ST. Hunsingo-Viboa VR1 grijpt naast het periodekampioenschap

Geschreven door Paul de Vries op . Geplaatst in Prietpraat

 Afgelopen zaterdag konden de vrouwen van ST. Hunsingo-Viboa VR1 in de laatste competitiewedstrijd bij winst in de uitwedstrijd tegen Flevo Boys VR1 het periodekampioenschap van de 3de periode binnenhalen. Terwijl de champagneflessen in de kleedkamer ongeduldig lagen te wachten op hun ontkurking, werd op het 1e generatie kunstgras in Emmeloord onnodig met 2-1 verloren.    
In het gezelschap van een lekker zonnetje werd er vanuit Winsum om 12:00 uur door de Hunsingo speelsters koers gezet richting Emmeloord. Spits Marjolin Pol was er niet bij, zij informeerde coach Alfred Sterrenberg vrijdagmiddag dat ze door rugproblemen niet in staat was om te voetballen. Een tegenvaller voor het team, want de successen van de afgelopen weken waren mede tot stand gekomen door het kunnen spelen met de vaste basiself. Om in het team zo min mogelijk wijzigingen door te voeren, werd besloten om Seline Speelman in de spits te zetten. Vanaf het eerste fluitsignaal van de vrouwelijke scheidsrechter konden de Hunsingo vrouwen geen greep krijgen op de technisch vaardige Flevo Boys speelsters. Er werd voornamelijk achter de tegenstander aangelopen en de eerste mogelijkheden waren dan ook voor de Noordoostpolder bewoners. Eigenlijk tegen de verhouding in viel de 0-1. Een hoekschop van Yvonne Visser belandde bij de 2de paal, waar Linda Bakker ongehinderd kon inkoppen. De meegereisde Hunsingo supporters hoopten dat daarmee de eventuele zenuwen wel uit de benen waren gespeeld, maar niet veel later kon de voorstopper van Flevo Boys vanaf de middellijn opstomen, 3 man passeren en zonder het haar echt moeilijk te maken de 1-1 scoren. Ondanks dat Flevo Boys het betere van het spel had, had Hunsingo de beste kansen. Chantal Streppel kwam alleen voor de keepster van Flevo Boys maar schoot op een uitgestrekt been en niet veel later liet zij een vrije kopkans onbenut. Met een 1-1 ruststand konden beide teams op dat moment wel leven. Flevo Boys de beter voetballende ploeg, Hunsingo de betere kansen.

Na rust bleef Flevo Boys de beter voetballende ploeg, maar waren de Hunsingo vrouwen wat agressiever in de duels. Tactisch niet goed en met matig voetbal waren toch weer de kansen voor Hunsingo. Terwijl Flevo Boys nauwelijks bij het doel van Hunsingo keepster Roxanne Visscher kwam, kreeg Hunsingo drie opgelegde kansen. Zowel Chantal Streppel als Yvonne Visser kreeg de kans om te scoren en in hun normale doen was dat zeker gebeurd Maar het lukte vandaag niet. Het laatste kwartier werd voorstopper Saskia Bakker mee naar voren gestuurd om het bevrijdende doelpunt te forceren. Ondanks spannende situaties voor het Flevo Boys doel misten de Hunsingo vrouwen de scherpte om de bal in het net te deponeren. Ook de wissel Jenny de Blécourt voor Seline Speelman maakte het verschil niet en toen vlak voor het einde uit een counter Flevo Boys met een afstandsschot de 2-1 maakte, wisten de Hunsingo speelsters, dat het over was. Na het laatste fluitsignaal vloeide dus niet de champagne, maar tranen van teleurstelling en frustratie. Zo dichtbij, maar toch zover weg. En zo werden de Hunsingo 2de in de periode en hoeft er dus geen nacompetitie voor een plaats in de eerste klasse gespeeld te worden.

Ondanks dat het slotakkoord van dit seizoen een valse was, kunnen de Hunsingo vrouwen en hun coach terugkijken op een geslaagd seizoen. Nadat afgelopen zomer 7 speelsters van de VR1 selectie Hunsingo verlieten, speelsters van VR2 doorschoven naar VR1 en een aantal vrouwen van clubs van 5e, 4e en 3e klasse niveau uit de regio overkwamen, was het aan de nieuw aangestelde coach Alfred Sterrenberg om een nieuw team te smeden dat maar 1 opdracht meekreeg: het behoud van de 2de klasse. Dat alle begin moeilijk is hebben coach en speelsters ervaren, want na een aantal competitiewedstrijden werd de 12de en laatste plaats op de ranglijst ingenomen. Maar er werd rustig doorgewerkt aan de spelstijl zoals dat aan het begin van het seizoen was uitgedacht. Langzamerhand kwamen de vrouwen ook in een betere lichamelijke conditie en vooral na de winterstop werd het aantal blessures minder en kon er gewerkt worden aan een vast team en bijbehorende automatismen. Alle speelsters kwamen uiteindelijk op de juiste plek te spelen en daardoor kwam er de juiste balans in het team. Het resultaat was dat er van de laatste 7 wedstrijden er 4 werden gewonnen, 2 werden gelijkgespeeld en slechts 1 werd verloren. Hierdoor werd het periodekampioenschap op een haar (of beter, 2 doelpunten) na gemist. Met een uiteindelijke 7de plaats op de ranglijst heeft het team zich keurig gehandhaafd. Gezien de ervaring die het jonge Hunsingo team dit seizoen heeft opgedaan, de instroom komend seizoen van zowel talentvolle jeugdspeelsters als vrouwen van andere clubs, zal de lat voor het nieuwe seizoen ongetwijfeld hoger gelegd worden.