Poolster-Godlinze: Welke stroming is het sterkste

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Prietpraat

We hebben de eerste ronde van de nacompetitie achter ons liggen en komend weekend wacht ronde nummer twee. Een ronde waarin de echte beslissingen gaan vallen want na een duel is er, ondanks dat niet iedereen dat met mij eens zal zijn, nog niets beslist. Puurvoetbalonline zal daarom een aantal duels onder de loep te nemen waar zaterdag en zondag over vreugde en verdriet beslist gaat worden.
                   
In Godlinze werd het zaterdag een 2-2 gelijkspel tussen de thuisploeg en Poolster uit Spijk. Dat betekent dat zaterdag in Spijk de beslissing gaat vallen wie van beide verenigingen het volgend seizoen in de derde en in de vierde klasse speelt. Enkele weken deed Godlinze bij de KNVB het verzoek of men op vrijwillige basis naar de vijfde klasse mocht degraderen. De vereniging, nu nog in het bezit van twee seniorenteams waar volgend seizoen er een van overblijft, zag zich tot deze stap genoodzaakt omdat een groot aantal spelers van de eerste selectie naar elders vertrekken of de voetbalschoenen aan de bekende wilgen hangen. Het verzoek werd echter afgewezen zodat Godlinze volgend seizoen of in de vierde of derde klasse zal uitkomen. Dat zal afhangen van het resultaat in Spijk waar het jonge Poolster graag de stap naar de derde klasse wil maken. Waar velen zullen denken, dan is het toch een typisch appel-eitje geval, is dat echter niet zo. Binnen de selectie van de Glinzers die liever een treetje lager willen spelen. Er zijn echter ook die geen degradatie op hun CV willen zien staan. Voor beide is wat te zeggen. Er namelijk geen speler die het leuk vind om als speelbal van andere teams te fungeren. Aan de andere kant, als sportman/vrouw heb je ook een bepaald eergevoel. Het gevoel van, ‘dood of de gladiolen’ maar degraderen, dat nooit.

Daarom wordt de 'burenruzie' zaterdag een beladen duel omdat ook tegenstander Poolster niet weet welke stroming bij Godlinze het sterkste is. Is dat de stroming niet degraderen of juist de stroming dat er volgend seizoen beter op een lager niveau gespeeld kan worden. Enkele weken geleden, voor het uitduel tegen Noordpool, sprak elftalleider Benny Stam al van een geslaagd seizoen voor Poolster. Een terechte constatering gezien de verjonging die er dit seizoen in Spijk werd doorgevoerd. Maar toch, als je als team zo dicht bij promotie bent wil je meer. Dan wil je promoveren naar de derde klasse waar de Spieksters volgens velen ook in thuishoren. Dit op basis van de spelopvatting van Poolster waarbij de hand van Jeroen de Munck duidelijk zichtbaar is. Niet voor niets werd het contract van de Winsumer in december met twee jaar verlengd omdat ook het bestuur van Poolster zag dat het aantrekken van Jeroen de Munck de club naar een hoger niveau kon brengen.

Om de stap nu al te zetten zal er zaterdag gewonnen moeten worden van een tegenstander waar er tweespalt heerst. Want dat is een gegeven als de ene helft niet en de ander helft juist wel wil degraderen en die het duel in Spijk daarom tot een wel heel speciaal duel maakt.