Omlandia na mindere serie op jacht naar winst tegen LTC

Geschreven door Merijn Slagter op . Geplaatst in Prietpraat

Na een remise tegen Broekster Boys (2-2) een afstraffing bij PKC ’83 (3-0) volgde zaterdag tegen VEV ’67 de derde opeenvolgende speeldag voor Omlandia zonder winst. In Leek knokten de Ten Boersters zich goed terug van een achterstand, maar dat was uiteindelijk net niet genoeg voor de winst (2-2). In de thuiswedstrijd tegen LTC moet het tij weer worden gekeerd. En dat moet lukken, want de Assenaren komen lastig tot scoren.

Door: Merijn Slagter
Dat Omlandia de volle buit zaterdag niet mee wist te nemen bij het geplaagde VEV ’67 lag deels aan de grote invloed van Aeolus deze middag. Dankzij dezelfde weersinvloed kwam Omlandia echter ook weer langszij. Niettemin begon het duel slecht voor de Ten Boersters. Dennis Loer besloot na vijf minuten terug te spelen op doelman Devon Harmsma. Loer had hierbij buiten de harde wind gerekend, waardoor de terugspeelbal min of meer gepromoveerd werd tot een halve doelpoging. Harmsma kreeg het speeltuig daardoor niet goed onder controle en Rense Dijk profiteerde: 0-1. Diezelfde Dijk kon enkele minuten later voorgeven en zag ploeggenoot Gerhard van den Berg de 2-0 tegen het net frommelen. Zo liep Omlandia al gauw achter de feiten aan. Toch bleef de schade voor rust beperkt ondanks de harde tegenwind. Een briesje op de Grote Markt in Groningen is op sportpark Oostindie al gauw windkracht 8 en consolideren leek dan ook het beste devies voor Omlandia. VEV ’67 zette Omlandia opmerkelijk genoeg niet onder druk en leek de voorsprong dan ook te willen koesteren tot rust. En dat lukte.
Geduld
In de tweede helft veranderde het spelbeeld zoals verwacht. Nu was Aeolus Omlandia’s voornaamste bondgenoot in de jacht op doelpunten. Hiervoor moest wel het nodige geduld worden opgebracht. Eerst verzuimde invaller Jeffrey Visser het duel voor de Leeksters al te beslissen, door van dichtbij de 3-0 om zeep te helpen. Daarna was het wel Omlandia dat de klok sloeg en twintig minuten voor tijd de 2-1 aantekende. Een hoekschop belandde via VEV ’67-doelman Vos op de lat, waarna Jan Oosterbeek attent reageerde en zijn zevende seizoensgoal aantekende. De slotfase stond volledig in het teken van de gelijkmaker. Vooral Jeroen Haan miste in deze fase van het duel een paar opgelegde kansen in het doelgebied van de Leeksters, maar daarbuiten bleek hij slagvaardiger. Na een counter haalde Haan vanaf de linkerflank ineens uit vanaf 35 meter, en gedragen door de wind plofte het schot in de verre hoek: 2-2. De absolute slotfase had zelfs nog de 2-3 kunnen opleveren via Jan Oosterbeek, maar daarmee zou Omlandia teveel hebben gekregen.
‘Geen zorgen’
Robbie Wentink zag zijn ploeg door de remise bij VEV ’67 voor de derde keer op rij geen winst pakken. ,,Dat puntje is gezien het verloop van de wedstrijd een resultaat waar we mee kunnen leven. Door individuele fouten hebben we tachtig minuten lang een achterstand moeten goedmaken’’, vatte Wentink het duel met de Leeksters samen. Hoewel het uitblijven van winst in de laatste duel niet meteen voor onrust zorgt, is een driepunter wel weer van harte welkom, legt de jonge oefenmeester uit. ,,Nee, ik maak me geen zorgen nu we even geen wedstrijden winnen. Maar we willen na deze resultaten wel weer die gewilde overwinning pakken. Van de laatste drie wedstrijden hebben we namelijk twee wedstrijden eigenhandig weggegeven. Dat is zuur omdat je weet dat er meer in zat. Hopelijk maakt het ons sterker in de komende periode’’, aldus Wentink.
Minst scorende ploeg
In de jacht op weer eens een zege is LTC de ploeg die het eerste slachtoffer moet worden van de Ten Boerster dadendrang. De Assenaren kennen net als VEV ’67 ook een uiterst moeizaam seizoen en staan inmiddels op een (12e) plek die aan het einde van het seizoen recht geeft op het spelen van nacompetitieduels om lijfsbehoud. Het grote probleem van de groenhemden is ronduit eenvoudig, namelijk het maken van doelpunten. Met slechts vijftien treffers is LTC de minst scorende ploeg van de Eerste Klasse E. Ter vergelijking: de topscorer van deze competitie, Frank Strijker van HZVV, heeft met achttien treffers in zijn eentje al drie goals meer gemaakt dan heel LTC bij elkaar. Na vorig seizoen, toen LTC uiteindelijk samen met degradant Oeverzwaluwen en Balk verantwoordelijk was voor het aantal minst gescoorde doelpunten in de competitie (29), was de hoop bij aanvang voor dit seizoen vooral gevestigd op de terugkeer van David Modderman. De van Be Quick 1887 (ZO) overgekomen goalgetter moest de Assenaren met zijn doelpuntenproductie hoop op betere tijden geven, maar dat gaat vooralsnog niet zoals gewenst. Modderman wist dit seizoen slechts tweemaal te scoren in competitieverband, waarvan één tegen Omlandia, eerder dit seizoen in Assen (2-2). Bij de ploeg van Johan Pitstra komen de meeste treffers dit seizoen vooralsnog van Marcel Meijer, die vijfmaal het net wist te vinden.
Energie
Omlandia kent over het algemeen een aardige balans tegen LTC, een ploeg die de Ten Boersters de laatste seizoen veelvuldig troffen. Vorig seizoen was de confrontatie in eigen huis goed voor een magere 1-0 zege, terwijl het treffen in Assen in 1-1 eindigde. Omlandia zal tegen LTC in ieder geval moeten aantreden zonder Jeroen Dijkhuizen, die afgelopen week een spierblessure opliep tijdens de training. Wel keert Martin Oudman weer terug in de ploeg, nadat een schorsing hem tegen VEV ’67 aan de kant hield. Robbie Wentink is op zijn hoede voor LTC, maar weet ook dat het pakken van de volle buit een reële doelstelling voor zijn ploeg moet zijn. ,,Het begint allemaal met de energie die je met elkaar in de wedstrijd legt, dat is de basis. Daarnaast weten we dat we goed kunnen voetballen. We moeten soms alleen nog even het geduld opbrengen om te komen tot mooie en effectieve aanvallen. Hopelijk zien we dat terug tegen LTC.’’

Omlandia – LTC gaat zaterdag om – let op – 15.00 uur van start in Ten Boer. De arbiter van dienst luistert naar de naam Gils.