Omlandia via Loppersum op weg naar seizoentoetje

Geschreven door Merijn Slagter Omlandia op . Geplaatst in Prietpraat

Na een zwakke seizoensstart, waarin Omlandia zichzelf al gauw het uitzicht op een eventueel kampioenschap ontnam, stelden Casper Goedkoop en Omlandia zich ten doel dat er dan maar een periodetitel moest worden behaald. Hier moest lang op gewacht worden, maar afgelopen zaterdag was het eindelijk zover. Koploper The Knickerbockers werd in eigen huis met 3-1 verslagen en hierdoor werd de 2e periodetitel binnengesleept. Een mooie beloning voor de Ten Boersters, die komend weekend op bezoek gaan in Loppersum. De streekderby lijkt echter geen belangen meer te kennen.

 1336131599NlopomlDoor: Merijn Slagter

 

In de aanloop naar de wedstrijddag tegen The Knickerbockers, was het belang dat Omlandia bij deze wedstrijd had, duidelijk te merken. Men kon bij winst immers de tweede periodetitel pakken, maar wat nou als het misging? In dat geval was Omlandia afhankelijk van de uitslag in Hasselt, waar concurrent Olympia ’28 het opnam tegen Aduard 2000. Bij verlies van Omlandia moest Olympia ook verliezen en bij een gelijkspel van de Olympiërs èn een verliespartij van Omlandia, mocht de nederlaag weer niet te hoog uitvallen. Volgt u het nog? Dergelijke rekensommetjes waren in de loop der week aan de orde van de dag, maar het meest eenvoudige devies was nog altijd dat de ploeg van Casper Goedkoop en Schuil jr. gewoon zelf moest winnen. Tegenstander The Knickerbockers liep een week eerder pas tegen haar eerste nederlaag aan tegen titelconcurrent Noordscheschut (1-3) en kon zich een nieuwe nederlaag niet opnieuw permitteren. Als de equipe van Bert Vos in Ten Boer onderuit zou gaan en Noordscheschut bij degradatiekandidaat SVN ’69 zou winnen, zouden de Schutters de 1e plek namelijk overnemen van de studentenploeg. En geen Knickerbocker die dat wil, want in het Appleknockers Flophouse wordt elke mogelijkheid tot vieren van een feestje met beide handen aangegrepen, zeker bij een mogelijke titel van de hoofdmacht.

Spanning

Omlandia trad tegen The Knickerbockers aan met een op drie plekken gewijzigde opstelling ten opzichte van de elf die een week eerder met 2-3 van VHK verloren. Aanvoerder Martin Oudman keerde terug in de verdediging na een schorsing en dit ging ten faveure van Jop Smit. Richard Sodjo nam op de linksbackpositie de plek van John Rijzenga over en onder de lat maakte Martijn Swaagman plaats voor Devon Harmsma. Het had eerder die dag flink geregend in Ten Boer en ook de harde wind kon het spel wel eens flink beïnvloeden, zo voorspelden de kenners. Niettemin was geen van beide ploegen aanmerkelijk beter. Omlandia mocht na tien minuten spelen de eerste kans noteren, maar een kopbal van Jeroen Dijkhuizen miste van dichtbij de goede richting en vloog naast. Aan de overzijde hadden de bezoekers meer geluk. Op de rechterflank snelde TKB’er Verburgh langs Sodjo en het knappe schot dat hierop volgde was ook Harmsma te machtig: 0-1. Zo keek Omlandia al gauw tegen de feiten aan, maar de ploeg herstelde zich razendsnel. Vanaf de aftrap werd er goed positiespel gespeeld, waarna Bram Betsema op links in balbezit kwam en een voorzet op maat bij de 2e paal afleverde. Aanvalsmaatje Iven Nienhuis schatte de voorzet keurig op waarde en hoefde de bal slechts van dichtbij binnen te werken: 1-1. De spanning bleef hierna erg groot in Ten Boer, zeker toen bleek dat Olympia ’28 na een half uur de leiding had genomen tegen Aduard 2000. Op dat moment was de 2e periodetitel virtueel dus voor de ploeg van Marcel Beumer. Voor de rust kreeg Omlandia nog wel een riante mogelijkheid om de leiding te nemen. Iven Nienhuis snelde op de TKB-doelman af, maar schoot rakelings voorlangs. Zo gingen beide ploegen met 1-1 de kleedkamers in. Omlandia wist wat het haar te doen stond en startte furieus aan de 2e helft. Werd er meteen na rust een kans voor open doel om zeep geholpen; na 49 minuten was het alsnog raak. Jeroen Haan was op links zijn directe tegenstander te slim af en krulde het leer vanaf zo’n zestien meter hoog in de verre hoek: 2-1! Onder aanvoering van spelmaker Eppinga probeerde The Knickerbockers het wel, maar Omlandia stond geconcentreerd te verdedigen en gaf nauwelijks wat weg. Na 70 minuten kwam de thuisploeg zelfs op 3-1. Henk van der Wolde krulde een vrije trap langs het muurtje van TKB richting het doel. Deze inzet leek houdbaar voor de TKB-doelman, maar in de praktijk was het blijkbaar toch vrij lastig. Zo mocht Van der Wolde zijn 3e seizoensgoal noteren. Wat volgde wat een spannende slotfase, waarin ook de ploeg van Bert Vos haar gram wilde halen. Onder meer dankzij goed keeperswerk van Harmsma viel er geen aansluitingstreffer meer en zo werd 3-1 ook de eindstand in Ten Boer. Dit zorgde tevens voor blije gezichten in Nijeveen, waar Noordscheschut zich na een 0-4 zege bij SVN ’69 de nieuwe koploper mocht noemen. In Hasselt was er echter teleurstelling over het mislopen van de 2e periodetitel, al klaarde de ploeg wel haar eigen klus door met 2-1 van Aduard 2000 te winnen.

Nacompetitie

Nu de doelstelling voor het seizoen gehaald is, zal er vooral uit worden gekeken naar het moment waarop de nacompetitie zal gaan starten. Inmiddels is al bekend dat de winnaar van de 2e periodetitel in de 2e klasse J (Omlandia) zal uitkomen tegen de winnaar van de 1e periodekampioen uit de 2e klasse I. Dit is VV Balk, maar omdat deze ploeg waarschijnlijk ook de kampioen van deze klasse zal worden, zal deze periodetitel gaan naar de hoogst genoteerde achtervolger in de reguliere competitiestand. Dat is op dit moment De Heerenveense Boys, dat op een 2e plek staat. Naaste achtervolger VEV ’67 (3e) heeft de 2e periodetitel reeds veroverd en zal Omlandia dus niet treffen. Eén en ander is ook afhankelijk van de 3e periode in 2I, waar SC Veenwouden ook aast op een nacompetitieplekje. Mocht De Heerenveense Boys hen nog weten in te halen, dan treft Omlandia SC Veenwouden over twee wedstrijden. op zaterdag 19 mei en dinsdag 22 mei vindt de 1e ronde plaats. Op zaterdag 19 mei speelt Omlandia eerst een uitwedstrijd, de return vindt plaats op dinsdagavond 22 mei in Ten Boer.

Buurtgenoot

Voordat het allemaal zover is, dienen de Ten Boersters uiteraard eerst de competitie met een goed gevoel af te sluiten. Er resten nog twee wedstrijden, waarvan de eerste komende zaterdag in en tegen Loppersum zal plaatsvinden. De Lopsters hebben nog wat recht te zetten tegen hun buurtgenoot, want eerder dit seizoen gingen de mannen van trainer Jaap Danhof keihard onderuit bij Omlandia: 7-1. De ploeg in de karakteristieke rood-blauw gestreepte tenues heeft overigens ook nog een miniem kansje op een nacompetitieplek voor promotie, maar dan zullen Olympia ’28, SC Rouveen en De Weide wel hele rare dingen moeten gaan doen. Het seizoen van Loppersum dreigt dan ook als een nachtkaars uit te gaan, terwijl de ploeg juist een ijzersterke seizoensstart kende. Zo eindigden de Lopsters in de 1e periode knap derde, maar stelt de ploeg in de 3e periode juist erg teleur met een op-twee-na onderste plek. Danhof roept, ondanks het sterke vorige seizoen waarin wèl een nacompetitieplek werd behaald, al het hele seizoen dat handhaving toch prioriteit echt nummer één is. Hier zal zijn ploeg ruimschoots in slagen, al zal het in de laatste seizoenswedstrijden niet in haar sterkste opstelling kunnen aantreden. Door enkele spelersmankementen zullen bij Loppersum – Omlandia dan ook enkele A-junioren hun opwachting maken bij de thuisploeg. In de hechtheid en collectiviteit van de ploeg, schuilt het gevaar van SC Loppersum. Topscorer van de Lopsters is de 31-jarige Rudolf Hidskes, maar de laatste weken treedt ook Jeffrey Leegstra steeds meer op de voorgrond, met onder meer enkele prima goals.

Gedaante

Omdat Omlandia al haar pijlen op de nacompetitie wil richten, zou het kunnen zijn dat Omlandia in Loppersum in een iets andere gedaante dan normaal aan de aftrap verschijnt. Ten opzichte van de basisopstelling tegen The Knickerbockers zal sowieso Peter Zwart ontbreken. De rechtsback liep in de wedstrijd van zaterdag tegen een gele kaart aan en is tegen Loppersum dus geschorst. Bert Zwart kan na een langdurige voetblessure ook weer speelminuten maken en zat afgelopen weekend bij de selectie van Omlandia 2. Zaterdag zal aan Sportpark Bosweg uitwijzen voor welke elf Goedkoop en Schuil jr. hebben gekozen.

Loppersum – Omlandia start zaterdag om 14.30 uur en staat onder leiding van arbiter Hooijenga