Bernhard Visser: Een onvoorwaardelijke liefde voor Hunsingo

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Waar zijn ze gebleven ?

‘Waar zijn ze gebleven” is een nieuwe rubriek op www.puurvoetbalonline.nl die ons terug in de tijd brengt. Een rubriek die ons in sommige gevallen naar misschien wel meer dan vijfentwintig jaar terug in de tijd zal brengen wat ook bijna geldt voor de eerste hoofdpersoon in de serie ‘ Waar zijn ze gebleven” : de oud-voetballer van Hunsingo, Bernhard Visser. De oud-voetballer is tegenwoordig , waar ik bij toeval achterkwam,  woonachtig in Julianadorp. Nadat de telefoonnummers uitgewisseld waren hadden we dan ook vrij snel contact waar het volgende interview uit ontstond.

‘Waar zijn ze gebleven” is een nieuwe rubriek op www.puurvoetbalonline.nl die ons terug in de tijd brengt. Een rubriek die ons in sommige gevallen naar misschien wel meer dan vijfentwintig jaar terug in de tijd zal brengen wat ook bijna geldt voor de eerste hoofdpersoon in de serie ‘ Waar zijn ze gebleven” : de oud-voetballer van Hunsingo, Bernhard Visser. De oud-voetballer is tegenwoordig, waar ik bij toeval achterkwam, woonachtig in Julianadorp. Nadat de telefoonnummers uitgewisseld waren hadden we dan ook vrij snel contact waar het volgende interview uit onstond.

Bernhard_Visser_tegen_GRC_3e_klasse

 Bernhard Visser in actie voor Hunsingo tegen GRC Groningen in het seizoen 1990-1991 toen de Winsumers in de derde klasse speelden

Ben Visser, zoals iedereen in Noord Holland Bernard noemt, is werkelijk bezeten van het voetballen want op de avond dat we hebben afgesproken is het alleen maar voetbal wat de klok slaat en dan de voetbalvereniging Hunsingo in het bijzonder. Hunsingo, de naam valt meerdere keren in het gesprek, wordt door Bernhard nog steeds op de voet gevolgd. ‘Ik volg Hunsingo via internet nog steeds op de voet en als ik in het noorden ben dan lees ik bij mijn ouders nog steeds met het grootste plezier de verslagen van de vereniging waar ik nog steeds warm van wordt als ik erover praat.”

Trainers

Bernhard neemt mij in het gesprek dan ook mee naar de periode dat trainers als Ger Helsma, Herman Slijfer en Zoltan Mraz in Winsum actief waren. Tijden waar de oud-Winsumer jaren later nog steeds prachtige herinneringen aan bewaart. ‘Al deze trainers hadden iets unieks zowel als trainer als persoon en waar ik veel van opgestoken heb. Het speciale aan Herman Slijfer was bijvoorbeeld dat ik met hem meereed naar Winsum toen ik in Groningen woonde. Dat betekende uiteraard dat mijn spel tijdens de autoritten naar en van Winsum uitgebreid geanalyseerd werd door de trainer die hoopte dat ik daar mijn voordeel mee zou doen als voetballer.”
Zijn naam werd al genoemd maar de onlangs overleden Zoltan Mraz was voor de toen nog jonge Bernhard Visser als persoon en als trainer uniek in zijn soort. ‘Zoltan woonde tegenover ons in mijn jeugdjaren. Als we dan op straat voetbalden kwam hij vaak naar buiten om aan onze techniek te schaven, gewoon lekker bij hem voor het huis. Jaren later werd hij mijn trainer bij Hunsingo waar hij geweldig goed in de groep lag. Ook na de wedstrijden en trainingen hield het voor hem niet op want ook in de kantine bleef hij belangrijk voor het team met spelletjes en raadsels. Later heeft hij er zelfs nog van alles aan gedaan om mij mee te krijgen naar Groninger Boys waar hij toen trainer werd. Ik was in eerste instantie bereid hem te volgen maar bleef op het laatste moment toch bij Hunsingo waar ik overigens geen seconde spijt van heb gehad. Daarnaast wil ik ook graag de rol van elftalleider Hans Bakema even apart noemen. De combinatie Zoltan Mraz/ Hans Bakema maakte het plaatje in die tijd namelijk echt compleet bij Hunsingo. Hans was een begeleider die voor mij erg belangrijk was want Hans was als elftalleider altijd eerlijk en open naar een speler toe. Hij was de enige die mij ooit vertelde dat ik geen geweldige voetballer was maar een meer een speler die mensen om zich heen beter liet functioneren. Dat vond hij mijn specifieke kwaliteiten waarmee ik belangrijk was voor het team. Daarmee sloeg hij de spijker mee op zijn kop, waar ik Hans nog steeds erkentelijk voor ben. Dat bekende dat hij er samen met de trainers die ik net noemde er min of meer voor gezorgd heeft dat ik na mijn actieve loopbaan als trainer ben doorgegaan waar ik echt ongelofelijk veel plezier aan beleef. Als trainer ben je namelijk altijd bezig om een team of spelers individueel beter te maken wat mij uitstekend ligt.”

Voetbaldier

Zo kwamen de trainers en elftalleider Hans Bakema uit zijn periode bij Hunsingo voorbij die er dus mede voor gezorgd hebben dat Bernhard Visser in het amateurvoetbal actief is gebleven.‘Ik ben altijd een voetbaldier geweest en ben dat nog steeds want in mijn periode bij Hunsingo was ik naast voetballer ook clubscheidsrechter en dat ben ik, ook nu ik in Noord-Holland woon, nog steeds.”

Naast zijn optredens als scheidsrechter in het amateurvoetbal is de oud-Groninger zoals gezegd ook actief gebleven als trainer in het amateurvoetbal. Zijn baan bij de Marine zorgde er echter voor dat de nu 42 jarige oud-Winsumer het allemaal wel goed moest plannen wat de opleidingen tot gediplomeerd trainer betrof. ‘Ik werk bij de verbindingsdienst van de Marine en ben de afgelopen jaren in totaal zes keer uitgezonden waardoor ik in die periodes natuurlijk geen club kon trainen of een cursus kon volgen. Ik wist echter vroegtijdig dat ik in het seizoen 2011-2012 aan wal zou blijven zodat ik, na goed overleg met de rest van het gezin, besloot om mij dit seizoen aan te melden voor de cursus oefenmeester 2. Dat goed overleg was ook nodig want het kost ons als cursisten erg veel tijd want naast de cursusdagen moet er ook veel huiswerk gemaakt worden. Maar ik steek er net als mijn collega-cursisten ontzettend veel van op. Het is misschien wel leuk om te vertellen dat Arvid Smit, die enkele jaren geleden nog even bij FC Groningen heeft gevoetbald, een van mijn collega’s op de cursus is.”

zittend_3e_van_links_Reiger_Boys

Bernhard Visser ( derde van links voorste rij) als assistent-trainer van Reiger Boys

Ervaring

Bernhard is in het kader van ervaring opdoen op dit moment actief als assistent-trainer bij Reiger Boys uit Heerhugowaard. ‘Reiger Boys speelt in de vierde klasse van het zaterdagvoetbal en we staan op dit moment derde achter koploper EVC en nummer twee, de Zouaven. ‘Bij Reiger Boys heb ik het als assistent goed getroffen met hoofdtrainer Mark Pauli. Hij betrekt mij overal bij en ook tijdens de wedstrijden wordt mijn mening serieus genomen als het bijvoorbeeld over een bepaalde wissel gaat.”

Zo is Ben Visser druk bezig met zijn toekomst als trainer die hem, zo hoopt hij vurig, nog eens in Winsum als hoofdtrainer voor de groep zal brengen. ‘Als hoofdtrainer bij Hunsingo terugkeren is echt een droom van mij waarvan ik hoop dat die nog eens gerealiseerd gaat worden. Doordat ik een paar keer uitgezonden ben geweest en die periodes dubbel tellen richting je pensioen bij de Marine zal ik op mijn 53e de Marine verlaten. Dan is de kans groot dat we naar het noorden terugkeren.”

ontspannen_trainen

Ben Visser( rechts op de foto),zoals hij in Noord Holland genoemd wordt anno 2011

Liefde

Dat zou betekenen dat het dan niet onmogelijk is dat hij bij Hunsingo terugkeert waarbij, zoals Bernhard prachtig zei, de cirkel rond zou zijn voor de oud-voetballer van Hunsingo. Dan zou hij terugkeren bij de club waar hij als voetballer prachtige tijden beleefde waar hij nog steeds niet over raakt uitgepraat. ‘De liefde voor Hunsingo zit diep bij mij en vaak denk ik nog terug aan die periode of aan spelers waar ik mee gevoetbald heb zoals Erik Post die nu op de redactie van de Ommelander Courant werkt. Maar vaak denk ik ook terug aan datgene wat ik nog steeds als het absolute hoogtepunt uit mijn carrière beschouw. Dat was namelijk de wedstrijd dat Bert rechtsbuiten stond, John de linksbuiten was en ik in de spits stond. Drie broers in een elftal en ook nog in de voorhoede. Echt geweldig, want nu ik er weer over praat staat het kippenvel op mijn armen.”