Omlandia wil opmars voortzetten tegen angstgegner Buitenpost

Geschreven door Merijn Slagter op . Geplaatst in Prietpraat

Voetbal is onvoorspelbaar en daar kan men in Ten Boer sinds kort over meepraten. Leek Omlandia drie weken geleden na een inspiratieloze verliespartij bij BCV (2-0) nog rijp voor de slacht, inmiddels hangt de vlag er alweer totaal anders bij. Na het verlies in Bergum herstelde Omlandia zich met een knappe derbyzege in Bedum (1-2) en nog opmerkelijker was dat er zaterdag knap met 4-1 werd gewonnen van hoogvlieger ASV Dronten. Het zorgt voor optimisme op de vooravond van het duel met angstgegner Buitenpost.
Profielfoto van VV Omlandia
door Merijn Slagter

Verbazing alom in Ten Boer, toen de klok zaterdag richting 16.30 uur ging. Voor de verandering eens niet omdat het spel van de Ten Boersters verre van goed was, integendeel. Omlandia miste onder meer de basisspelers René Hovenkamp, Kees van der Wolde en Iven Nienhuis, maar zag het de vervangers Ruben Meier, Amar de Priester en Klaas Swiersema prima doen tegen ASV Dronten. In Dronten werd Omlandia eerder dit seizoen vrijwel de gehele wedstrijd met de rug tegen de muur gedrukt, al onderschreef de toenmalige 2-1 nederlaag voor Omlandia dat het duel spannender was geweest dan het in werkelijkheid was. En dus stond de geïmproviseerde basisformatie van Robbie Wentink zaterdag voor een zwaar karwei in de terugwedstrijd tegen de Drontenaren, zo was de lezing vooraf. Hoe anders was dat in de praktijk. Omlandia troefde ASV Dronten op alle fronten af, was slimmer, feller en toen de kruitdampen na ruim negentig minuten voetbal waren opgetrokken hadden Jeroen Haan (3x) en Klaas Swiersema voor vier Omlandia-treffers gezorgd. ASV Dronten scoorde nog tegen uit een strafschop van Dennis van Vuuren, maar beëindigde het duel met tien man na rood voor Martijn Timmer.
Keihard werken
,,Deze zege was een prachtige teamprestatie’’, glunderde Robbie Wentink na afloop van het duel. ,,We misten tegen Dronten een aantal belangrijke basisspelers en wisten daardoor dat het dus moest aankomen op een echte teamprestatie. Daarin zou het individu het verschil voor ons moeten maken en dat gebeurde uiteindelijk ook. De 4-1 eindstand was fantastisch, al had dit trouwens ook de ruststand kunnen zijn, want we verzuimden de score tussendoor verder op te voeren. We moeten beseffen dat een dergelijk resultaat alleen mogelijk is door keihard met en voor elkaar te werken.’’ De jonge oefenmeester, waarvan nog altijd niet bekend is bij welke voetbalvereniging hij volgend jaar werkzaam zal zijn, is blij dat Omlandia zich door de twee recente zeges weer wat lucht heeft verschaft in de onderste regionen van de Eerste Klasse E. ,,Dat voor ons tegen Bedum en Dronten strijd en inzet héél belangrijk was, is wel gebleken. En wanneer dit op een goede manier wordt uitgevoerd en er altijd één of meerdere spelers opstaan in het team, kunnen we het verschil maken. Dat heeft ons in twee weken tijd zes punten opgeleverd. Spelers die hard werken en veel energie in de wedstrijd steken, zullen zichzelf uiteindelijk te allen tijde belonen. Dat besef ontstaat nu ook steeds meer bij de spelers. En daar ben ik blij mee’’, vertelt Wentink.

Zware horde

Om de goede flow die Omlandia plotseling te pakken heeft, te continueren, dient er een zware horde te worden genomen. Buitenpost komt zaterdag op bezoek in Ten Boer en de ploeg van René van der Weij doet het ook dit seizoen weer prima in 1E. In verliespunten staat Buitenpost op een vijfde positie, met drie punten achterstand op PKC’83 en d’Olde Veste’54, die de derde en vierde positie bekleden. Hoewel de Blauwkes afgelopen weekend enigszins verrassend in eigen huis met 0-2 van Blauw Wit’34 verloren, kan Omlandia haar borst natmaken. Niet alleen omdat de laatste drie officiële duels met de Noord-Friese tegenstander ruim werden verloren, maar ook omdat Buitenpost doorgaans een lastig te bespelen tegenstander is voor de Ten Boersters. Bovendien komen de Friezen over het algemeen vrij makkelijk aan doelpunten. Zo wisten Joop Pijnacker en Simon Schreiber dit seizoen allebei al zevenmaal doel te treffen. Met 6 goals zit Joran Olijve dit tweetal op de hielen. Toch zal ook Buitenpost tegen Omlandia enigszins moeten improviseren, aangezien Van der Weij door schorsingen in zijn ploeg een beetje zal moeten puzzelen. Omlandia zal het tegen Buitenpost op haar beurt sowieso moeten doen zonder wederom Hovenkamp en Van der Wolde. Leuk detail om nog te noemen is dat de nieuwe hoofdtrainer die Omlandia volgend seizoen bij de hand zal nemen, zaterdag ook te gast is in Ten Boer. Freddy Strating zal het duel echter wel volgen vanuit de dug-out van Buitenpost, aangezien hij daar dit seizoen nog fungeert als assistent-trainer. De spelers van Omlandia zullen hem ongetwijfeld willen laten zien wat voor voetballende kwaliteiten zij in hun mars hebben.

Vertrouwen

,,De basis moet ook tegen Buitenpost weer goed zijn’’, blikt Robbie Wentink vooruit op zaterdag. ,,De afspraken die we hebben gemaakt zijn hopelijk bij iedereen duidelijk en het goede gevoel van de laatste weken kan en moet doorgetrokken worden. We treffen Buitenpost op een goed moment, al blijft het een goede ploeg gezien de laatste onderlinge resultaten. Ondanks dat wij ook tegen hen nog een aantal belangrijke spelers missen, heeft het team vertrouwen dat het ook kan winnen van de zes hoogst geklasseerde ploegen in deze Eerste Klasse E. En dat wij over kwaliteiten beschikken, hebben we tegen ASV Dronten al laten zien.’’ Omlandia – Buitenpost start zaterdag om 14.30 uur aan de Sportlaan in Ten Boer. De arbiter van dienst is de heer T.R. Winkel.