Grote zege Zeester op zwak Jistrum.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Nieuwsflitsen

Veel publiek, een warrige arbiter Van der Bij, prachtig weer en vier goals van clubtopscoorder Vince van der Veen waren de belangrijkste ingrediënten bij het duel Zeester-Jistrum die door de thuisploeg met 6-1 werd gewonnen. Een winstpartij die er voor zorgde dat de Zoutkampers nog volop in de race zijn voor de derde periode.

                                            image 2017 05 12
Jasper Nienhuis is hier in een fel duel verwikkelt met een speler verdediger van Jistrum.
Bron: Ommelander Courant Foto: Ronnie Afman

Zeester doet het uitstekend in de derde periode. De Zoutkampers maken namelijk nog alle kans op de derde periodetitel waarbij het dan wel zijn laatste twee duels moet winnen. Als voorlaatste tegenstander kwam zaterdag rode lantaarndrager Jistrum naar Zoutkamp. Een ploeg die in deze competitie nog maar een punt had weten te behalen wist ook Willem Pettinga. ,,Op papier mag winst op Jistrum geen probleem zijn maar het moet wel even gebeuren. Ik bekijk het daarom van duel tot duel. Vandaag eerst winnen van Jistrum en daarna richten we ons op Kootstertille,” aldus Pettinga die tegen de hekkensluiter over een volledig fitte selectie kon beschikken. Na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Van der Bij waren er direct de nodige kansen voor de thuisploeg. Danny Beerda, Vijko Postma en Vince van der Veen hadden in de eerste tien minuten de thuisploeg al op voorsprong kunnen zetten maar het trio slaagde er niet in om doelman Kristian van der Meer te passeren. Iets wat in de 15e minuut wel lukte. Op de linkervleugel mocht Niels Alt, na een overtreding op Jasper Nienhuis, een vrije bal nemen. De centrale verdediger lepelde de bal over de verdediging van de gasten richting Danny Beerda die op zijn beurt de bal in een keer door kaatste op Vijko Postma. Wat volgde was een schot van de Postma waar de goalie van Jistrum het antwoord op schuldig moest blijven: 1-0. Vier minuten later stond het 2-0 in Zoutkamp. Een dieptepass van Jan Wouter Zwart kwam terecht bij Vijko Postma. De rechterspits zag Marco Dijkstra vervolgens goed de diepte in sprinten zodat de steekbal die volgde door de middenvelder tot een goal werd gepromoveerd. Nadat Vince van der Veen in de 25e minuut een enorme mogelijkheid om zijn doelpuntentotaal op te voeren liet liggen was de spits zeven minuten later wel succesvol. De lange aanvaller hield eerst ter hoogte van de zijlijn de bal met een technisch hoogstandje binnen en wat volgde was een rush langs de zijlijn die hem voor doelman Kristian van der Meer bracht. De goalie deed nog wel een poging om de goalgetter van de Zoutkampers het scoren te beletten maar Van der Meer was uiteindelijk kansloos:3-0. Drie minuten later was het weer raak in Zoutkamp. Een verre uittrap van Martijn Wieringa bracht de bal bij weer Vince van der Veen die met zijn sterk lichaam de baas was over twee Jistrumers En een paar tellen later was ook Kristian van der Meer kansloos zodat de thuisploeg na 35 minuten al op een comfortabele 4-0 voorsprong stond. Nog voor de rust had het ook 5-0 kunnen staan maar Vince van der Veen zag een vlammend schot via de paal het veld weer in stuiteren. Zo bleef het in de eerste helft bij vier treffers voor de gastheren die gezien het aantal kansen nog wel vier keer meer hadden kunnen scoren.

Na de thee kwam Zeester al in de 50e minuut op 5-0. Marco Dijkstra veroverde op eigen helft de bal en liep vervolgens alles en iedereen er aan de kant van de bezoekers uit. Wat volgde was een prima breedtepass op de goed meegelopen Vince van der Veen die de bal simpel langs keeper Van der Meer kon tikken. Waar het ook nu weer in groten getale aanwezige publiek in Zoutkamp hoopte dat bij de thuisploeg de remmen nu helemaal los zouden gaan wat betreft het benutten van de kansen kwam men echter van een koude kermis thuis. Het duel zakte na de 5-0 namelijk als een plumpudding in elkaar. Niets lukte meer aan de kant van de withemden die meer tegen zichzelf liepen te voetballen dan tegen de hekkensluiter uit Friesland. Een hekkensluiter die het gestuntel van de thuisclub als een aanmoediging zag om ook maar eens wat aanvallende activiteiten richting een eretreffer te ondernemen. Er kwamen daardoor meerdere kansen voor de gasten maar die lieten zien dat ze niet voor niets op de laatste plaats in zaterdag 5B staan. Want waren de Jistrumers een beetje beter bij de les geweest dan had het halverwege de tweede helft namelijk ook 5-2 kunnen staan i.p.v. 5-0. Zo werd het steeds meer een vervelende tweede helft die als kijkspel niet om aan te gluren was. Jistrum stelde namelijk aanvallend weinig voor en de bij de gastheren was er niet een speler die het initiatief nam door te zeggen dat het anders moest. Daar tussendoor liep ook nog eens scheidsrechter Van der Bij die zaterdagmiddag een warrige indruk maakte. De arbiter had met zijn optreden gelukkig geen invloed op het wedstrijdverloop maar om nu te zeggen dat Van der Bij een voldoende scoorde zou de waarheid niet zijn. In de 75e minuut was daar eindelijk de eretreffer voor Jistrum. Een treffer waar de thuisploeg al een tijdje mee bezig was om die zijn gasten te gunnen. Want ook nu werd er niet goed ingegrepen door de defensie van de thuisploeg zodat Germ van der Meer met een schot in de verre hoek Martijn Wieringa kansloos liet: 5-1. Acht minuten later mocht Vince van der Veen zijn vierde treffer van de middag maken. De lange aanvaller werd in het strafschopgebied onderuit gehaald door Sytze Freerk van der Velde zodat de bal op de stip ging. Van der Veen belastte zicht uiteraard zelf met dit karweitje en even later stond het 6-1 in Zoutkamp. Dit werd na iets meer dan negentig minuten ook de eindstand van een wedstrijd die Zeester gezien het aantal kansen eigenlijk met dubbele cijfers had moeten winnen.

Zeester-Jistrum: 6-1(4-0).

15. Postma 1-0, 19. Dijkstra 2-0, 32. Van der Veen 3-0, 35. Van der Veen 4-0, 50. Van der Veen, 75. Germ van der Meer 5-1, 83. Van der Veen 6-1(str.).

Scheidsrechter T.C. van der Bij(Leeuwarden).

Gele kaarten: Nienhuis, Abbas(Zeester), David (Jistrum).

Zeester: Wieringa; Abbas, Steffan Knol, Alt, Zwart; Jasper Nienhuis(65.Toxopeus), Henri Nienhuis, Dijkstra; Postma(73.Jordi Knol), Beerda, Van der Veen.

Jistrum: Kristian van der Meer; Radema, Van der Velde, Bouius, Van der Wal; Nicolai, Posthumus, Gerben van der Meer, Nijdam; David, Ytsma.

Was er al bang voor.

Willem Pettinga was er al bang voor dat de tweede helft van zijn team tegen Jistrum niet geweldig zou worden. ,,Voor de rust kregen we al heel veel kansen op meer dan de vier goals die we wisten te scoren. Toen de vijfde treffer al snel na de rust viel dacht iedereen aan een hele ruime overwinning maar werd het ‘maar’ 6-1.