Omlandia richt vizier na offday op VEV ‘67

Geschreven door Merijn Slagter op . Geplaatst in Prietpraat

In een seizoen kampt een ploeg bijna altijd wel eens met een middag waarop vrijwel niets lukt. Omlandia kan dat dit seizoen minstens tweemaal navertellen. Niet alleen in het thuisduel tegen PKC ’83 (1-4) in september ging Omlandia de bietenbrug op, ook zaterdag op De Kring (3-0) was dat tegen diezelfde tegenstander het geval. Uithuilen en opnieuw beginnen dus. En dat mag Omlandia zaterdag in Leek doen, tegen het geplaagde VEV ’67.


Door: Merijn Slagter

Nee, blije gezichten waren er zaterdag in de kleedkamer van Omlandia niet echt te bespeuren aan het eind van de middag. Alhoewel, heel even dan. Want toen de warme douches werden aangezet kon er boel nare schroom van de schouders worden afgespoeld op een Siberisch koude middag in Hoogkerk. Omlandia kon zaterdag eigenlijk op geen enkel moment een vuist maken tegen een feller en zeer compact spelend PKC ’83. Na een half uur zal de thuisploeg al op rozen door rake afstandsschoten van Michel Boonstra en Ifeay Gorissen. Toen Boonstra vlak voor rust weer trefzeker was na een scrimmage, leek het pleit al beslecht. Ook na rust toonde Omlandia niet de zo gewenste stootkracht. Boonstra verzuimde de thuisploeg vlak na rust zelfs op 4-0 te zetten, maar schoof het leer voorlangs. Daarna rechtte Omlandia nog wel de rug en mochten twee kopballetjes van Martin Oudman worden aangemerkt als wapenfeit, maar daar bleef het helaas bij. PKC ’83 mocht na afloop dan ook terecht een driepunter bijschrijven en passeert de Ten Boersters in verliespunten op de ranglijst. Ook voor Omlandia-trainer Robbie Wentink waren de druiven zuur. ,,We werden op alle aspecten afgetroefd door een zeer sterk PKC ‘83. Je kunt het zien als een offday en een waarschuwing dat we de komende wedstrijden weer ons gewenste niveau moeten gaan halen. We hebben maar niet te lang bij het verlies stilgestaan na zaterdag, dit omdat we allemaal goed weten wat er misging. De knop is inmiddels weer omgezet’’, stelt Wentink.
Nieuwe uitdaging
Nu het einde van het seizoen nadert, wordt er ook steeds met een schuin oog vooruitgeblikt naar volgend seizoen. Wat gaat er veranderen? Als Omlandia een stabiele Eerste Klasser wil blijven, moet er immers een brede selectie staan die kan meevoetballen op het gewenste niveau. Het is inmiddels geen publiek geheim meer dat Peter Wassing Omlandia aan het einde van dit seizoen zal verlaten en een nieuwe uitdaging zal zoeken bij NEC Delfzijl. Voor de rest speelt er op dit moment echter weinig, weet ook Wentink. ,,We zijn ons op dit moment zeker aan het oriënteren op enkele spelers die goed passen binnen de cultuur van Omlandia. Er is nog niets concreet voor komend seizoen’’, legt hij uit. Hoewel vooruitblikken in dergelijke gevallen vaak koffiedik kijken is, kan het vizier dan ook beter gericht worden op zaken die op korte termijn spelen, zoals de confrontatie van zaterdag tegen VEV ’67.
Tegenvaller
De Leeksters draaien vooralsnog een moeizaam seizoen en moeten alle zeilen bijzetten om aan het eind van dit seizoen niet rechtstreeks te degraderen naar de Tweede Klasse. Weliswaar staat VIBOA nog vier onder de ploeg van scheidend trainer Ron de Boer (volgend jaar – jawel – VIBOA) geposteerd, maar VEV ’67 heeft liefst vier (!) duels meer gespeeld dan de Winsumers. Afgelopen zaterdag verloor de ploeg uit Leek ook, al was dat tegen aanstaand kampioen HZVV geen schande (2-0). Toch is een winstpartij voor de geelzwarten meer dan welkom. Met drie zeges op respectievelijk VIBOA, LTC en Buitenpost zijn overwinningen van de Leeksters dit seizoen ronduit spaarzaam te noemen. Eerder dit seizoen leek VEV ’67 ook op een overwinning bij Omlandia af te stomen, maar een 0-2 achterstand werd door de Ten Boersters uiteindelijk omgezet in een 5-2 zege. Wanneer een ploeg zich in de onderste regionen bevindt zijn zoveel mogelijk fitte spelers meer dan welkom. Het was voor Ron de Boer dan ook een tegenvaller dat hij Ton Baan zaterdag tegen HZVV zag uitvallen met een hamstringblessure. Of hij meespeelt tegen Omlandia is nog onbekend. Doelman Bert-Jan Vos keert tegen Omlandia wel weer terug onder de lat bij de Leeksters. Hij kampte met een slijmbeursontsteking aan zijn knie, maar is op tijd hersteld om zijn ploeg tegen Omlandia te behoeden voor tegendoelpunten. Benjamin van Aurich, die keepte tegen HZVV, zal hierdoor plaats moeten maken. Omlandia, dat zaterdag sowieso de geschorste Martin Oudman mist, kan ondanks de stand op de ranglijst een strijdbaar VEV ’67 verwachten, denkt ook Wentink: ,,Gezien de huidige ranglijst en vorige ontmoeting is het logisch dat Omlandia vooraf betiteld wordt als favoriet voor de zege. We moeten echter niet vergeten dat we in de heenwedstrijd na vijftien minuten met 0-2 achter stonden en pas in de laatste vijf minuten van het duel de 4-2 en 5-2 maakten. We moeten weer hetzelfde niveau halen als in de eerste helft tegen Broekster Boys en de tweede helft tegen Bedum, pas dan maken we een goede kans op de overwinning.’’
VEV ’67 – Omlandia start zaterdag om 15.00 uur op Sportpark Oostindie in Leek. De arbitrale leiding is in handen van scheidsrechter Bakker.