Rob Liewes: Weer met mijn voetbaltas op het stuur naar het voetbalveld

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Rob Liewes keert na drie seizoenen voor Annen te hebben gespeeld weer terug op het vertrouwde  nest. Met ingang van het seizoen 2015-2016 speelt de ook voor zaalvoetbalvereniging REUZ uitkomende middenvelder namelijk weer voor VAKO.

image 2015 08 11

'Bron: Oostermoer Foto: Peter Rillema Vries
Dat Rob Liewes ooit weer bij VAKO zou terugkeren stond wel vast en na drie seizoenen in Annen te hebben gespeeld vond de 21-jarige middenvelder het nu tijd voor een terugkeer. ,,Doordat ik samen met wat spelers van VAKO in de zaal speel werd er weleens gesproken over een eventuele terugkeer. Ik moet eerlijk bekennen dat VAKO altijd wel mijn club is gebleven. Als ik met Annen niet hoefde te spelen stond ik met veel plezier hier in Vries langs de lijn. Dat ik drie seizoenen geleden vertrok kwam mede doordat ik als toen nog hele jonge voetballer nog veel moest leren. Dan ben je het niet altijd eens met een trainer. Daarom besloot ik om naar een andere club te vertrekken. Ik werd toen via de sociale media, want zo gaat dat tegenwoordig in het amateurvoetbal, of ik er niets voor voelde om naar Annen te komen. Met VAKO speelde ik toen in de vierde klasse en Annen promoveerde in het jaar dat ik benaderd werd naar de eerste klasse. Ik moet zeggen dat de overgang van de vierde naar de eerste klasse wel een grote stap was. Ik ben er daarom best trots op dat ik in mijn eerste jaar bij Annen toch twintig wedstrijden in de basis heb gestaan.”

Bij Annen trof Rob Liewes eerst Wiebe de Jong en in zijn laatste jaar Jappie Tiersma als trainer. Twee trainers waar de Vriezenaar veel van heeft geleerd. ,,Wietze de Jong en Jappie Tiersma hebben er voor gezorgd dat ik fysiek en ook mentaal sterker ben geworden. Jappie nam het al over toen Henk Schoonbeek in mijn tweede jaar bij Annen vroegtijdig vertrok. En ik kan niet anders zeggen dat zowel Wietse als Jappie veel voor mij hebben betekent. Iets wat ook geldt voor de beide elftalleiders Marc van Dijk en Gerard Kuitse. , Beide hebben in mijn periode veel voor mij gedaan en ik heb nog steeds een prima band met Marcel en Gerard. Iets wat ook van toepassing is op zijn oud-teamgenoot Marcel Kuiper die hij nu bij VAKO weer tegenkomt.

 Als de naam Marcel Kuiper valt begint Rob Liewes te lachen maar direct spreekt hij met respect over zijn nu weer teamgenoot. ,,Marcel speelt altijd op het randje. Die doet alles wat nodig is om een wedstrijd te winnen. Ik ben ook wel iemand die altijd voor de winst gaat maar ik ga niet zo ver als Marcel. Maar je hebt types als Marcel wel nodig in een wedstrijd. Verder reed ik in het begin met Marcel mee naar Annen. Toen ik later zelf mijn rijbewijs had behaald reden we om en om.”

Naast dat er volgens Rob Liewes een gezond stukje strijdlust in een duel gelegd moet worden is de Vriezenaar iemand die van verzorgd voetbal houdt. ,,Het alleen maar de lange bal spelen is niet echt mijn ding. Als middenvelder krijg je dan een beetje het idee dat je geen bijdrage aan een wedstrijd levert en dat vind ik helemaal niks,” aldus Rob Liewes die verder blij is dat Egar Dekker terugkeert. ,,Om samen weer bij VAKO te gaan spelen kwam geregeld tersprake. We spelen namelijk ook in de zaal samen en kennen elkaar daarnaast al heel lang. We hebben in onze jeugd ook altijd samengespeeld.

We zijn bijna even oud want waar ik op 27 september 22 jaar wordt is Egar op 7 oktober jarig. Waar
 Waar Rob Liewes iemand is die op alle middenveldposities uit de voeten kan, ik heb bij Annen zelfs nog in de spits gespeeld, noemt hij Egar Dekker als een speler met uitstekende verdedigende kwaliteiten. ,,Ik heb twee jaar met Egar samengespeeld in het eerste elftal van VAKO en daarvoor in de jeugd. Egar is gewoon een prima verdediger die voor VAKO zeker een versterking zal zijn.”

Over zijn eigen rol is Rob Liewes bescheiden want hoog van de toren blazen past niet bij de Vriezenaar die als student nog zoekende is. Zijn baantjes bij Sandd, Vijfschaft Catering en La Bottega Italiana in Zuidlaren zorgen echter voor een aardige daginvulling maar die de jonge voetballer op termijn wel voor een studie wil gaan inruilen. ,,Ik ben mij goed aan het oriënteren want aan een studie beginnen en halverwege afhaken schiet ook niet op natuurlijk. Ik ben echter blij dat ik mijn baantjes heb want om hele dagen thuis te zitten zie ik ook niet zitten.”

Al snel gaat het echter weer over het met rasse schreden naderende voetbalseizoen waarin VAKO twee opponenten uit Overijssel, drie tegenstanders uit Friesland en acht concurrenten uit Drenthe zal tegenkomen. Een indeling waar Rob Liewes niet ontevreden over is. ,,Het is geen gemakkelijke poule maar wel een met interessante tegenstanders. We spelen bijvoorbeeld tegen GOMOS, Asser Boys, FC Assen en vv LEO. Dat zijn wedstrijden die je als een soort van derby mag zien

die hopelijk het nodige publiek zullen trekken. We moeten echter zorgen dat we een goede start maken want ik weet nog dat VAKO vorig seizoen na een redelijke start een dip kende. Dat moeten we nu zien te voorkomen, verteld Rob Liewes die overigens nog niet heel uitbreidt met trainer Egbert Darwinkel heeft gesproken. ,,We kennen elkaar van na de wedstrijden van VAKO maar verder niet. Maar dat komt de komende weken wel tijdens de voorbereiding die wat mij betreft wel

 mag beginnen. Want een ding heb ik wel gemist toen ik voor Annen speelde, waar ik het echt fantastisch naar mijn zin heb gehad, dat ik niet met mijn voetbaltas op het stuur naar het voetbalveld kon fietsen.”