Amateurvoetballers beginnen vanaf het seizoen 2017/'18 mogelijk later hun competities

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Nieuwsflitsen

Samen met amateurclubs gaat de KNVB de mogelijkheid bespreken om het voetbalseizoen 2017/’18 later te beginnen dan de afgelopen seizoenen gebruikelijk was. Vanuit voetballend Nederland werd de vraag opgeworpen waarom het seizoen niet overal na de zomervakantie begint en langer doorloopt. Met het opgestelde voorstel hoopt de KNVB de clubs van dienst te zijn.
 Bron: www.knvb.nl
Door pas volledig na de zomervakantie te beginnen met bekerwedstrijden, denkt de bond dat minder voetballers hun eerste wedstrijd(en) hoeven te missen. Daarnaast kunnen voetballers, trainers, teams én clubs zich beter voorbereiden op de start van de competitie. Als bijkomend voordeel loopt het voetbalseizoen ook langer door, wat betekent dat meer wedstrijden in de lente worden gespeeld, met hierdoor meer kans op mooi weer. Hoe de speeldagenkalender definitief wordt vormgegeven bespreekt de bond de komende periode met verenigingen door heel het land.

Amateurclubs hakken knoop door

Naar aanleiding van de vraag uit het amateurvoetbal overweegt de KNVB om de competitie in 2017/’18 in het weekend van 23 en 24 september te starten. Dit geldt dan voor de A-categorie (1e tot en met 5e klasse mannen standaard en reserve, jeugd en vrouwenvoetbal) en de volledige categorie B in het amateurvoetbal. Het bekertoernooi start voorafgaand op 2 en 3 september met de eerste bekerpoulewedstrijden. Na drie bekerpoulewedstrijden, die allemaal in de daaropvolgende weekenden gespeeld worden, begint de competitie.

Voorleggen en uitwerken

In januari gaat de KNVB het land in om de plannen voor te leggen en samen uit te werken. Dit gebeurt op themabijeenkomsten, door heel het land, met clubvertegenwoordigers. Het is de insteek om uiterlijk voor 1 februari duidelijkheid te hebben over de speeldagenkalender 2017/’18. Of het amateurvoetbalseizoen 2017/’18 inderdaad later gaat beginnen hangt af van de reactie van amateurclubs.

Het bovenstaande ging in een razende vaart over de sociale media en veel tegenstemmers waren er niet. Volstrekt logisch want iedereen was/is er wel een beetje klaar mee. Een gebrekkige voorbereiding op een nieuw seizoen die moet starten wanneer iedereen nog op de stranden ligt of zijn of haar vakantie op andere wijze doorbrengt. Dat was velen de laatste jaren een doorn in het oog waar nu dus verandering in gaat komen. Natuurlijk is er geen club die deze plannen niet ziet zitten zodat we er een beetje vanuit kunnen gaan dat het competitievoetbal wat later begint en wat langer doorgaat.