: 1-2. Het mocht allemaal niet baten. PKC’83 haalde ternauwernood nog inzetten van Kees van der Wolde en Jeroen Haan van de lijn en was op de counter wel slagvaardig. Invaller Bryan Inge besliste het duel met twee goals: 1-4.
Medicijn
Omlandia zit momenteel in de hoek waar de klappen vallen en kan zich slechts zo optimaal mogelijk voorbereiden op de volgende krachtmeting. Voor de Ten Boersters zal deze zaterdag plaatsvinden op Coendersborg, waar Oranje Nassau gastheer zal zijn. Vorig seizoen wist Omlandia de stadjers tweemaal te verslaan, dus onmogelijk is er op voorhand niets. Overigens was de situatie van Omlandia toen hetzelfde. Na een slechte competitiestart bleek een zege bij Oranje Nassau (2-3) hét medicijn dat Omlandia nodig had om uiteindelijk een prachtige eerste seizoenshelft neer te zetten. Twee goals van Dennis Loer en een penalty van Jeroen Haan bleken voldoende voor de zege. De huidige situatie is echter weer totaal anders. Zo heeft Oranje Nassau een ploeg waar – zoals eigenlijk iedere zomer – weer veel aan is veranderd. Met Patrick Zwart, die overkwam van Buitenpost, staat er dit seizoen een andere trainer voor de groep. Hij wordt geassisteerd door Marco van der Heide. Deze ex-speler van SC Cambuur maakt dit seizoen echter ook nog gewoon zijn opwachting tussen de krijtlijnen en draaide het hoofd van menige tegenstander al dol. Andere nieuwe namen ten opzichte van vorig seizoen bij de bespelers van sportpark Coendersborg zijn onder meer Kassim Bizimana (vorig seizoen VIBOA), Robert Pomstra (vorig seizoen Staphorst, zaterdag gedebuteerd tegen Groen Geel), Bob Poorta (vorig seizoen ZFC Zuidlaren), Raphael Tuankotta (vorig jaar PKC’83, momenteel geblesseerd) en Mats Wolthuis (vorig seizoen Be Quick 1887). Hoewel Oranje Nassau het niet openlijk heeft uitgesproken, zal de ploeg gezien de beschikbare kwaliteiten mee moeten doen om de titel in de eerste klasse E. En om dat te bewerkstelligen is een zege op Omlandia broodnodig. Oranje Nassau – Omlandia start zaterdag om 14.30 uur op sportpark Coendersborg. Arbiter J.S. Boringa mag dit duel in goede banen leiden.