Clubs moeten een front willen vormen

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Nieuwsflitsen

In het weekend van 30 en 31 januari word er in het amateurvoetbal weer een volledig programma gespeeld. Eindelijk kunnen alle standaardteams weer in actie komen na een weekend waar er vooral op de zaterdag bijna niet werd gespeeld.
Johan Staal
Via de sociale media kwamen er voldoende reacties binnen op mijn opmerking dat ik in totaal acht duels in Groningen op een zaterdag niet veel vond. Natuurlijk was ik blij met ‘mijn’ duel tussen GRC Groningen en SIOS. Een weekenddag zonder ergens langs de lijn of tribune is hetzelfde als een tosti zonder kaas en ham. Dat is ook niks. Blij was ik dus wel met het langs de lijn staan. Maar iets in mij zei, dit klopt niet. Dit is de waanzin ten top. Er kwamen geluiden dat de velden elders in het district goed bespeelbaar waren wat de bond deed besluiten om het aan de consuls over te laten maar met een totaal van 25 viel dat toch wat tegen. Zondag was het gelukkig een stuk beter. Toen waren de kunstgrasvelden door de hoge temperaturen beter bespeelbaar en werd er incidenteel zelf op natuurgras gespeeld. Dat belooft veel goeds voor het komend weekend maar niet echt. Ik heb namelijk foto’s voorbij zien komen van velden waar bij wijze van spreken één drup regen al fataal voor zal zijn. Dat is niet om negatief over te komen maar gewoon de realiteit. Veel natuurgrasvelden zijn nog kleddernat en voorzien van een veel te hoge grasmat. In veel, zeg maar rustig bijna alle, commentaren werd verder gepleit voor een andere competitieopzet zoals:

-Terug naar twaalf ploegen per competitie.

-Geen volledige speelronden in januari en februari

-Vanaf laatste weekend januari tot eerste weekend maart alleen inhaalduels vaststellen.

-Voor de winterstop geen weekenden opofferen aan het bekervoetbal.

‘Oplossingen’ waar je als voetballiefhebber een eind in kunt meegaan. Verder waren er ook ‘noodkreten’ van clubs. Clubs die hopen dat ze door de afwezigheid van een kunstgrasveld niet op doordeweekse wedstrijden worden getrakteerd. Duels die vaak voor logistieke problemen zorgen. Geen club wil namelijk graag incompleet aan een duel beginnen. Ook werd de kantineomzet door velen genoemd. Op een zaterdag en zondag wordt er vaak even nagezeten maar op een dinsdag of donderdag is dat toch even anders. De toeschouwersaantallen zijn dan beduidend kleiner omdat werk en andere activiteiten zorgen voor het niet langs de lijn staan. En verder heb ik, en dus ook de toeschouwers, het nog niet vaak meegemaakt dat het in april aangenaam toeven langs de lijn was. Voldoende reden dus om als clubs een keer een front te vormen zou ik zo denken. Maar dat schijnt, als ik enkele insiders mag geloven even lastig te zijn dan Blatter en Platini aan een vredesontbijt te krijgen. Een front tegen iets vormen in voetballand wonderland is daarom ver weg. Dat is jammer en ergens onbegrijpelijk. Met elkaar opstaan tegen iets waar niemand vrolijk van wordt kan toch niet zo moeilijk zijn. Maar als de clubs de KNVB er daadwerkelijk van wil overtuigen dat het anders moet zal er toch wat moeten gebeuren. Want als ik heel eerlijk ben geloof ik er niets van dat alle duels in de provincie Groningen dit weekend doorgang zullen vinden. Dat zou alleen kunnen wanneer het vanaf nu, dinsdag 26 januari, tot aan het weekend stevig gaat waaien en er geen neerslag gaat vallen. Maar helaas geven de voorspellingen een ander beeld en gaan we dezelfde discussie weer krijgen. Scheve competitiestanden die alleen maar schever worden en clubs die nog steeds niet goed kunnen trainen omdat hun trainingsveld erbij ligt als militairoefenterrein waar 100 zware voertuigen over zijn gereden. Dat beeld gaan we de komende jaren houden wanneer clubs geen front gaan vormen. Daarom ben ik benieuwd wanneer er een vereniging, of verenigingen, denkt nu moeten we wat gaan doen. Want met alleen maar roepen dat je het er niet mee eens bent kom je namelijk geen steek verder.