Hart defensie De Heracliden valt uiteen

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Waar Theo Buikema nog minimaal een jaar aan zijn loopbaan in het eerste elftal van De Heracliden vastplakt zorgde een onschuldig potje zomeravondvoetbal in de zomer van 20124 er voor dat Anton Mulder een punt achter zijn voetbalcarrière moest zetten. Een beslissing die er voor heeft gezorgd dat een van de voor De Heracliden meest succesvolle centraal duo’s ooit na zeven seizoenen ophoudt te bestaan.

image 2015 07 17

Bron: Ommelander Courant  Foto: Herman Spier Bedum.
Een onschuldig partijtje zomeravondvoetbal zorgde er voor dat er op 25 jarige leeftijd een einde is gekomen aan de voetbalcarrière van Anton Mulder. De centrale verdediger kreeg een jaar geleden namelijk een trap tegen de zijkant van zijn hoofd waar hij een jaar later nog steeds hinder van ondervindt. Dat, en het nog steeds niet weten wat er precies aan de hand is, heeft de student kunstmatige intelligentie doen besluiten om een punt achter zijn voetballoopbaan te zetten. ,,Ik hield aan die trap toen een hersenschudding over en bleef er ook na die tijd tijdens mijn studie, waar ik heel veel met computers moet werken, bleef ik hinder van ondervinden. Ik kan bijvoorbeeld op dit moment nog geen vijf voetballen zonder dat ik al last van mijn hoofd heb. Daarom wordt er binnenkort een MRI-scan gemaakt om te kijken wat daar de oorzaak van en ik een jaar later nog steeds niet hersteld ben van iets wat er in eerste instantie als niet zo ernstig uitzag.”
Maatje
Als zijn 'maatje' in de verdediging van De Heracliden zijn verhaal verteld wordt de altijd goedlachse Theo Buikema even stil en wordt duidelijk dat de 32e jarige routinier de man die altijd het vuile werk voor hem opknapte erg zal gaan missen. ,,Dat is absoluut waar. Wij vulden elkaar in het centrum van de verdediging uitstekend aan. Ik was meer de voetballer en Anton was degene die een spits compleet kon uitschakelen. Ik heb dat altijd als een bijzondere kwaliteit van Anton gezien en heb vaak gedacht, ik ben blij dat ik die spits niet ben.” Na die laatste opmerking klinkt er een luid gelach door de huiskamer wat nog sterker wordt als de mandekker zelf met de gortdroge opmerking komt, ik denk wel dat er veel spitsen blij zullen zijn wanneer ze lezen dat ik gestopt ben. Ik weet dat ik voor veel tegenstanders niet iemand was waar men graag tegen speelde.”
Tik Tak Theo
Iets wat minder geldt voor Theo Buikema die niet voor niets de bijnaam 'Tik Tak Theo' heeft. ,,Ik ben een voetballer die graag wat risico in zijn spel legt. Eentje van het type om een tegenstander in je eigen strafschopgebied uit te kappen. Dat is in al die jaren ook wel een keer fout gegaan maar wat in de aard van het beestje zit gaat er nooit echt uit,” aldus de in Uithuizen woonachtige Buikema. Samen promoveerden Anton Mulder en Theo Buikema drie keer maar degradeerden ze ook drie keer en werden ze een keer kampioen. ,,Wat dat betreft hebben Anton en ik alles meegemaakt binnen De Heracliden. Al denk ik wel dat we door de laatste degradatie nu op het niveau zijn aanbeland waar we ook maximaal kunnen spelen. Los van alle blessures in het seizoen 2014-2015, de tweede klasse was voor de vereniging De Heracliden te hoog gegrepen. Eigenlijk kwam die promotie als een donderslag bij heldere hemel want na de winterstop voetbalden we in het seizoen 2013-2014 niet op een niveau wat promotie rechtvaardigde.” Duidelijke woorden van Theo Buikema die door Anton Mulder aangevuld worden met de opmerking dat de actie Spieren voor Spieren van een seizoen eerder er misschien indirect wel voor heeft gezorgd dat De Heracliden als club in een flow terecht kwam met uiteindelijk een promotie van het vlaggenschip naar de tweede klasse als gevolg. ,,In het seizoen 2012-2013 zag je de club steeds hechter worden. Er was veel meer saamhorigheid in verhouding tot de jaren daarvoor. Iedereen voelde zich meer betrokken bij de club wat ook gold voor de spelers onderling. In dat jaar organiseerden wij als eerste elftal bijvoorbeeld een bazar waardoor je buiten het trainen en het spelen van wedstrijden nog meer met elkaar optrok.”
Promotie
Als de promoties tersprake komen is het logisch dat ook de rol van de trainers, Heiko van den Berg en Jeroen de Munck, wordt genoemd. Een rol waar het centrale duo een duidelijke mening over heeft. ,,Heiko van den Berg kwam halverwege het seizoen 2007-2008 als opvolger van Hemmo Battjes die het als interim-trainer van de eerder dat seizoen vertrokken Jan Afman had overgenomen. Heiko ging toen eerst nog door met de bestaande selectie waarmee we naar de vijfde klasse degradeerden. Na dat seizoen ging de bezem flink door en begon het bouwen aan een 'nieuw' De Heracliden,” vertelt Theo Buikema. Een nieuw De Heracliden waar in het centrum van de verdediging al snel een nieuw koppel kwam te spelen. Gerben de Groot zette namelijk een punt achter zijn carrière waardoor Anton Mulder naast Theo Buikema in het hart van de defensie kwam te staan. Een beslissing die een van de hoekstenen in de opmars van 'Hera' werd waar volgens Anton Mulder de rol van Heiko van den Berg groot in is geweest. ,,Als ik Heiko en Jeroen als trainer moet vergelijken is Jeroen meer een motivator die altijd aan zijn eigen visie vasthoudt terwijl Heiko daar anders mee omging. Heiko durfde tactisch gezien nog weleens een zijweggetje inslaan wat Jeroen minder snel deed. ,, Met de laatste opmerking van zijn dorpsgenoot is Theo Buikema, die sinds ruim anderhalf jaar als zelfstandig schilder aardig aan de weg timmert, het roerend eens. ,,Los van het feit dat iedereen bepaalde kwaliteiten heeft geef ik eerlijk toe dat ik meer heb met trainers zoals Heiko van den Berg en Jan Medema die niet te halsstarrig aan hun eigen visie vasthouden.” Zijn naam is al even gevallen en beide voetballers denken hetzelfde als het gaat over het komend seizoen wat voor Jan Medema en De Heracliden een belangrijk jaar wordt want volgens Theo Buikema wordt het geen gemakkelijk seizoen. ,, Gezien de indeling ga ik er eerlijk gezegd niet vanuit dat we even gemakkelijk bovenin mee gaan draaien. Persoonlijk denk ik dat een bescheiden positie in de middenmoot voor ons op dit moment het hoogst haalbare is.”
Hoger niveau 
Duidelijke woorden van de centrale verdediger waar Anton Mulder van vindt dat Theo Buikema in zijn beste jaren wel op een hoger niveau had kunnen spelen. ,,Theo heeft in het verleden drie jaar voor de jeugd van FC Groningen gespeeld. Dan kun je natuurlijk wel wat. Dat hij toen hier weer bij De Heracliden terugkeerde betekend dat Theo een echte clubman is want in zijn jongere jaren was hij absoluut een aanwinst voor menig eerste klasser geweest. Iets wat overigens niet op mij van toepassing is moet ik eerlijk zeggen. Het hoogst haalbare voor mij was, als ik heel eerlijk ben, de derde klasse al heeft mijn vader wel eens gezegd dat ik wat meer het karakter van Siemen en Christian moest hebben. Die gaan als scheidsrechters in het betaald voetbal voor het hoogst haalbare en dat is iets wat ik totaal niet heb. Ik ging in wedstrijden en trainingen altijd wel tot het uiterste maar ik ben niet iemand die alles op alles zou zetten om bij een andere club op een hoger niveau te spelen,” aldus Anton Mulder die bepaalde facetten van voetballen zeker zal gaan missen zoals de kleedkamerhumor. ,,Dat laatste zal ik zeker missen en daarom begrijp ik ook niet dat de jeugd van tegenwoordig vaak na een training ongedouchst naar huis gaat of eerst buiten staat te roken of nog erger direct naar zijn mobieltje grijpt. Zo zijn wij niet opgegroeid en dat heb ik ook altijd op de jongere jongens die bij de selectie proberen over te brengen.” Bij de laatste opmerking van Anton sluit Theo Buikema zich graag aan met de opmerking dat de basis van een goed resultaat altijd in de kleedkamer wordt gelegd. ,,Er zijn in de kleedkamer vaak harde woorden gevallen. Ook weleens tussen Anton en mij maar dat werd dan direct uitgesproken want laat een ding duidelijk zijn, we hadden veel  respect voor elkaars kwaliteiten.