Aan de gevolgen van de gevreesde ziekte zijn al te veel aan overleden…..

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Nieuwsflitsen

Gisteravond zag ik tijdens een van mijn ‘scrolmomenten’ onderstaande link voorbij komen. Een link , http://www.ad.nl/buitenland/europa-wil-schonere-korrels-in-kunstgrasvelden~af815596/ , die liet lezen dat ‘Europa’ schonere korrels op kunstgrasvelden wil.
je profielfoto
Toen ik het bericht las dacht ik direct, eindelijk maar toch. Eindelijk wordt de norm wat wel en niet veilig is aangepast. Maar ook dacht ik terug aan de discussies die de laatste maanden gaande waren wanneer ik als Puurvoetbalonline een artikel schreef of het platform ‘Kom van dat gras af’ ondersteunde. Een platform van verontruste ouders en sympathisanten waar ik ook toebehoor. Want prima een kunstgrasveld maar dan wel volgens veilige normen. Dat staat er nu te gebeuren want de Europese Commissie kiest voor zekerheid, zo blijkt uit antwoorden op vragen van het Europese Parlement. Twee rapporten, van het Nederlandse RIVM en van het Europese agentschap voor chemische stoffen ECHA, waren tamelijk dubbelhartig. Het RIVM noemde de gezondheidsrisico’s vorig jaar 'praktisch verwaarloosbaar' maar adviseerde toch strengere normen, het ECHA stelde eerder dit jaar vast dat er 'weinig reden tot zorg' zou zijn maar sloot tegelijkertijd de kans op kanker niet uit. Ook het ECHA adviseerde daarom strengere normen en een reeks voorzorgsmaatregelen voor wie toch nog op 'oude' velden speelt. Maatregelen die eigenlijk volstrekt normaal zijn zoals douchen, kleren en schoenen na het sporten meteen uittrekken en bij binnensporten een goede ventilatie.

Ik moet zeggen dat ik blij ben met deze actie vanuit Brussel want natuurlijk baalde ik er weleens van om steeds een logisch standpunt te moeten verdedigen. Ik begreep de verontruste ouders namelijk wel in tegenstelling tot anderen die het allemaal wat minder ‘spannend’ zagen. Natuurlijk zal de discussie nu weer gaan opwaaien of ‘Brussel’ zich hier mee moet bemoeien. Ik denk dus van wel want als er ook maar een spoortje van twijfel is waar het gaat of de kans dat de zo gevreesde ziekte kan toeslaan moet je dat uitbannen. Dan moet je als gemeente, vereniging, of wie dan ook, de normen aanpassen. Dan moeten die ‘autobanden’ in de toekomst zo snel mogelijk naar de ‘eeuwige jachtvelden’ verdwijnen en worden vervangen door iets wat stukken veiliger is en bij warm weer ook nog eens minder stinkt. Maar ‘Brussel’ heeft nu de aanzet gegeven en waar ik oprecht van hoop dat ook de verantwoordelijken in Nederland dat voorbeeld gaan volgen. Maar dat denk ik eerlijk gezegd wel, want aan de gevolgen van de  gevreesde ziekte zijn al veel te veel aan overleden…..