Netwerkavond Abiant en de VV Kloosterburen

Geschreven door Erik Huizenga op . Geplaatst in Prietpraat

De netwerkavond welke de VV Kloosterburen samen met Abiant afgelopen donderdagavond organiseerde leverde zeer veel gespreksstof op.

image 2016 02 29 1
Voorzitter Ron Bolt van de VV Kloosterburen heette iedereen van harte welkom op de tweede netwerkavond van de vereniging. Naast de Kloosterboeren waren nu ook sponsoren die al sinds jaar en dag de vereniging steunen uitgenodigd. Een gouden greep, zo bleek uit de overvolle kantine waar de sfeer ook mede werd bepaald door oud profvoetballer Henk de Haan. En die sfeer was goed en later op de avond zelfs zeer goed te noemen. De eerste presentatie over asbestsanering nam Sjoerd Kuiper, directeur van Man&Mach, Kenders Bouw en BZN sloop en Asbestsanering, voor zijn rekening. Iedereen weet dat asbest daken na 2024 verboden zijn en de sanering dus vóór 2024 klaar moet zijn. Het zijn echter de vele regeltjes waar men mee te maken krijgt en het aanvragen van subsidies die het al met al een lastige materie maken. Het bedrijf van Sjoerd Kuiper regelt van aanvraag tot oplevering alle voorkomende werkzaamheden en heeft ook de kennis in huis om via Kenders Bouw eventuele bouwkundige aspecten aan te pakken. Ook de gezondheidsrisico’s kwamen aan bod en vooral het feit dat asbest vezels los kunnen komen van bestaande daken en rond zweven was niet iedereen bekend. Deze vezels kunnen zich vastzetten in de longen waarna na een incubatietijd van 10 jaar zich een tumor kan ontwikkelen. Het belang van asbestsanering werd hiermee wel onderstreept.

Na Sjoerd Kuiper kwam Henk de Haan met een vrolijk intermezzo. Op humoristische wijze vertelde Henk over zijn belevenissen als profvoetballer met als hoogtepunt zijn schitterende goal die later ook nog het doelpunt van de maand werd. Dieptepunt was toch wel het feit dat de FC Groningen in Bari door toedoen van Henk werd uitgeschakeld door Inter Milaan. Immers, tot het moment dat Henk binnen de lijnen kwam ging alles goed. Daarna niet meer aldus de bevlogen Groninger en scoorde zijn directe tegenstander nog twee keer.

Energiebesparingen, een veelbesproken onderwerp, waarover Luuk Dijkhuis van Freedom Energy uitleg gaf over de vele mogelijkheden om de energierekening draaglijker te maken en te houden. Samen Derks Installatietechniek is door Freedom Energy een plan gemaakt om de VV Kloosterburen zelfvoorzienend te maken doormiddel van isolatie, zonnecellectoren en zonneboilers. Een analyse werd gemaakt van de nu gebruikte energie, zoals voor lichtmasten, douches, verwarming, verlichting etc. en waar de kansen liggen tot besparing. Als voetbalclub is het niet alleen te doen om te besparen maar ook gezien te worden als innovatief en duurzaam. Al met al een behoorlijke investering maar wel een die zeer verdedigbaar is met het oog op de toekomst. Of, zoals voorzitter Ron Bolt zei, je moet een stip op de horizon hebben om naar toe te werken en dromen werkelijkheid te laten worden.

Ter afsluiting van de avond bracht Henk de Haan nog een aantal voetbalverhalen ten gehore die zeer gewaardeerd werden door de circa 60 aanwezigen. Een shirt van de legendarische Italiaanse spits Altobelli had Henk destijds geruild met zijn eigen Groningen shirt. Mijmerend bedacht Henk dat Altobelli nu ook wel zijn shirt tijdens netwerkavonden aan een handvol Italianen laat zien. Waarvan acte. Voor volgend jaar staat er weer een netwerkavond gepland en zullen andere onderwerpen zeker weer voor veel gespreksstof zorgen.