Nieuwe regels ? Gewoon uitproberen ...

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Prietpraat

We herinneren ons allemaal nog wel het afgelopen EK in Frankrijk. Voor de neutrale toeschouwer waren de wedstrijden vaak moeilijk te verteren. Saai, behoudend en vooral tactisch voetbal. De roep om het voetbal aantrekkelijker te maken werd na het EK steeds luider. Maar ja, om innovaties in het voetbal toe te passen heb je toch vastgeroeste instituten als KNVB, UEFA en FIFA nodig. Inmiddels zijn de voorzichtige eerste stapjes gezet. Er is één keer een videoscheidsrechter ingezet (bij Ajax-Willem 2) en Marco van Basten is benoemd als innovatiemanager bij de FIFA. Was alleen al de videoscheidsrechter ingezet bij de laatste drie WK kwalificatiewedstrijden van Oranje dan hadden we inmiddels drie punten meer gehad. Hoogleraar sportstatistiek aan de RUG, Gerard Sierksma, heeft na het EK, op verzoek van het Dagblad van het Noorden, een aantal nieuwe spelregels bedacht. Niet alle regels die Sierksma bedacht zijn haalbaar voor het amateurvoetbal en wellicht ook niet voor het betaald voetbal. Supporters de wissels laten bepalen is een leuk idee als je vindt dat voetbal er alleen is voor de toeschouwers. Een videoscheidsrechter bij het amateurvoetbal zal ook niet simpel zijn in te voeren. Er zijn echter een aantal regels die mogelijk wel zijn toe te passen:
logo
1 Onbeperkt wisselen: Er mag tijdens de wedstrijd onbeperkt gewisseld worden. Het spel hoeft hiervoor niet stil te liggen. Het is wel de bedoeling dat de speler die het veld verlaat dat bij de middenlijn doet en de ingebrachte speler ook op die plek het veld betreedt. De scheidsrechter hoeft hier niet van op de hoogte te worden gebracht.

2 Inworp en vrije trap op jezelf: Bekend van hockey. Een vrije trap mag je op jezelf nemen. Dat betekent dat als je bijvoorbeeld bij je shirtje wordt gepakt en de scheidsrechter fluit voor een overtreding, direct mag dribbelen met de bal. De tegenstander staat in dat geval vaak nog niet op de vereiste afstand. Om te voorkomen dat de tegenstander direct weer ‘toeslaat’, mag hij de vrijetrapnemer pas na vijf meter weer verdedigen. De inworp mag ook op jezelf worden genomen. Om een verkeerde inworp te voorkomen, hoef je de bal niet vanuit je nek te gooien, maar mag je hem inrollen op jezelf. Uiteraard mag je de bal ook nog steeds naar een medespeler gooien. Die spelhervatting moet wel vanuit de nek komen.

3 Geen buitenspel in het strafschopgebied: Zodra er twee spelers (vaak een doelman en een speler) van de verdedigende partij zich in het strafschopgebied bevinden, is buitenspel in het strafschopgebied opgeheven. Buiten het strafschopgebied gelden nog wel de normale buitenspelregels.

4 De bal niet terugspelen op de doelman of speler in het eigen strafschopgebied: Zodra de bal het strafschopgebied heeft verlaten, mag de bal niet meer teruggespeeld worden op een medespeler (doelman of speler) in het strafschopgebied. Gebeurt dat wel, dan is de straf een indirecte vrije trap.

5 Tijdstraf bij gele kaart: Als de scheidsrechter een overtreding bestraft met een gele kaart, moet de overtreder een tijdstraf van tien minuten uitzitten. Bij een rode kaart moet je het veld uiteraard definitief verlaten.

6 Vangbal van doelman afschaffen:  De doelman mag de bal niet meer vangen of klem hebben. Het loont dus het doel vaker onder vuur te nemen. De doelman mag de bal enkel nog wegstompen/slaan/schoppen. Heeft de doelman de bal wel klem, volgt een indirecte vrije trap.

Deze regels moeten natuurlijk in de praktijk worden getoetst. Dat zal gebeuren in een oefenwedstrijd tussen twee amateurteams uit de stad Groningen; Groen Geel en The Knickerbockers. Deze wedstrijd vindt plaats op 20 oktober om 19.15 uur op sportpark Corpus den Hoorn. Benieuwd? Gewoon even komen kijken....... Op zaterdag 22 oktober zal in het DvhN hierover een verslag zijn te lezen.