EKC: Bolwerk van het vrouwenvoetbal .

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Het eerste team van EKC werd op zaterdag 2 mei kampioen in de derde klasse van het vrouwenvoetbal. Dat betekent dat de combinatie uit Eenrum en Kloosterburen promoveert naar de tweede klasse en wat door de beide trainers, Joost Gerdez en Robert Benes, als een prachtige uitdaging wordt gezien.

 Bron: Ommelander Courant    Foto: Ronnie Afman Baflo
Direct bij aanvang van het interview wordt duidelijk dat de Joost Gerdez als Robert Benes enthousiasme zijn over het debuut als tweedeklasser van de Eenrum Kloosterburen Combinatie. Iets wat overigens niet alleen geldt voor beide trainers maar ook voor de selectie verteld Joost Gerdez die voordat de samenwerking met Eenrum tot stand kwam al drie jaar in Kloosterburen als trainer van het dameselftal actief was. ,,We beginnen op maandag 3 augustus met de voorbereiding op een hopelijk mooi seizoen. Van de selectie van twintig speelsters waar we de voorbereiding mee starten zal er dan niemand meer op vakantie gaan. Zonder uitzondering hebben ze hun vakanties zo gepland dat de voorbereiding op ons debuutjaar als tweedeklasser niet in het geding komt.”

Dat het optreden in de tweede klasse een avontuur wordt zijn zowel Joost Gerdez als Robert Benes zich goed van bewust maar bestaat er volgens Benes geen vrees dat een nog jonge selectie, de oudste speelster in de selectie is de 26- jarige Alinda Korhorn-Berghuis, het niveau niet zou aan kunnen. ,,In de drie seizoenen dat ik nu binnen EKC als trainer/leider actief ben is de homogeniteit binnen de groep steeds een sterk punt geweest. Je zag ze echt als team voetballen met uiteindelijk vorig jaar het kampioenschap in de derde klasse als resultaat. Toen de teams uit Eenrum en Kloosterburen in de zomer van 2011 samen verder gingen moesten de speelsters, zo begreep ik uit de verhalen, nog naar elkaar toegroeien. Mede door de resultaten in het eerste jaar, waarin men direct kampioen in de vierde klasse werd, ontstond er echter al snel een hecht collectief.”

De woorden van Robert Benes worden beaamd door Joost Gerdez. ,,Persoonlijk denk ik dat de meiden er goed aan hebben gedaan om ook buiten het voetballen gezamenlijk dingen te ondernemen. Dan ga je toch op een andere manier met elkaar om dan op het voetbalveld en dat is in mijn beleving nooit verkeerd. Zo vierde men in het eerste jaar in Kloosterburen gezamenlijk Carnaval en werd vervolgens na het eerste jaar ook de Eenrumer Kermis door de complete groep bezocht.”

De in Kruisweg woonachtige Robert Benes haast zich echter om te zeggen dat men niet moet denken dat het bezoeken van feesten en partijen de hoofdmoot van het vrouwenvoetbalgebeuren in Eenrum en Kloosterburen is. ,,Ik ben ook een tijdje leider van het tweede team van Kloosterburen geweest. Dat was een prachtige periode maar ik moet eerlijk zeggen, dat de dames/meisjes er serieuzer mee omgaan dan wij toen met het tweede team van Kloosterburen deden. Zo werken er veel speelsters in de zorg maar toch geeft dat nooit problemen.”

Waar EKC geen problemen kent qua aantal speelsters heeft de ploeg, net als veel andere teams, wel een ander probleem. ,,Wat we niet hebben is een vaste keepster,” verteld Joost Gerdez.,, In het achter ons liggend seizoen fungeerden Marjon en Irene Bos als keepster. Die deden dat voortreffelijk maar ideaal is dat niet omdat we beide ook prima in het veld kunnen gebruiken.” Bij de woorden van zijn kompaan in de technische staf knikt Robert Benes instemmend maar is hij vervolgens duidelijk over de taakverdeling. ,, Het technische en tactisch verhaal is voor Joost. Die is daar, mede door zijn baan in het onderwijs, gewoon beter in. Als leraar leg je bepaalde zaken toch even wat gemakkelijker uit.”

Een opmerking waar de 29-jarige Joost Gerdez ogenblikkelijk aan toevoegt dat zijn collega-trainer kwaliteiten bezit die er voor zorgt dat de wisselwerking binnen de technische staf optimaal is. ,,Robert heeft de gave om met een kwinkslag de spanning van een groep te halen. Iedereen die aan teamsport doet of heeft gedaan weet dat het binnen een team niet altijd rozengeur en maneschijn is. Als de wedstrijdspanning wat oploopt wordt er soms verschillend gereageerd en wat binnen de selectie van EKC niet anders is. Dan is Robert de ideale man om iedereen weer op het juiste spoor te zetten.”

Als de verdere toekomst van de Eenrum Kloosterburen Combinatie tersprake komt vinden beide dat EKC nog wel moet doorgroeien waar beide volgens Zoutkamper Joost Gerdez wel bepaalde ideeën over hebben. , Als voorbeeld noem ik het keepersprobleem dat wij toch wel hebben. Als er hier binnen een andere vereniging in de regio een jeugdig keeperstalent zou rondlopen dat graag hogerop zou het mooi zijn als er dan voor ons gekozen wordt. Daarom moeten wij als EKC onze basis versterken door in de toekomst bijvoorbeeld met een MA-team te starten Meisjes moeten minimaal vijftien jaar zijn voordat ze voor een seniorenteam mogen voetballen en dat is soms fysiek te zwaar. Via meisjes A-junioren kun je dan voor een betere doorstroming zorgen. Dat is iets waar ik van vindt dat we daar zeker op in moeten spelen en wat door de beide moederverenigingen ook wordt onderkend,” aldus Gerdez die samen met Robert Benes verder van plan is om de opleiding voor het diploma TC3 te gaan volgen. ,,Het probleem zit hem gewoon in het feit dat de TC-cursus op de maandagavond wordt gegeven. Dat is echter ook een trainingsavond. Dan zou je kunnen zeggen dan gaat eerst de een naar de cursus en een jaar later de andere maar dat is voor ons geen optie. Naast dat we regelmatig met ruim twintig meiden op het trainingsveld staan en het qua veldbezetting niet anders kan willen we ook graag samen de cursus voor TC3 gaan doen.”

Ondanks dat zowel Joost Gerdez en Robert Benes veelvuldig praten over een hopelijk mooie toekomst voor EKC loopt het seizoen 2014-2015 toch als een mooie rode draad door het interview heen. Beide raken bijvoorbeeld maar niet uitgepraat over het kampioensduel tegen ST Balk/Sleat wat er voor zorgde dat er op zaterdag 2 mei in Eenrum ruim vierhonderd toeschouwers langs de lijn stonden. Iets wat ruim twee maanden later nog steeds voor een brede grijns op het gezicht van de als monteur bij Kozijn Assen werkzame Robert Benes zorgt. ,,Als ik aan die dag terugdenk krijg ik nog kippenvel. Alles klopte op 2 mei zodat het een terechte bekroning werd van een prachtig seizoen. Ik weet nog goed dat toen onze tegenstander op het sportpark in Eenrum kwam ze niet wisten wat ze zagen. Alles was versierd, er was muziek en er stond een tent voor het feest na afloop want we waren er echt van overtuigd dat het kampioenschap voor ons zou zijn.”

Maar resultaten uit het verleden tellen niet weten ze ook in Eenrum en Kloosterburen waar EKC als een mooi voorbeeld wordt gezien van een succesvolle samenwerking tussen twee vrouwenvoetbalafdelingen. Een samenwerking die er voor zorgt dat EKC in het seizoen 2015-2016 met drie teams aan de competitie zal deelnemen waar Joost Gerdez duidelijk positief door verrast is. ,,Persoonlijk had ik nooit gedacht dat we ooit nog een keer met drie teams in competitieverband zouden uitkomen. Het samengaan in 2011 was omdat alleen doorgaan in zowel Eenrum als Kloosterburen geen optie meer was. Natuurlijk zijn er organisatorisch gezien aanloopproblemen geweest maar ik denk, en zeker nu het eerste team naar de tweede klasse is gepromoveerd, dat iedereen er binnen beide verenigingen wel van doordrongen is dat EKC kan uitgroeien tot een hecht bolwerk op het gebied van het vrouwenvoetbal.” Als de laatste woorden van de als voetballer weer bij Kloosterburen terugkerende Joost Gerdez nog naklinken, doet de olijke Robert Benes er met een stevige knipoog nog een schepje bovenop met de opmerking dat ze ooit samen de afspraak hebben gemaakt dat ze van EKC het bolwerk van het vrouwenvoetbal boven de stad Groningen willen maken. Een opmerking die uiteraard voor gelach aan de Marneweg in Kruisweg zorgt maar waar, als er naar de gedrevenheid van beide trainers gekeken wordt, niet vreemd van opgekeken moet worden als ze dat in Eenrum en Kloosterburen ook daadwerkelijk gaat lukken.