SV Yde de Punt met veel vertrouwen terug in standaardklasse

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd


Waar de voetbalvereniging Tynaarlo een stap terugdoet en het komend seizoen in de reserveklasse zal uitkomen bewandeld gemeentegenoot Yde de Punt de omgekeerde weg. Binnen de Sportvereniging Yde de Punt heeft men namelijk besloten om met het eerste team met ingang van het seizoen 2015-2016 weer in de standaardklasse te gaan voetballen.


image 2015 07 29
 Bron: Oostermoer   Foto: Peter Rillema Vries.
Een weloverwogen besluit noemt SV Yde de Punt-voorzitter Jacobus Koops het om met de 1e selectie weer terug te keren in het standaardvoetbal. ,, We kregen vanuit de groep steeds vaker signalen dat men weer graag in de standaardklasse wilde voetballen. Na het seizoen 2008-2009 stortte het seniorenvoetbal op standaardklasse-niveau hier in Yde de Punt in maar vanaf vorig seizoen zien we de animo richting het prestatievoetbal steeds meer toenemen. De selectie was een paar jaar geleden wat verouderd en het toenmalig bestuur besloot toen, in samenspraak met de spelers, om terug te keren naar de reserveklasse. Na een seizoen op een dat niveau te hebben gespeeld deed men toch weer een poging om terug te keren in het standaardvoetbal maar dat was nog te vroeg. Als vereniging zijn we nu verder en vandaar het besluit om de stap toch weer te maken.”

Een stap die mede voortkomt uit het feit dat de selectie van Yde de Punt duidelijk verjongd is weet voorzitter Koops. ,,Dat is voor ons zeker een belangrijk aspect geweest. Wanneer je als club een rentree wilt maken moet je niet met een al op leeftijd zijnde selectie aan dat proces beginnen. Dan moet het overgrote deel wel jonge spelers zijn waardoor je toekomst voor de komende jaren absoluut gewaarborgd is.”

Dat laatste is zeker het geval bij Yde de Punt waar men verder een samenwerkingsverband heeft met zaterdag derdeklasser Glimmen. Koops haast zich echte te zeggen dat er echter geen sprake van een SJO is. ,,Dat is het zeker en die plannen zijn er ook niet als ik eerlijk ben. Niemand kan echter in de toekomst kijken want we hoeven elkaar niets wijs te maken, de gemeente Tynaarlo zou het niet erg vinden als wij als Yde de Punt bijvoorbeeld samen zouden gaan met Tynaarlo. De bedragen aan subsidies die de gemeente Tynaarlo moet verdelen richting de verenigingen worden namelijk steeds kleiner en vandaar dat een gemeente nooit tegen het samengaan van verenigingen zal zijn.” Maar met Glimmen hebben we echter een samenwerkingsverband op basis van dat we elkaar helpen waar we kunnen. En dan doel ik vooral op de bovenbouw want dat is, net als bij veel verenigingen, ook bij ons en Glimmen een probleem,'' aldus de preses die blij is dat er op dit moment een zevental B-junioren bij Glimmen voetballen die mogelijk op termijn terugkeren bij de vereniging, Yde de Punt, waar het ooit allemaal voor ze begon. ,, De samenwerking met Glimmen betekent overigens wel dat we een bepaald risico genomen hebben want we laten de jongens vrij in hun keuze of ze voor het voetballen op zaterdag of zondag kiezen. Gelukkig is er het beeld dat het voetballen in Yde voor velen zwaarder weegt dan het op zaterdag voetballen vandaar dat we de stap om terug te keren in het standaardvoetbal durfden te nemen. Een besluit dat, zo vertelt de op de ICT-afdeling van de Gemeente Midden-Drenthe werkzaam zijnde Jacobus Koops, breed gedragen wordt binnen de sportvereniging Yde de Punt. , Binnen de vereniging van 170 leden worden er drie sporten, voetbal, volleybal en gymnastiek, beoefend en wat ons tot een Omnivereniging maakt. Daarvan brengt de voetbaltak qua contributie en opbrengst van de kantine het meeste geld in het laatje. Daarom is het ook nooit een discussiepunt geweest toen we de plannen openbaar maakten om als voetbaltak weer terug te keren op een toch wat hoger niveau. Een niveau waardoor er ook een hoofdtrainer aangesteld moest worden die we in de persoon van Jan Kuiper vorig seizoen al in huis hebben gehaald. Doordat de voorzichtige plannen er in voor het seizoen 2013-2014 al waren richting een terugkeer in het standaardvoetbal besloten we om een advertentie te plaatsen voor een hoofdtrainer. Een van de kandidaten was Jan Kuiper uit Leek die als een zeer geroutineerde trainer te boek staat. De inbreng van Jan was meer dan welkom bij onze plannen voor een terugkeer en mede op zijn advies hebben we daarom ook besloten om de stap te maken.”

Jacobus Koops, die zelf in het verleden nog voor het eerste elftal van Yde de Punt heeft gespeeld, benadrukt verder dat er met de selectie duidelijke afspraken zijn gemaakt wat betreft het twee keer per week trainen. ,,Als vereniging steken we onze nek uit en we willen niet het lachertje van de competitie worden. Bestuur en trainer snappen prima dat we niet direct zullen meespelen om het kampioenschap maar we pakken het wel serieus aan. Ook de KNVB pleegde overigens even een belletje richting ons want ook daar zit men er niet op te wachten wanneer een club na bijvoorbeeld een jaar alweer van het toneel verdwenen is. Maar dat zie ik echt niet gebeuren want nogmaals, met Jan Kuiper hebben we een trainer aangesteld die zich mag verheugen in een prima trainingsopkomst.”

 Woorden die bevestigd worden door Kuiper die desgevraagd meldt dat hij het prima naar zijn zin heeft in Yde. ,,Toen ik hier vorig seizoen begon was het met de animo om te komen trainen matig tot slecht gesteld. Ik moet zeggen dat was iets wat ik niet kende als trainer. Maar al snel veranderde dat positief zodat ik het bestuur geadviseerd heb om een terugkeer in het standaardvoetbal te overwegen. Naast dat ik voldoende potentie zie binnen de selectie heeft de stap nog een andere reden. In de resereveklasse worden duels soms om niets afgelast. Zo werden wij vorig jaar geconfronteerd met het feit dat een team niet wilde voetballen omdat het Moederdag was. In het standaardvoetbal zijn de regels op dat gebied toch wat scherper zodat we in ieder geval weten dat wedstrijden minder gemakkelijk afgezegd kunnen worden.” Verder is Jan Kuiper het met voorzitter Koops eens dat Yde de Punt tot een club moet uitgroeien waar spelers die bij omliggende verenigingen buiten de eerste selectie vallen terecht kunnen. ,,Daar hopen we inderdaad op in te spelen want voor jonge voetballers is het aantrekkelijker om op zondagmiddag te voetballen dan op zondagmorgen ergens om 09.00 op een veld te moeten staan. Daarom is het belangrijk dat we het komend seizoen een goed figuur slaan als vereniging. Iets waar ik alle vertrouwen in heb want zowel het bestuur als spelersgroep is enthousiast over de terugkeer en dat is in mijn ogen de juiste basis voor een succesvolle terugkeer.”