Omlandia leeft uitgerust toe naar clash met Broekster Boys

Geschreven door Merijn Slagter op . Geplaatst in Prietpraat

Niets lijkt Omlandia momenteel te kunnen stuiten in de opmars naar een hoge klassering in de Eerste Klasse. Ook een achterstand deerde Omlandia niet in de derby die zaterdag op Bedumer grondgebied werd gespeeld. Na rust werd de rug – aan de hand van een uitblinkende Kees van der Wolde – gerecht, wat resulteerde in een 1-3 overwinning bij Bedum. Zaterdag wacht een totaal ander duel, wanneer Broekster Boys naar Ten Boer komt.
Door: Merijn Slagter

In de aanloop naar het competitieduel met Bedum leek Omlandia met weinig problemen te kampen. Toch was er op de valreep toch nog een tegenvaller. Bert Zwart, die zich centraal in de defensie heeft opgewerkt tot een solide verdedigingsblok met René Hovenkamp, bleek niet fit genoeg. Jeroen Scholma werd daardoor gelegenheids-centrale verdediger en op linksback was er zodoende een plaatsje ingeruimd voor Fabio Marongiu. Het stelde overigens weinig voor in tegenstelling tot de personele problemen waarmee Bedum te maken had. Hierdoor werd de favorietenrol op voorhand al naar de Ten Boersters toegeschoven, die daar op hun beurt geen moeite mee hadden. Toch was het Bedum dat voor rust de dienst uitmaakte. Gesteund door de wind in de rug zette Bedum Omlandia met de rug tegen de muur en creëerde het kleine mogelijkheden. Omlandia leek schadevrij aan de thee te kunnen, maar moest op slag van rust toch capituleren toen Jordi Boelhouwer een vrije trap achter Devon Harmsma krulde: 1-0. Die tussenstand was gezien het spelbeeld meer dan terecht.
Ommekeer
Toch leefde bij Omlandia het idee dat zij na de pauze de dienst uit konden maken, mede omdat Aeolus de ploeg uit Ten Boer gunstig was gezind. Hoewel Bedum nog sterk uit de kleedkamer kwam (Boelhouwer stuitte van dichtbij op Harmsma), was het daarna Omlandia dat de klok sloeg. De ommekeer kwam pas nadat Kees van der Wolde Fabio Marongiu had afgelost. Koud in het veld werd Van der Wolde door Jeroen Dijkhuizen gelanceerd en diens pass was precies op maat voor Jan Oosterbeek, die slechts hoefde af te drukken: 1-1. Eigenlijk was een remise op basis van de hele wedstrijd terecht geweest, maar Omlandia besloot anders. Weer was het Kees van der Wolde die aan de basis van de tweede Omlandia-goal stond. Met een magistrale boogbal richting de tweede paal lepelde hij het leer pardoes in de kruising en was het ineens 1-2 voor Omlandia. Als slotakkoord maakte Jeroen Haan er in de slotfase op aangeven van Dennis Loer zelfs nog 1-3 van.
Andersom
,,Het was een wedstrijd met twee gezichten, dit werd met name beïnvloed door de harde wind in combinatie met het kunstgras’’, analyseerde Omlandia-trainer Robbie Wentink na afloop. ,,We zijn in de eerste niet in de wedstrijd gekomen zoals we dat graag willen. Bedum bepaalde wat wij moesten doen met de bal in plaats van dat wij het spelbeeld bepaalden. Dit was in de tweede helft andersom, want toen bepaalden juist wij veertig minuten lang wat er gebeurde op het veld. We kwamen vlak na rust zelfs nog met de schrik vrij bij twee goede mogelijkheden voor Bedum. Na het doelpunt van Jan Oosterbeek, wat ik één van de mooiste doelpunten van dit seizoen vond omdat de hoofdrolspelers de bal één of twee keer raakten, waren de rollen omgedraaid. Toen de 1-1 viel had ik het gevoel dat we deze wedstrijd gingen winnen en dat was gezien de tweede helft ook terecht.’’
Duizenden euro’s
Door de welkome winstpartij staat Omlandia nog steviger op de derde plaats. De Hoofdklasse komt hierdoor zelfs nadrukkelijk in zicht. Volgens Wentink is promotie niet eens zo’n irreële gedachte. ,,In competitieverband vind ik dat je altijd naar boven moet kijken. We spelen om (iets) te winnen. Spelen om niet te verliezen vind ik niets en dat is dan ook een groot verschil. Hoewel we derde staan, hebben we op dit moment nog helemaal niets in handen, maar dat is uiteraard wel het doel. Het is ook helemaal niet zo raar mocht het wel gebeuren. We hebben er de kwaliteiten voor binnen deze groep en daar zijn we ons ook bewust van’’, geeft Wentink aan. Toch is eventuele promotie naar de Hoofdklasse niet zomaar een trede omhoog. Zo becijferde VIBOA enkele jaren geleden al dat hier duizenden euro’s aan extra kosten mee gemoeid zijn. Wentink laat dat onderwerp voorlopig echter liever links liggen: ,,ik heb geen kijk op een dergelijk kostenplaatje. Ik houd me bezig met wat er op het veld gebeuren moet. Ik zou het met de spelersgroep in ieder geval een geweldige uitdaging vinden om in de Hoofdklasse te spelen.’’
Troebeler
Wat een klasse hoger betreft, nog niet zolang geleden had ook promovendus Broekster Boys goede papieren om hierin ambitieus te denken. Na vier opeenvolgende nederlagen met slechts één gemaakt doelpunt en twaalf tegengoals, zijn de vooruitzichten er in Damwoude iets troebeler op geworden. De ploeg van trainer Jan Mulder, die deze eeuw ook drie seizoen aan het roer stond bij Appingedam, verandert echter niets aan de doelstelling. Die blijft namelijk gewoon handhaving in de Eerste Klasse. Eerder dit seizoen was het uitgerekend Omlandia dat de Broekster Boys haar eerste nederlaag van het seizoen toebracht. Door goals van Jeroen Haan (2x) en eentje van Niels Meier in blessuretijd, mocht Omlandia de volle buit mee terugnemen naar Ten Boer. Alle bovengenoemde statistieken zullen echter niet betekenen dat Omlandia de confrontatie met de Noord-Friese ploeg te licht zal opvatten. De Damwâldsters hebben meerdere spelers die dit seizoen zich scherp voor het vijandelijke doel hebben getoond. Zo hebben Hendik Bouma, Juryan Dantuma, Piet Wessel Dijkstra, Stephan Overkempe en Hedzer Prins allemaal viermaal het net gevonden en daarmee zijn de alle vijf gedeeld topscorer bij de Broekster Boys.
Nonchalance
In aanloop naar het duel met de Friezen kon Omlandia door de hevige regen- en sneeuwval dinsdagavond niet trainen. Wentink maakt zich desondanks geen zorgen dat er bij Omlandia, door deze reden én de goede recente resultaten, nonchalance in de ploeg kruipt. ,,Dinsdag konden we niet trainen omdat het trainingsveld afgekeurd was vanwege de regenval. Daarnaast waren er binnen de groep een aantal spelers met wat kleine pijntjes en zij konden deze dag rust goed gebruiken. Helaas hebben we in tegenstelling tot Broekster Boys geen beschikking over een kunstgrasveld.’’ Wentink vindt het lastig te voorspellen hoe Broekster Boys zaterdag voor de dag zal komen in Ten Boer. ,,Ze hebben in de eerste maanden van de competitie erg lang meegedaan in de top van de ranglijst. De laatste tijd zijn ze weer wat teruggezakt naar de middenmoot. Ik vond hen in de uitwedstrijd ondanks onze vroege 0-2 voorsprong een moeilijk te bespelen ploeg, die behoorlijk wat veerkracht toonde en zichzelf knap terug in de wedstrijd knokte. In de blessuretijd maakten wij via Niels Meier de winnende goal, maar die treffer had net zo goed aan de andere kant kunnen vallen.’’
Omlandia – Broekster Boys gaat zaterdag om 14.30 uur van start aan de Sportlaan in Ten Boer. De wedstrijdleiding is deze middag in handen van arbiter Winkel.