Pascal Souhuwat een keepende scheidsrechter met ambitie.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Pascal Souhuwat kende een bijzonder seizoen. Als doelman van VAKO uit Vries mistte hij promotie naar de tweede klasse, als scheidsrechter in het zaterdagvoetbal promoveerde hij voor het eerst in vier seizoenen niet naar een hogere klasse maar samen met de scheidsrechters van de Scheidsrechtersvereniging Groningen en omstreken werd hij enkele weken geleden op het veld wel kampioen van Nederland.

image 2015 07 16
Wanneer het missen van de twee promoties tersprake komen ziet de 33 jarige doelman/scheidsrechter het niet promoveren als scheidsrechter als minst erg. ,,Ik fluit nu vier seizoenen en ben ieder jaar nog gepromoveerd. Ik zat dit seizoen in een groep van tweeëntwintig scheidsrechters waar er maar twee van konden promoveren. Dan weet je dat het weleens heel moeilijk kan gaan worden om de volgende stap nu al te maken. Daarom was het voor mij ook geen hele grote teleurstelling toen ik te horen kreeg dat promotie er deze keer niet inzat. Daarnaast merk je dat het fluiten op hoger niveau veel meer van jou als scheidsrechter vergt. In de derde en vierde klasse is alles nog prima te belopen maar in de eerste en tweede klasse verplaatst het spel zich een stuk sneller. Daarom vind ik het ook niet erg om nog een jaar extra in de tweede en eerste klasse te fluiten.“
Scheidsrechter
Als scheidsrechter werkte Pascal Souhuwat in het seizoen 2014-2015 al een paar keer samen met neutrale assistent-scheidsrechters. Een experiment waar hij van hoopt dat het experiment er toe zal leiden dat er in de toekomst zeker in de eerste klasse met arbitrale trio's gewerkt gaat worden. ,,Dit jaar werd er in de eerste klasse een proef gedaan met een neutraal trio bij een derby of bij wedstrijden waar de nodige belangen op het spel stonden. Een proef waar iedereen enthousiast over is. Dat betekent echter niet dat er in de eerste klasse bij alle wedstrijden een neutraal trio zal worden aangesteld. Daarvoor zijn er namelijk, althans zo heb ik begrepen, nog te weinig assistent-scheidsrechter voor beschikbaar.”
Knop
Dat betekent dat ook de keepende scheidsrechter het in het komend seizoen regelmatig moet samenwerken met clubgrensrechters waar van beweerd wordt dat ze weleens een puntje voor hun club willen pakken maar waar de 33 jarige arbiter niet echt zwaar aan tilt. ,,Dat maakt iedere scheidsrechter nu eenmaal mee en daar moet je ook niet te moeilijk over doen. Dat is precies eender als dat ik aanvoerder bij VAKO ben. Dan gaat er een knop om en ga ik een collega niet beoordelen op wat hij goed of fout doet. Op zondag ben ik voetballer en niet de scheidsrechter die op zaterdag wedstrijden fluit.”
Dat laatste, het op zaterdag fluiten, is overigens iets waar bij de KNVB de voorkeur naar uitgaat waar het gaat om scheidsrechters die nog als voetballer actief zijn, vertelt  Souhuwat.,, Wanneer je op zaterdag voetbalt en zondag fluit en je zou in een vervelende situatie terechtkomen dan is dat tegenwoordig heel snel bekend. Als je dan een dag later zelf als arbiter op het veld staat kan dat voor commentaren, of nog erger, vervelende situaties zorgen. Een vervelende situatie kan mij natuurlijk op zondag ook overkomen maar tussen dat moment en de zaterdag daarna zitten vijf dagen en zijn de scherpe randjes er vaak al weer wat af. Maar beter is om niet in vervelende situaties terecht te komen waarbij ik merk dat sinds ik zelf als scheidsrechter actief ben als speler anders reageer op explosieve situaties. Bij een contactsport hoort emotie maar bijvoorbeeld steeds blijven doorzeuren heeft geen zin. Dat probeer ik als aanvoerder mijn teamgenoten ook mee te geven. Emotie mag maar probeer dan weer de focus op de wedstrijd te richten ”
Prestatiegericht
Duidelijke taal van de doelman die ondanks dat hij als scheidsrechter aardig aan de weg timmert nog niet van plan is om een stapje terug te doen. ,,Een stapje terug zit er wat mij betreft niet in. Ik ben prestatiegericht ingesteld wat betekent dat ik mij, en met alle respect voor de spelers die het wel kunnen, niet op zondagmorgen als doelman op een bijveld zie rondlopen. Dan zie ik mij eerder als trainer actief worden wanneer ik besluit om er als doelman een punt achter te zetten.”
Egbert Darwinkel
Als dat laatste onderwerp, het als trainer zijn tersprake komt valt automatisch de naam van Egbert Darwinkel die als trainer aan zijn derde seizoen bij VAKO begint. Een trainer, zo vertelt Pascal Souhuwat, waar hij als doelman het nodige van heeft geleerd. ,,Dat zit vooral in kleine, maar soms hele belangrijke, details zoals waar zet je verdedigers neer bij een corner. Details waar ik voor dat Egbert als trainer naar VAKO kwam nooit op was gewezen maar die van groot belang kunnen zijn,” aldus de doelman die vervolgens ingaat op de problematiek van dat er steeds meer verenigingen zijn die een nijpend tekort aan keepers hebben. ,,Als ik even mijn eigen functioneren als voorbeeld neem kan ik niet zeggen dat het seizoen 2014-2015 mijn beste uit mijn carrière was. De concurrentie was echter nog niet in staat om mij uit de basis te verdringen. Dat heeft ook te maken met het feit dat ik eigenlijk nooit geblesseerd ben geweest in de acht jaar dat ik nu voor VAKO speel. Dan moet je als jeugdig talent dus het geduld hebben om te wachten op een echte kans in het eerste elftal en ik snap, en dat zal bij andere verenigingen niet anders zijn, dat dit voor een aankomend talent gewoon erg lastig is omdat je moet wachten op die ene kans voor een plaats onder de lat. Voor een veldspeler is dat anders omdat die zich op meerdere posities kan richten,” aldus de doelman die verder ziet dat er te weinig gedaan wordt om de jeugd voor het keepen te interesseren. ,,Ik ben van mening dat er bij clubs eerder begonnen moet worden om te kijken of er binnen de vereniging bijvoorbeeld E-junioren met aanleg voor het keepen rondlopen. Wanneer dat het geval is moet je daar als club mee aan de slag gaan. Als ik namelijk kijk naar het aantal 'advertenties' wat je in de media tegenkomt is daar nog heel veel winst te behalen.” is de mening van de ambitieuze doelman/scheidsrechter die het komend seizoen weer op jacht gaat naar de doelen die er als doelman van VAKO en als scheidsrechter nog liggen. ,,Wat VAKO betreft moeten we zeker mee kunnen spelen om de prijzen. We hebben bijvoorbeeld in de winterstop tegen tweedeklassers geoefend en bleven dan keurig overeind dus vandaar dat ik zeg dat doorgroeien naar de tweede klasse een reëel doel is. Mijn ambities als scheidsrechter is dat ik graag zo hoog mogelijk wil fluiten. Sinds vorig jaar ben ik lid ben van de Scheidsrechtersvereniging Groningen en Omstreken. Daar lopen diverse oud-scheidsrechters rond die je van nuttige tips kunnen voorzien. Daarnaast is het ook nog eens een succesvolle vereniging want op 13 juni werden we Nederlands Kampioen Veldvoetbal voor scheidsrechters wat dus mijn enige echte prijs van het seizoen was en waar ik hopelijk komend seizoen verandering in kan brengen.”