Erik Magnin: 'De laatste der Mohikanen'.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Voor Erik Magnin wordt het komend seizoen er weer eentje waarin hij tal van spelers uit de selectie van het eerste elftal van Hunsingo niet meer ziet terugkeren. Iets wat in de twee seizoenen hiervoor ook steeds gebeurde zodat de aanvoerder van de derdeklasser uit Winsum met recht 'De laatste der Mohikanen’ van Hunsingo genoemd mag worden.
image-2015-02-13 2
 Erik Magnin in actie met naast zich Paul Broekhuizen.
Bron: Ommelander Courant   Foto: Ronnie Afman Baflo
Hunsingo wist zich via een tweeluik tegen vierdeklasser Gruno maar net op het nippertje te handhaven in de derde klasse maar Erik Magnin vreest dat gezien het vertrek van weer een groot aantal spelers bij de zondagclub uit Winsum klassenbehoud het komend seizoen bijna een onmogelijke opgave gaat worden. ,, Het vertrek van een aantal spelers begon al vroeg in het seizoen toen Bram Durenkamp naar Amsterdam vertrok en Tim Spijk door een vervelende enkelblessure een punt achter zijn loopbaan moest zetten. Doordat er in de twee seizoenen daarvoor al een aantal spelers was vertrokken werkten we al met een krappe selectie wat door het vertrek van Bram en Tim alleen maar nijpender werd. Daarnaast kregen we ook nog eens met de nodige blessures en schorsingen te maken zodat het vorig seizoen er echt een was waarin de technische staf iedere week weer moest puzzelen om een elftal in het veld te krijgen. Voor het komend seizoen bestaat de selectie uit zestien spelers en zal er geen tweede team zijn omdat de spelers die in het derde en vierde spelen niet de ambitie hebben om op het niveau van het tweede te voetballen. Voor een derdeklasser is dat een allesbehalve ideale situatie maar het is wel de realiteit. Dat betekent dat we niet onder stoelen of banken hoeven te steken dat het voor ons een lastig jaar gaat worden. Al moet ik er wel bij zeggen dat men dat ook zei nadat we in 2013 waren gepromoveerd en er vervolgens iets van twaalf spelers vertrokken. We wisten ons toen eigenlijk moeiteloos te handhaven en ook in het vorig seizoen hadden we eigenlijk niet in de problemen hoeven te komen. We hadden echter de pech dat de middenmoot vorig seizoen wel heel erg groot was waardoor je na twee nederlagen eigenlijk direct weer in de problemen kwam.”

Dat Hunsingo in de laatste drie zomers steeds met een leegloop werd geconfronteerd heeft de routinier zich steeds over verbaasd. ,,Als ik kijk naar de zomer van 2012 toen er, nadat we kampioen waren geworden, een compleet elftal vertrok dan denk ik nu nog weleens van waarom gebeurde dat eigenlijk. Er waren spelers die hadden verteld dat ze naar een andere vereniging vertrokken of helemaal stopten maar niemand was op andere gedachten te brengen. Ik weet dat je niet in iemand anders kunt kijken maar ik vond het raar dat na een jaar waarin we kampioen werden een compleet team helemaal uiteen viel. ”

Ondanks de leegloop na dat kampioensjaar presteerde Hunsingo, dat ook nog eens met een trainerswissel te maken kreeg, het eerste jaar uitstekend in de derde klasse weet de aanvoerder zich nog prima te herinneren. ,,We namen toen afscheid van Egbert Darwinkel die ik als persoon enorm hoog heb zitten. Als people manager is Egbert echt fantastisch. Als voorbeeld noem ik het overlijden van mijn vader. Dat is ondertussen al weer een tijdje terug maar nog als we elkaar tegenkomen zal hij altijd vragen hoe het met mijn moeder gaat. Dat vind ik echt bijzonder naast dat hij zich in zijn periode als trainer bij ons altijd kwetsbaar heeft durven opstellen. Egbert werd toen opgevolgd door Henry Kramer. Ik moet zeggen dat Henry meer een trainer is die tactisch denkt. Daar bedoel ik niet mee dat hij als trainer geen oog voor zijn spelers heeft. In tegendeel moet ik bijna zeggen, want in de slotfase van het vorig seizoen was hij er rotsvast van overtuigd was dat wij derdeklasser zouden blijven. We hadden het toen als team echt lastig maar Henry bleef er op hameren dat wanneer wij van ons eigen kracht uit zouden gaan, alles goed zou komen wat ook daadwerkelijk gebeurde,” verteld Erik Magnin die in het dagelijks leven als leidinggevende bij schoonmaakbedrijf Asito werkzaam is. Erik Magnin is verder een geboren en getogen Winsumer die zich als clubman zeer betrokken voelt bij de voetbalvereniging Hunsingo. Een vereniging waar binnenkort het nodige gaat veranderen wanneer Hunsingo en Viboa samen als V.V. Winsum verder gaan. Een fusie die de al bijna vijfentwintig jaar voor Hunsingo voetballende Erik Magnin van harte toejuicht. ,,Dat de fusie er komt is goed voor beide verenigingen. Ik hoop echter wel dat het prestatievoetbal op zondag zal blijven bestaan. Hunsingo is als vereniging zelfs een paar jaar ouder dan Viboa waardoor er wel naar het verleden van beide clubs gekeken mag worden. In 2017 bestaat Hunsingo honderd jaar en ergens zou het prachtig zijn als we die mijlpaal nog als zelfstandige vereniging zouden bereiken. Als ik de geluiden echter goed beluister stranden we wat dat betreft in het zicht van de haven want de plannen zijn er om met ingang van het seizoen 2016-2017 verder te gaan als VV Winsum. Er is wat betreft een eventueel nieuw complex in Winsum West echter al wat stagnatie opgetreden waarbij het uiteraard over de financiën gaat. Als niet politiek deskundig denk ik misschien wel te simpel door te stellen van, gemeente Winsum doe het in een keer goed. Begin bijvoorbeeld niet met aanpassingen aan het complex aan de Schilligeham waarbij over een paar jaar blijkt dat het toch anders had gemoeten. Als ik naar bijvoorbeeld Uithuizen kijk heeft de gemeente Eemsmond daar direct doorgepakt en ligt er een prachtig complex met voldoende kleedgelegenheid. Daar moet de gemeente ook hier in durven investeren. Gewoon doorpakken want anders zorg je direct voor een valse start van een fusieclub die in de toekomst kan uitgroeien tot een regionaal voetbalbolwerk.”

Duidelijke woorden van de centrale verdediger die aan het einde van het gesprek toch nog even naar het komend seizoen kijkt wat voor de Winsumer zondagclub als loodzwaar betiteld mag worden. ,,Ik had het er enkele weken geleden nog over met mijn teamgenoot Sander Smit. Als je ziet wat wij in de laatste drie jaar aan kwaliteit hebben ingeleverd dan kan het bijna niet anders dan dat we voor een loodzware klus staan. Persoonlijk vind ik trouwens dat we met mijn held Paul Broekhuizen onze beste speler van de laatste jaren zijn kwijtgeraakt. Ik weet dat iedere speler zijn specifieke kwaliteiten heeft maar naast dat Paul geweldig kan voetballen is het ook nog eens een echte clubman en een fijn mens. In het achter ons liggend seizoen was hij een periode geblesseerd maar kwam hij vanuit Urk, waar hij toen werkzaam was, toch drie keer per week naar Winsum omdat hij vond dat hij als onderdeel van het team niet mocht ontbreken. Paul is nu samen met zijn familie naar Duitsland, waar ze een boerderij hebben overgenomen, vertrokken maar ik weet nu al dat ik hem als speler maar zeker als persoon enorm ga missen.”

Iemand die de spelers van Hunsingo het komend seizoen ook moeten missen is Jaap Smit die als verzorger/fysiotherapeut een stap terugdoet, verteld Erik Magnin. De bijna 32 jarige voetballer begint vervolgens te lachen wanneer de beleving van Jaap Smit en ook die van teamleider Harry Dekker tersprake komt. ,,Jaap en Harry mogen we langs de lijn wel als fanatiek beschouwen. Ik ben zelf geen type dat alles wat er vanaf de kant geroepen wordt hoort maar er zijn spelers die dat wel hebben. Ik moet eerlijk zeggen dat ik die beleving van beide echt geweldig vindt want zo beleef ik het voetballen zelf namelijk ook. In de wedstrijd tot het randje gaan, waarbij er best eens een onvertogen woord mag vallen, is helemaal niet erg. Maar na een wedstrijd, en wat zeker het komend seizoen erg belangrijk zal zijn, moet er wel gezamenlijk gewoon een biertje gedronken kunnen worden.”