Voorbeschouwing: Stedum moet, SIOS mag

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Prietpraat

Een voorbeschouwing geven op wedstrijden waar ik voor de Ommelander Courant, of soms de Oostermoer, in het weekend bij aanwezig ben. Waarom ook niet bedacht ik mij want over ieder duel valt wel iets te vertellen. Wat leuke feitjes van beide teams of de verenigingen in kwestie maakt het misschien nog leuker langs de lijn bij welk duel in het amateurvoetbal dan ook.
Stedum                               SIOS
Zaterdag staat in Stedum het inhaalduel Stedum-SIOS op het programma. Dit duel had eigenlijk op 14 september gespeeld moeten worden maar op die bewuste zaterdag was er geen scheidsrechter aanwezig in Stedum. Daarom wordt het eerste inhaalweekend voor de beide ploegen er een van geen weekendjeweg.nl of andere activiteiten maar spelen om de competitiepunten. Een duel tussen twee op dit moment middenmoters, want dat ben je als je 9e (Stedum) met 5 punten uit vijf wedstrijden en 10e (SIOS) 4 punten uit vier duels staat.

Een wedstrijd tussen beide teams heb al een paar keer bezocht maar vreemd genoeg werden die steeds in Sauwerd gespeeld. Vandaar dat ik het, fenomeen’ SIOS in een uitduel tegen Stedum nog nooit heb meegemaakt. Want als we even terug gaan in de historie dan doet zich het eigenaardige voor dat van de zes laatste keren dat Stedum-SIOS werd gespeeld de ploeg uit Sauwerd vier keer als winnaar van het veld stapte, een keer werd het een 0-0 en een keer won de thuisploeg.

Een bijzondere prestatie want zo vertelde SIOS-trainer Auke Doornbosch nadat zijn ploeg vorig seizoen met 3-5 in Stedum had gewonnen. ‘Als wij hier tien keer spelen met een gehavende ploeg als we vandaag waren dan verliezen we negen keer. Maar ieder schot van ons trof bijna doel waardoor wij met de drie punten naar huis gingen."

Op dit moment dus een plaats in de middenmoot voor beide teams en voor de Stedumers is dat misschien wel een beetje teleurstellend. Op 6 oktober verloor het een beetje schlemielig van Boerakker en zaterdag was Rood Zwart Baflo te sterk voor de ploeg van Leendert Nieborg. Dat zorgt voor druk bij de Stedumers die dit seizoen wel het nodige blessureleed te verwerken krijgen. Druk omdat Stedum toch wel om de prijzen mee wil doen en daarom een driepunter tegen, angstgegner’ SIOS gewenst is. SIOS komt echter met minder druk naar Stedum want een klassering rond plaats acht is de doelstelling in Sauwerd en alles daarboven is mooi meegenomen.

Dat voetbalt toch even wat gemakkelijker dan het moeten halen van een overwinning om aansluiting te houden bij de top vijf op de ranglijst. Daarom wordt het duel tussen deze twee ploegen er een van dat Stedum moet en SIOS mag winnen en wat deze wedstrijd op voorhand al weer bijzonder maakt.