Germain Beck nieuwe trainer SVZ.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Germain Beck debuteert het komend seizoen als hoofdtrainer in het amateurvoetbal. De 36 jarige Assenaar wordt namelijk de nieuwe trainer van SVZ uit Zeijen dat na een zesjarig verblijf in de vijfde klasse volgend seizoen in de vierde klasse zal uitkomen.


 Germain Beck ,hier nog in actie voor FC Assen, komend seizoen trainer SVZ. 
 Bron: Oostermoer

Germain Beck is klaar voor de klus om als hoofdtrainer bij SVZ uit Zeijen aan de slag te gaan. De voetballer, die enkele weken geleden bij FC Assen een punt achter een prachtige carrière zette, is toe aan een nieuwe stap na een voetballoopbaan die hem langs tal van mooie clubs bracht. ,,Bij Achilles 1894 is het voor mij als voetballer allemaal begonnen. Ik heb daar mijn de jeugd doorgebracht en totaal zeven jaar in het eerste elftal gespeeld. Vervolgens ben ik overgestapt naar ACV waar ik vijf seizoenen heb voor het eerste elftal heb gevoetbald. Door onenigheid met de toenmalige trainer moest ik noodgedwongen op zoek naar een andere club. Dat werd Harkemase Boys waar ik na een jaar helaas te horen kreeg dat mijn contract niet werd verlengd. Ik ben toen met vrienden bij DIO Groningen gaan voetballen. DIO Groningen speelde toen in de 1e klasse van het zondagvoetbal. Sportief was dat een goed jaar waarin we kampioen werden maar voor de rest ging het daar niet echt goed. Zo vertrok de trainer midden in het seizoen en gebeurde er verder in de organisatie van alles wat er uiteindelijk voor zorgde dat DIO Groningen als zondagclub van het toneel verdween. Ik was toen ook even helemaal klaar met het buiten Assen voetballen en besloot om terug te keren naar Achilles met het idee om daar tot het einde van mijn carrière te blijven spelen. Gedurende het eerste seizoen merkte ik echter dat ik nog vol ambitie zat om op een hoger niveau te spelen. Op een geven moment had ik mijn goede vriend Jeffrey Wu aan de telefoon die toen voor Oranje Nassau in Groningen speelde. Jeffrey vroeg toen of ik niet of ik bij Oranje Nassau wilde komen spelen. Hij kon niet garanderen dat ze in de hoofdklasse zouden blijven maar ON ging er wel alles aan doen om dat te verwezenlijken. De keuze was toen voor mij snel gemaakt. Ik koos er voor om bij Oranje Nassau gezellig met vrienden in de hoofdklasse of anders een jaar voor de titel in de 1e klasse te gaan spelen.”
Afbouwen

Het werd uiteindelijk spelen in de eerste klasse waarin het behalen van de titel echter een utopie bleek te zijn. Dat zorgde dat de toen 34 jarige Germain Beck besloot om te gaan afbouwen bij FC Assen. Na twee seizoenen, waarin hij met FC Assen promoveerde en degradeerde, heeft hij nu echter een punt achter zijn loopbaan als voetballer gezet en wacht een nu een volgende uitdaging. ,, Ik heb als voetballer een prachtige loopbaan gehad en wat ik nu als trainer ook graag wil bereiken. Ik ben, en dat weet ik van mijzelf, erg eerzuchtig. Als voetballer kon ik er bijvoorbeeld niet tegen wanneer een trainer zei, we gaan voor het linkerrijtje. Je hoeft niet van de daken te schreeuwen dat je wel 'even' kampioen wordt maar je mag als trainer wel durven uitspreken dat je met je team graag om de prijzen wilt spelen,” aldus Germain Beck die met SVZ al enkele oefenduels heeft gespeeld om het team te leren kennen. ,,Doordat ik eigenlijk altijd op een hoger niveau heb gespeeld wist ik vrij weinig van de kracht van clubs in zeg maar de vierde en vijfde klasse. Toen ik SVZ voor de eerste keer zag spelen wist ik niet wat ik zag. Het fanatisme spatte er werkelijk vanaf wat ook direct tot uiting kwam in het eerste gesprek, men wil met SVZ graag naar een hoger niveau. Dat sprak mij direct heel erg aan want dat is iets wat ik als voetballer ook altijd gewend ben geweest, aldus de voor Univé Rechtshulp werkzaam zijnde Germain Beck. Op zondag 2 augustus zal hij officieel voor de eerste keer als hoofdtrainer voor de groep staan wanneer SVZ met de voorbereiding op het seizoen 2015-2016 begint. ,,We hebben na het seizoen een tweetal oefenduels gespeeld en deelgenomen aan een toernooi. Maar vanaf de voorbereiding wordt het allemaal toch even anders. Ik ben geen trainer die als een politieagent wil optreden maar als trainer moet je wel de baas zijn. Je kunt best midden in een groep staan maar mocht het nodig zijn, en die momenten zullen er zeker komen, moet je bepaalde beslissingen durven nemen.”
Bagage

Wat dat betreft heeft de nieuwbakken hoofdtrainer, die als speler met ACV, DIO Groningen en FC Assen kampioen werd en in het jaar dat hij bij Harkemase Boys speelde promoveerde, aardig wat trainers meegemaakt die hem de nodige bagage voor het trainerschap hebben meegegeven. De bekendste namen zijn Ron Jans, Henk de Jong, Piet Schrijvers en in iets mindere mate Gerry Hamstra. ,, Van alle trainers heb ik wel wat opgestoken al moet ik eerlijk bekennen dat Gerry Hamstra, Ron Jans en Henk de Jong mij meer geleerd hebben dan Piet Schrijvers,” verteld een lachende aanstaande hoofdtrainer die even later de anekdotes over tafel rollen waar het gaat over de capriolen van de oud-doelman van o.a. Ajax en het Nederlands elftal als trainer in het amateurvoetbal.

Even later gaat het gesprek terug naar de ambitie van Germain Beck als trainer. ,,Het zou best kunnen dat ik mijn TC1 in de toekomst ook nog ga halen. Als voetballer was ik een redelijk tot hoog niveau gewend en wie weet vind ik het trainersvak wel zo leuk dat ik ook op dat niveau als trainer actief wel zijn, aldus de Assenaar die bij SVZ niet alleen als trainer aanwezig zal zijn. ,,Ik zal in Zeijen ook spelend lid worden. Maar het zelf spelen zal alleen in noodgevallen zijn. De groep bestaat uit achttien spelers die zonder uitzondering kenbaar hebben gemaakt dat ze liever bij de eerste selectie zitten dan dat ze een treetje lager in het tweede spelen. Ik was daar eerlijk gezegd verbaasd over maar dat is nu eenmaal de cultuur binnen de selectie. Als ik je vertel dat ze in het laatste duel, toen ze al kampioen waren, nog twee gele kaarten pakten omdat ze ook dat duel absoluut niet wilden verliezen weet je wel genoeg. Ik weet verder dat topscoorder Johnno Hingstman, die toen op 39 goals stond, het gewoon vertikte om in het laatste duel een bal breed te geven op Albert Noord, die als trainer in zijn laatste wedstrijd op ludieke wijze afscheid nam door nog een paar minuten mee te spelen. Niks breed leggen, gewoon je veertigste goal scoren! Dat is iets wat mij heel erg aanspreekt. Ieder duel met volle bezieling willen spelen en wat ik als een belangrijk handelsmerk zie waar het gaat om hoe ik als trainer wil zijn.”