NECDelfzijl start pilot nieuwe wedstrijdvormen pupillen.

Geschreven door Allard Janssen op . Geplaatst in Prietpraat

Zoals iedereen wellicht al in de media heeft gelezen gaat er een grote verandering plaats vinden in de opzet van het pupillenvoetbal. De wedstrijdvormen die sinds de jaren 70 worden gebruikt voor het pupillenvoetbal ondergaan een enorme wijziging. De KNVB heeft op basis van breed wetenschappelijk onderzoek ( o.a. uitgevoerd aan de Rijksuniversiteit van Groningen) in binnen- en buitenland en in het betaalde en amateurvoetbal, geconstateerd dat de huidige spelvormen niet goed aansluiten bij de mogelijkheden en de beleving van jonge voetballers. De eerste wijziging is dit seizoen al ingevoerd, de competities indelen per geboortejaar in plaats van per leeftijdscategorie. Tijdens het onderzoek is vanaf het seizoen 2014-2015 geëxperimenteerd met andere spelvormen en data verzameld bij de doelgroepen JO6 t/m JO12.


Mede op basis hiervan is besloten met ingang van het seizoen 2017-2018 het pupillenvoetbal anders vorm te geven. Dit alles is onderdeel van het KNVB rapport “Winnaars van morgen”:

 Link naar het rapport: http://www.knvb.nl/downloads/bestand/4452/winnaars-van-morgen

Link naar de nieuwe wedstrijdvormen: http://www.knvb.nl/downloads/bestand/6672/knvbflyer9

 Wat betekent dit voor de vereniging?
Vanzelfsprekend vereist dit aanpassingen in de organisatie van het jeugdvoetbal. Bij de KNVB, maar natuurlijk ook voor de organisatie van een vereniging. Daarom zijn er vanaf 19 september tot en met 14 oktober door heel Nederland 80 bijeenkomsten gehouden waarin is toegelicht welke veranderingen er ophanden zijn. Namens NEC Delfzijl zijn een aantal leden van het jeugdbestuur en hoofdbestuur naar de bijeenkomst van 5 oktober geweest. Veel is nog niet duidelijk, zoals spelregels, ondersteuning van de bond, financiering extra materialen. Uiterlijk in januari worden de definitieve keuzes omtrent de invoering bekend gemaakt, maar één ding is wel duidelijk, over veel zaken kan  /mag worden gediscussieerd maar de nieuwe wedstrijdvormen staan vast!

 Pilot.
Het voorstel van de KNVB is om pilots binnen de club of samen met andere clubs te starten en te ervaren wat deze veranderingen inhouden. De eerste pilot zal plaatsvinden op zondag 30 oktober tijdens een toernooi voor de JO8 (huidige JO9-3).Daar zal de nieuwe wedstrijdvorm 6 tegen 6 (5 veldspelers + keeper) gespeeld worden. Er zullen nieuwe spelregels gehanteerd worden en de rol van de coach / ouders wordt ook aangepast.

In de maand november zullen er nog meer pilots gaan plaatsvinden voor diverse leeftijdsgroepen (JO8 t/m JO12).