Ook zij waren graag bij de 7e editie van de Bedumer Winterloop aanwezig geweest

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Nieuwsflitsen

Ook zij waren graag bij de 7e editie van de Bedumer Winterloop aanwezig geweest

Op zaterdag 4 februari 2017 is het Wereldkankerdag. Een dag die in het teken staat van de zo gevreesde ziekte waar ik vier jaar geleden het onderstaande artikel over schreef.
Bedumer Winterloop
Morgen, vrijdag 18 januari, is het de wereldkankerdag, althans dat was datgene wat ik op facebook las. Een kaars met strik er om heen symboliseerde het geheel en verzocht werd om de foto te delen. Een mooi gebaar maar deze keer deed ik daar niet aan mee. Even geen delen van een foto want moeten niet alle dagen in het teken van deze vreselijke ziekte staan. In 2012 werd ik drie keer met de verschrikkelijke ziekte geconfronteerd en drie keer was ik aanwezig bij een uitvaartplechtigheid. Rommie Dijkstra, Jan van Dijken en Peter Berghuis, nog regelmatig komen ze in mijn gedachten voorbij wat mede komt doordat ze tot de eregalerij van Puurvoetbalonline behoren. Drie mannen die de strijd tegen de verschrikkelijke ziekte verloren maar wat ook gold voor de echtgenote van bakker Klaes Hoekstra uit Bedum. Een tragedie voor het gezin Hoekstra en wat het uiteraard ook was voor de nabestaanden, familie en vrienden van Rommie, Jan en Peter. Op 2 februari wordt de derde winterloop in Bedum georganiseerd en bizar is het als je aan de loop van 2012 terugdenkt en weet dat Peter en Jan toen nog bij dit evenement aanwezig waren. Een evenement in 2012 waarvan ik mij nog goed kan herinneren dat Jan daar het volgende over zei, wat er ook gebeurt ik ben aanwezig want al die mensen die lopen voor het KWF verdienen de steun van allen die om wat voor reden niet kunnen deelnemen.”

Een mooie uitspraak van de meervoudig kampioen doorzettingsvermogen die als het mogelijk was geweest zeker had deelgenomen. Dat was echt niet mogelijk maar aanwezig was hij wel. De organistoren Klaes Hoekstra en Olaf Kessels zijn al volop bezig met de organisatie van de derde loop en het duo heeft de lat hoog gelegd richting het bedrag wat ze willen doneren aan het UMCG Kanker Researchfonds in Groningen. Want, zo gaf Olaf aan, ons streefbedrag bedraagt 20.000 euro.”

Helder en duidelijk, want in Bedum gaan ze er voor op 2 februari en de bereidheid om te lopen voor het goede doel is groot. Een geweldig evenement moet het worden waarbij geweldig staat voor het aantal deelnemende lopers en loopsters. Een groot aantal deelnemers heeft zich al aangemeld maar een ding is duidelijk, het kunnen er nooit genoeg zijn. Want Jan, Peter maar ook Margreet Hoekstra hadden graag meegelopen maar helaas dat zal niet gebeuren. Maar in gedachten van velen lopen ze ongetwijfeld mee net zoals Rommie, Peter en Jan nog met grote regelmaat in mijn gedachten terugkeren als drie geweldige mannen die aan deze verschrikkelijke ziekte zijn overleden. De brandende kaars met de strik is natuurlijk voor velen een symbool tegen Kanker en dat mag. Maar een dag stilstaan bij een voor velen vreselijke ziekte via het delen van een foto is niet genoeg. Dat iedereen er elke dag even bij stil staat is uiteraard een utopie maar toch, dat is iets wat wel zou mooi zijn. De overledenen komen er niet mee terug maar misschien doet het beseffen dat we heel erg rijk zijn. Rijk omdat wij er met elkaar voor kunnen zorgen dat niet alleen het streefbedrag van Olaf en Klaes wordt binnen gehaald maar ook rijk omdat wij al degene die het woord KANKER op een verkeerde wijze in de mond nemen wél terecht kunnen wijzen, en wat Rommie, Jan, Margreet en Peter helaas niet meer kunnen doen.

Dit schreef ik dus vier jaar geleden en sinds die tijd is er veel veranderd in Bedum maar ook qua het aantal keren dat ik direct met de zo gevreesde ziekte werd geconfronteerd. Zo overleed op dinsdag 1 december 2015 een van de clubiconen van de voetbalvereniging Kloosterburen, de 64 jarige Henk Korhorn aan de zo gevreesde ziekte. En op 13 oktober overleed de oud-voorzitter van Warffum, Jaap Zuidema, aan de gevolgen van wat een zoals Jaap zei, sluipmoordenaar aan had gericht. Twee mannen die ik persoonlijk goed kende, en hoog heb zitten, verloren beide een oneerlijke strijd.

Een oneerlijke strijd die Rommie, Jan, Margreet en Peter al eerder verloren en die helaas nog velen zullen gaan verliezen. Maar gelukkig zijn er binnen de medische wereld die de strijd tegen Kanker niet op willen geven. Die willen voor ons blijven vechten in de hoop dat ze ooit een zo door zo gevreesde vijand kunnen elimineren. Maar daar is geld voor nodig en waar ze zich in ook in Bedum heel erg van bewust zijn. Want op 4 februari 20 17 staat Bedum weer in het teken van de Winterloop. Voor de 7e keer zal dit evenement in het teken staan van het KWF en UMCG kanker research fonds. Vorig jaar bleef de teller ‘steken’ op € 59.761,39. Een formidabel bedrag waarvoor alle credits gaan naar een fantastische organisatie. En ook dit jaar zijn de verwachtingen weer hooggespannen zonder dat men denkt dat men het bedrag van 2016 wel ‘even’ gaat verbeteren. In de eerste zes edities kwam er in totaal een bedrag binnen van € 178.194, 41 binnen. Een fantastisch bedrag waar alleen maar respect voor de organisatie voor op zijn plaats is. De Bedumer Winterloop is namelijk uitgegroeid tot een mega-evenement in de strijd tegen Kanker. Vier jaar geleden leefden Henk en Jaap nog en hadden ze nog de nodige plannen. Plannen die eerder Rommie, Jan, Margreet en Peter ook hadden. Plannen die we allemaal hebben en waar we van hopen dat we ze mogen uitvoeren. Helaas zal dat niet voor iedereen lukken maar het onderzoeken die er gedaan worden zullen er hopelijk toe bijdragen dat er steeds minder zijn die de strijd tegen de zo gevreesde ziekte zullen verliezen