Omlandia laadt zich op voor clash met SV Bedum

Geschreven door Merijn Slagter op . Geplaatst in Prietpraat

Na een vrij kansloze nederlaag bij Buitenpost is Omlandia haar ongeslagen status in competitieverband kwijt. ‘De Blaukes’ stuurden de Ten Boersters met een 3-1 nederlaag gedesillusioneerd terug naar huis, al heeft Omlandia de mouwen inmiddels weer flink opgestroopt. En dat is ook wel nodig, want zaterdag wacht in eigen huis de wedstrijd van het jaar. Althans, zo wordt de derby tegen SV Bedum over het algemeen beschouwd.

door Merijn Slagter

Op voorhand leek het duel in en tegen Buitenpost een pittige te worden en ook de praktijk wees weinig anders uit. De thuisploeg kwam zaterdag flitsend uit de startblokken en stond binnen een mum van tijd al op 1-0. Na amper 120 seconden wist Joran Olijve doelman Devon Harmsma al te passeren na een afgemeten voorzet van Rob Dijkstra (1-0). De aanvalsdrift van Buitenpost bleef in de beginfase van het duel onverstoorbaar en diezelfde Olijve wist na ruim een kwartier ook meteen de 2-0 aan te tekenen. Zo werd Omlandia al gauw voor een zware opgave gesteld. Helemaal toen sterkhouder Jan Oosterbeek even later het veld moest verlaten met een hoofdwond. Na een kopduel met Buitenpost-speler Wim de Vries bleven beide spelers op de grond liggen, waarna bleek dat Oosterbeek er het slechtste aan toe was en zich moest laten vervangen door Leon van Loon. De Vries kon, met meters verband om zijn hoofd gewikkeld, wel doorspelen.
Doelrijpe kansen
2-0 was derhalve de ruststand, maar in het tweede bedrijf deed Omlandia zowaar iets terug. Hier ging wel een grove verdedigingsfout van Buitenpost aan vooraf, maar Iven Nienhuis maalde daar niet om en tekende zijn tweede competitietreffer aan. In het vervolg golfde het spel op en neer. Aan beide kanten werden doelrijpe kansen gemist, al hing de 3-1 meer in de lucht dan de gelijkmaker. Drie minuten voor tijd gooide Buitenpost het duel definitief op slot. Routinier Dorian Berisha profiteerde van de geboden ruimte bij Omlandia achterin en kon een voorzet van wederom Van Dijk op waarde schatten: 3-1. En dat werd tevens de eindstand. ,,Buitenpost won uiteindelijk terecht van ons’’, vond Omlandia-trainer Robbie Wentink. ,,Het had zelfs met rust al 5-0 kunnen staan. We waren zeker in de beginfase nog niet wakker en dat resulteerde erin dat we na ruim één minuut al achter stonden. In de eerste helft kwamen we op geen enkel moment in de wedstrijd. In de tweede helft werden we wel iets sterker en verloor Buitenpost soms even de concentratie. Daardoor werd het op het scorebord nog even spannend, maar er was al met al maar één ploeg die aanspraak mocht maken op de zege.’’
Aanwinsten
Wat bij Omlandia vooralsnog opvalt is dat geen enkele zomeraanwinst een basisplaats heeft weten te veroveren bij Omlandia. Misschien ook niet geheel verwonderlijk gezien de jonge leeftijd van Leon van Loon, Amar de Priester en ook Manuel Noordhof, maar het geeft aan dat een basisplek niet altijd een garantie is. Ook niet voor kersverse aanwinsten. Robbie Wentink ziet echter louter de voordelen in van de situatie. ,,Dat er concurrentie is binnen het team, juich ik alleen maar toe. Jongens die vorig seizoen vaak wissel stonden, presteren nu redelijk constant en dat zorgt ervoor dat de keuzes die ik wekelijks moet maken, steeds lastiger zijn. Omdat bijna iedere speler op twee of meerdere posities kan spelen zal iedereen tijdens wedstrijden en trainingen volledig geconcentreerd en gefocust moeten zijn om in aanmerking te komen voor een basisplaats. En dat is ook deze week maar weer eens benadrukt’’, legt Wentink uit.
Teleurstellend
Volledige concentratie was afgelopen week sowieso geen overbodige luxe aan de Sportlaan. Zaterdag staat namelijk een wedstrijd op het programma die in Ten Boer ontzettend leeft. En dat kan alleen maar het duel tegen buurman SV Bedum zijn. De Bedumers begonnen het seizoen ietwat teleurstellend met nederlagen tegen nieuwkomers ASV Dronten (1-3) en SC Veenwouden (1-0), maar tegen een andere nieuwkomer (Groen Geel) werd afgelopen zaterdag de eerste winst van het seizoen geboekt. Door doelpunten van Nick Boelhouwer 2x, Jake Smit en Soeratmin Venema werd er een royale 4-0 zege geboekt en dat verschafte de equipe van René Wollerich weer wat lucht. De voorbereiding op het duel met Omlandia was voor SV Bedum ongetwijfeld wat prettiger dan tegen ASV Dronten, SC Veenwouden en Groen Geel. Omlandia kent immers weinig geheimen voor de Bedumers, al ging dat credo vorig seizoen eigenlijk ook al op. Ondanks dat gegeven wist Omlandia de burenruzie met de paarshemden tweemaal in winst om te zetten. In eigen huis bleek een rake kopbal van Dennis Loer voldoende voor de winst (1-0) en eind februari van dit jaar maakten Kees van der Wolde, Jan Oosterbeek en Jeroen Haan de 1-0 van Jordy Boelhouwer onschadelijk (1-3).
Suprematie
Omlandia kan in Ten Boer terugzien op een goede historie tegen SV Bedum, voorheen CVVB. Niet alleen werden vorig seizoen beide onderlinge duels gewonnen, in het seizoen 2013-2014 was dat ook al het geval. En ook in het seizoen dat Omlandia roemloos uit de eerste klasse degradeerde (2010-2011) waren de Ten Boersters thuis met 5-3 te sterk voor de formatie uit Bedum. Vanuit Bedum wordt al jarenlang geroepen dat de Ten Boerster suprematie hem wellicht zit in het feit dat de derby meer bij Omlandia leeft dan bij SV Bedum, maar het zal ze acht kilometer inmiddels toch ook wel vervelen dat het steeds Omlandia is dat met de punten aan de haal gaat. Dat beaamden ook Ronald Bosker (ex-Omlandia, nu assistent-trainer SV Bedum) en Bedum-voorzitter Edwin van Zanten in de voorbeschouwingen op dit seizoen. Bedum-trainer René Wollerich (óók ex-Omlandia) zal ongetwijfeld een uitgekiend plan hebben bedacht om Omlandia te bestrijden, maar voor Omlandia-trainer Wentink bestaan er geen twijfels wie er zaterdag in de derby aan het langste eind zal trekken. ,,Wij, want Bedum heeft geen geheimen voor ons’’, knipoogt de oefenmeester.

Omlandia – SV Bedum gaat zaterdag om het aangepaste tijdstip van 17.00 uur van start aan de Sportlaan in Ten Boer en arbiter Kampman heeft de wedstrijdleiding in handen. Na afloop van het duel zal een DJ in de –nieuw gemeubileerde – kantine van Omlandia zorgen voor muzikale gezelligheid.