Jan Erik Blaauw: Tynaarlo doet even stapje terug op weg naar een mooie toekomst

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

De voetbalvereniging Tynaarlo zal in het seizoen 2015-2016 niet uitkomen in de vijfde klasse van het zondagvoetbal. De voetbalvereniging, die over twee jaar zijn 70 jarig jubileum hoopt te vieren, heeft namelijk besloten om even een stap terug te doen richting de reserveklasse om over maximaal twee jaar weer met nieuw elan in het standaardvoetbal terug te keren.
Jan-Erik Blaauw
Voor oud-speler, en tegenwoordig als teamleider fungerende, Jan -Erik Blaauw kwam de mededeling dat de spelersgroep liever niet verder wilde in de vijfde klasse van het standaardvoetbal als een stevige en onplezierige verrassing. De teamleider had er samen met het bestuur namelijk voor gezorgd dat een oude bekende, Evert Grijpstra, als trainer naar Tynaarlo zou terugkeren maar wat door de geluiden vanuit de spelersgroep opeens niet meer nodig bleek te zijn. ,, Ik moet eerlijk zeggen dat de geluiden uit de spelersgroep voor een, in eerste instantie, onaangename verrassing zorgden. Dat kwam mede doordat de resultaten na de winterstop beduidend beter waren dan voor de winter. Van de in totaal twaalf punten die we in het achter ons liggend seizoen wisten te behalen werden er elf in de tweede helft van het seizoen behaald. Dat gaf ons de hoop dat we op de juiste weg waren waarbij we ons wel beseften dat we ook in het seizoen 2015-2016 met een krappe selectie zouden moeten werken,” aldus Jan Erik Blaauw die daar direct het probleem benoemd waar de voetbalvereniging Tynaarlo de laatste jaren steeds tegen aanloopt. ,,In het laatste jaar van trainer Gradus Wilthof, die na het seizoen 2011-2012 vertrok, werd het al steeds lastiger om het eerste elftal op peil te houden. Binnen een smalle selectie kregen we steeds vaker te maken met langdurige blessures en een teruglopende trainingsopkomst. Dat alles zorgde er voor dat de resultaten ook minder werden en het steeds meer een rol in de marge werd voor Tynaarlo.”
'Slikken
Hoewel het eerst even slikken was voor de 41 jarige Jan Erik Blaauw, die op 17 jarige leeftijd in het eerste elftal van Tynaarlo debuteerde en ruim twintig jaar voor de hoofdmacht van de Tynaarloërs uitkwam, weet ook hij dat het even een stap terug doen op termijn wel eens de redding voor het zondagvoetbal in Tynaarlo kan betekenen, Het zou natuurlijk te gek zijn als we met het eerste team voor altijd naar de reserveklasse zouden verdwijnen. Dat is iets waar we binnen de vereniging met elkaar voor moeten zorgen dat ons dat niet gebeurd. Daarom moeten we ook echt binnen maximaal twee seizoenen terugkeren in het standaardvoetbal. Lukt dat namelijk niet dan zou dat kunnen betekenen dat het voetballen in de standaardklasse voor Tynaarlo weleens een utopie kan blijven.”
Clubman
Als Jan Erik Blaauw de laatste opmerking plaatst, valt van het gezicht van de clubman af te lezen dat het hem pijn zou doen wanneer het doek wat betreft het voetballen in de standaardklasse daadwerkelijk zou vallen. De oud-voetballer, die ooit samen met zijn broers Jurjen en de helaas veel te vroeg overleden Wim, in het eerste team van Tynaarlo furore maakte, steekt namelijk veel vrije tijd in het wel en wee van de voetbalvereniging waar hij zijn hart aan verpand heeft. Iets wat hij zelf als heel gewoon betiteld maar wat in de praktijk betekende dat hij de laatste jaren vele uren met de eerste selectie 'onderweg' was. ,,Na het vertrek van Gradus was het plan dat ik mijn TC3-diploma zou gaan halen. Om een trainer van buitenaf aan te trekken wordt voor veel verenigingen steeds lastiger. Door teruglopende subsidies en vermindering van kantine inkomsten wordt het voor clubs steeds lastiger om financieel gezond te blijven. Dat is bij Tynaarlo natuurlijk niet anders en vandaar de keuze om met een trainer van binnen de club te gaan werken. Helaas moest ik door trieste familieomstandigheden toen met de opleiding stoppen zodat er tijdelijk een andere oplossing gevonden moest worden. Nu we het komend seizoen, voor hopelijk tijdelijk, terugkeren naar de reserveklasse is een gediplomeerde hoofdtrainer echter even niet nodig. Dat betekent dat ik samen met de leiders Barry Westerhof, Johan Veendijk en Remco Wagt bij het hoogst spelende team van Tynaarlo betrokken zal blijven. Maar ik ben absoluut van plan om mijn benodigde trainerspapieren te gaan behalen. Voor mijn werkgever Bertram, house of special brands, waar ik op de administratie werkzaam ben, volg ik een aantal cursussen. Die hoop ik op korte termijn te hebben afgerond en dan ben ik van plan om een start te gaan maken met de trainerscursus.”
Trainer
Een cursus voor in eerste instantie het TC3-diploma die de fan van FC Groningen en de basketbalvereniging Donar nog meer het gevoel moet geven dat hij wat aan het spel van Tynaarlo kan toevoegen. Iets wat, zo voegt Jan Erik Blaauw er onmiddellijk aan toe, als opschepperig gezien moet worden. ,, Ik bedoel daar mee dat ik hoop dat ik als gediplomeerd trainer een spelersgroep nog meer kan leren dan nu het geval is. Natuurlijk heb ik van alle trainers waar ik onder gevoetbald heb het nodige opgestoken maar een cursus is toch anders.”
Voetbalgogme
Iets wat overigens niet op welke cursus dan ook te leren valt is dat spelers in de ogen van Jan Erik Blaauw soms wat slimmer moeten zijn. ,,Voetbalgogme is tegenwoordig bijna een verboden woord maar ik ben nog steeds van mening dat het een belangrijk onderdeel van de voetbalsport is. Ik heb het daar vaak met collega's over waar ik vaak samen mee naar Donar ga. Een basketbalcoach kan een aanval uittekenen voor zijn spelers die dat vervolgens bijna feilloos uitvoeren. In mijn beleving is dat bij het voetballen ondenkbaar. Daar komt het meer aan op individuele kwaliteiten, slimheid en een wedstrijd kunnen lezen. Als voorbeeld neem ik altijd wanneer je in een wedstrijd verrassend op voorsprong komt. Dan moet je 'vies' durven verdedigen. Daar bedoel ik mee dat het niet altijd mooi hoeft te gebeuren om een overwinning of gelijkspel over de streep te trekken. Begrijp me niet verkeerd, ook ik ben een liefhebber van attractief voetbal maar als dat geen punten oplevert is het vaak de trainer die de nodige kritiek te verduren krijgt. En of je dan in de eredivisie werkt of in de vijfde klasse van het amateurvoetbal maakt niet uit,” aldus een bevlogen aanstaande trainer die met alle liefde over ‘zijn’ Tynaarlo praat. ,,We hebben prima jeugdspelers die ons als vereniging weer terug in de standaardklasse kunnen brengen. Maar daar moeten we als club ook energie insteken door een persoonlijke benadering. Te vaak gebeurt het dat een speler via een berichtje op de mobiele telefoon ergens voor benaderd wordt. In mijn beleving is dat niet de juiste manier. Ik ben meer iemand van het persoonlijk contact want vaak bereik je daar veel meer mee en wat we richting een hopelijk mooie toekomst voor Tynaarlo goed kunnen gebruiken.”
Bron: Oostermoer