Traditionele zaterdagclubs moeten ook op zondag spelen

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Prietpraat

Voetbal- en hockeyclubs die van oudsher op zaterdag competitie spelen moeten ook op zondag spelen. Volgens wethouder Paul de Rook is dat de enige manier om het ruimtegebrek op sportvelden op te lossen.

bal
Niet blijven bouwen
Op zaterdagen is de druk op de sportvelden groot, terwijl er op zondag ruimte over is. Volgens De Rook is het daarom niet logisch dat de gemeente oneindig faciliteiten blijft bouwen. 

Spreiding is de oplossing
Een betere spreiding is deel van de oplossing. 'Het is niet rechtvaardig dat de gemeente ongelimiteerd de portemonnee trekt. Er zijn ook andere opties.'

Clubs moeten meewerken
De Rook snapt dat clubs waarschijnlijk niet staan te springen. Bovendien moeten sportbonden ook meewerken; een club kan niet zomaar van competitie wisselen. 'Het is niet gemakkelijk, maar ik vind dat we wel het gesprek moeten aangaan met de clubs.'

Zoveel mogelijk zelf bijdragen
De gemeente blijft wel investeren in de uitbreiding van sportparken in de vorm van een investeringsfonds. Hier zit structureel 150.000 euro in voor het aanleggen van nieuwe (kunstgras)velden of het uitbreiden van kleedkamers en kantines. De gemeente wil wel dat sportclubs zoveel mogelijk zelf bijdragen.

Onderzoek naar gebruik
De gemeente heeft onderzoek laten doen naar het gebruIk van sportvelden en sporthallen. Bij de binnensport blijkt de druk vooral op de avonduren te liggen. Clubs kunnen nauwelijks meer uitbreiden. 

Ook is gekeken of Groningen genoeg zwembaden heeft. Volgens de onderzoekers zijn drie baden voldoende. Weliswaar krijgt de stad meer inwoners de komende jaren, maar tegelijkertijd zwemmen steeds minder mensen. 

Bron : www.rtvnoord.nl