Een inswinger of wegdraaiende corner: Twee machtige wapens

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Nieuwsflitsen

Binnen de voetbalwereld zijn er talloze termen waar iemand die in het wereldje niet echt thuis is geen idee van heeft waar je het over hebt als je ze noemt. Zeg tegen een voetballeek de woorden, dropkick, bloktackle, lange bal, inschuiven of inswinger en ze kijken je aan of ze water zien branden. Daarom leek het mij een leuk idee om aan de diverse woorden die in het voetbal gangbaar zijn eens wat meer aandacht aan te besteden.


                             Gerelateerde afbeelding
Een paar weken geleden gebeurde er in een weekend datgene wat de inswinger tot een wapen maakt die velen onderschatten. In wedstrijd nummer 1 gebeurde het herhaaldelijk dat een corner niet goed werd voorgegeven. Of de corner was te ver voorbij het doel of hij was te kort of het leek helemaal nergens op. Iets wat je tegenwoordig in de eredivisie veelvuldig schijnt tegen te komen. In wedstrijd nummer 2 waar ik dat weekend langs de lijn stond was dat anders. Daar werd al in de tweede minuut rechtstreeks uit een corner gescoord en wat voor de desbetreffende speler niet de eerste keer in zijn loopbaan was. Ik mag eerlijk zeggen dat ik altijd wel ‘vriendjes’ met de corner ben geweest. Want een corner goed voor de goal krijgen was voor mij als dat je ’s morgens een plak brood staat te smeren.

Een corner kan op twee manieren worden voorgegeven. Als inswinger waarbij alles en iedereen als een ‘dolle’ richting de doellijn stormt of de corner die van het doel wegdraait en een inkomende kopspecialist de bal snoeihard kan binnenkoppen. Persoonlijk vind ik de geplaatste wegdraaiende corner de mooiste variant wat bij een sterke ‘windje’ mee anders is. Wanneer je dan met je linker vanaf rechts een corner nam dan wist je dat het ‘alarmfase rood’ in het doelgebied van de tegenpartij werd. Want ook op de inswinger had je tot in het oneindige geoefend omdat dit een machtig wapen was in de strijd om je wedstrijden te winnen. Iets wat tegenwoordig bijna niet meer gebeurd dat er op corners getraind wordt. Tijdens de reguliere trainingen is daar nauwelijks tijd voor en buiten de reguliere trainingen wordt er nog maar mondjesmaat door de jeugd gevoetbald.

Dat is echt heel erg jammer en waar de plannen die de bond heeft naadloos op aansluiten. Want in de plannen van de bond worden de veldjes kleiner en de corner daardoor minder een wapen. Doodzonde vind ik dat want wat is het iets wat goed te gebruiken is in de strijd om een wedstrijd te winnen. En of dat dan met een inswinger of wegdraaiende corner gebeurt, maakt in dit  geval niets uit. Maar dat gebeurde in het weekend waarin ik het verschil in het nemen duidelijk zag dus niet. En daarnaast was er nog iets opvallends aan de hand waar een voerballiefhebber met oog voor detail op let. Het bijzondere was dat alle mislukte corners met rechts werden getrapt en de corners met wel het juiste gevoel door een 'linkspoot' werden genomen. Maar alles is trainbaar dus is er voor de 'rechtspoten' nog hoop ...