Ivano Klein(Pelikaan S): Onze kracht is het collectief

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Ivano Klein voetbalde in het seizoen 2014-2015 voor het eerste jaar voor Pelikaan S. Daarvoor voetbalde de 30 jarige aanvaller voor meerdere verenigingen en kwam hij uit voor de jeugd van Veendam en FC Groningen. Maar veel blessureleed zorgde er uiteindelijk voor dat het nooit tot een echte carrière in het betaald voetbal kwam.
image 2015 06 24

Gruno.

Voor de nu 30 jarige Ivano Klein begon het allemaal bij Gruno, de club waar hij jaren later nog steeds een warm gevoel bij heeft. 'Ik zeg vaak dat Gruno mijn club is en dat blijft ook zo. Mijn wens is om ooit nog eens met vrienden in een lager team samen te spelen. Of dat bij Gruno zal zijn weet ik niet maar zeg nooit, nooit.. Ik ben in totaal nu drie keer teruggekeerd en alle keren heb ik daar geen spijt van gehad. Ik heb er onder andere met Galid el Baroudi mogen samenspelen. Galid zie ik  nog steeds als een van de  beste spelers waar ik mee heb samengespeeld. Hij is ook nog even mijn trainer bij Gruno geweest nadat Peter van der Mark vroegtijdig was vertrokken. Bij Gruno heb ik verder ook Dick Scholtens leren kennen. Dat is nog steeds een van mijn favoriete trainers. Dick investeerde veel in mij ondanks dat ik toen best wel een grote mond had. Ik ben door hem ook wel disciplinair gestraft kan ik mij nog herinneren. Ik kwam toen terug van Groningen en dacht dat ik het allemaal had uitgevonden. Maar zo werkt het natuurlijk niet en daar werd ik dus ook op aangepakt.
Vertrek.
Na drie jaar besloot Ivano te vertrekken naar GRC om het op een hoger niveau te proberen maar dat werd geen succes voor de talentvolle aanvaller. 'In die periode was ik jong en onstuimig wat betekende, veel uitgaan. Wanneer je op zaterdag gaat stappen en je vervolgens op zondag moet voetballen is dat niet de juiste combinatie. Dat zorgde er dan ook voor dat ik na dat jaar besloot om terug te keren naar Gruno dat toen in de derde klasse uitkwam.” Maar zoals bijna iedere voetballer die een beetje boven de middelmaat uitsteekt werd ook Ivano door andere verenigingen benaderd of hij daar de selectie niet wilde komen versterken. Dat is iets wat iedere speler zijn  ego streelt en wat ook gold voor Ivano Klein. 'Zo werkt het inderdaad. Wanneer je door een club benaderd wordt om daar te komen spelen streelt dat je ego. Ik werd door meerdere clubs benaderd maar DIO Groningen was heel concreet. Die hadden de ambitie om als club naar een hoger niveau te groeien en daar wilde ik best aan meewerken.” Twee jaar kwam de tegenwoordig als medewerker bij Transcom werkzame Ivano uit voor DIO Groningen tot er belangstelling kwam van GVAV Rapiditas. 'Ik werd benaderd door toenmalig trainer Jacob Bosman die het wel zag zitten dat ik de overstap nar GVAV maakte.
Blessure.
Op het moment dat Ivano de overstap maakte naar de buren op Kardinge voelde hij dat het zijn jaar moest worden. In het laatste  oefenduel van zijn nieuwe club ging het echter mis voor de jonge aanvaller. 'We speelden onze laatste oefenduel tegen DIO Groningen en ik had echt heel veel zin om er een mooi seizoen van te maken. Helaas raakte ik ernstig geblesseerd want ik liep een enkelbreuk op en scheurde mijn enkelbanden. Dat zorgde er voor dat ik zes dagen in het ziekenhuis moest blijven en voor drie maanden in het gips ging. Nadat ik uit het gips kwam en moest revalideren  heb ik veel steun aan fysiotherapeut Joeval Benjamins gehad. Dat is echt een topper op het gebied van fysiotherapie die mij echt goed geholpen heeft.”
Ondanks de steun van Joeval Benjamins is Ivano Klein echter nooit meer terug op het niveau van voor zijn zware blessure gekomen. 'Zoals ik er nu tegenaan kijk ben ik op 75% blijven steken. Zo is mijn startsnelheid beduidend afgenomen en ga je onbewust anders een duel in. Dat zit toch tussen je oren en wat, denk ik, ook niet meer zal veranderen.”
Westen
Na zijn periode bij GVAV Rapiditas vertrok de toen 27 jarige voetballer naar Rotterdam waar hij voor de voetbalvereniging Pernis ging voetballen. 'Ik kwam eigenlijk bij toeval bij v.v. Pernis terecht. Pernis was ontstaan uit een fusie tussen Excelsior Pernis en DOTO en mocht met recht een multiculturele club genoemd worden. Ik speelde samen met Turken, Marokkanen, Kaapverdianen, Somaliërs en Nederlanders. Dat gaf weleens een tweedeling in het team waardoor de resultaten wat achterbleven. Wat ik verder opvallend vond is dat het niveau in het westen hoger ligt dan hier bij ons in het noorden. Het voetbal leeft daar ook veel meer dan hier heb ik het idee.” De periode in het westen duurde echter maar een jaar en keerde Ivano voor de derde keer terug bij Gruno. Een terugkeer die hij zich duidelijk anders had voorgesteld dan wat de realiteit werd. Gruno degradeerde namelijk uit de derde klasse wat in de beleving van de aanvaller niet nodig was geweest. 'Dat wij in het seizoen 2013-2014 degradeerden sloeg eigenlijk nergens op. De randzaken rond het team waren niet ideaal en in de slotfase van het seizoen moest Galid als interim-trainer nog proberen te redden wat er te redden viel. Helaas lukte dat niet zodat we afdaalden naar de vierde klasse waar Gruno ook in het seizoen 2015-2016 weer  in zal spelen. Dat is misschien ook wel een beetje het lot van Gruno, te klein voor de derde klasse en  te groot voor de vierde klasse.
Pelikaan-S
Sinds dit seizoen speelt de 30 jarige voetballer  voor een Pelikaan S dat dit seizoen liet zien dat het ook de vierde klasse is ontgroeid. De zaterdagclub timmert sinds een aantal jaren stevig aan de weg waar kampioenschappen in de vijfde en vierde klasse het bewijs van zijn. Ivano kwam door zijn vriendschap met Wasim el Baroudi in contact met dat Pelikaan S waar twee neven, Danny Holband en Myren Noeken, een jaar eerder al waren gaan spelen. 'Ik was door Danny en Myren al eens gevraagd. Maar ik was eigenlijk een zondagvoetballer en hield de boot daarom een beetje af. Toen Wasim echter met dezelfde vraag kwam begon ik toch te twijfelen. Verder  kende ik toenmalig trainer Pascal Mulder ook nog eens wat mij deed besluiten om de overstap te maken.”
Een overstap die Ivano goed is bevallen hoewel hij bij de formatie van trainer John de Hoop niet altijd basisspeler. 'Dat ik geen basisspeler ben komt niet alleen doordat ik na mijn blessure nooit meer helemaal de oude ben geworden. Een andere oorzaak is de sterkte van onze selectie. De kracht van onze selectie zie je bijvoorbeeld duidelijk op de trainingen. Dan wordt er op een hoger niveau getraind dan wij soms in wedstrijden laten zien,” aldus Ivano die opeens begint te vertellen over ,het in zijn ogen, 'fenomeen' Freddy de Grooth. 'Ik heb zelden iemand die zo gemakkelijk scoort dan Freddy. Dat is een speler waar ik graag de assist voor wil maken omdat hij gewoon een heel hoog scoringspercentage heeft. Wat dat betreft kunnen we Freddy ook in de derde klasse goed gebruiken. Verder wordt het voetbal op een hoger niveau getild door klassespelers zoals de gebroeders Handrit en Petrit Hoxhaj, Danny Holband en Wasim El Baroudi. En dan benoem ik niet eens alle andere klassespelers in de selectie. We doen het wel namelijk als team dus iedereen is belangrijk. Dat is zeker een kracht van ons geworden in het afgelopen seizoen, het collectief Wat dat betreft ben ik ook wel nieuwsgierig hoe we als team met tegenslagen om zullen gaan. We hebben nu een prachtig seizoen gehad waarin we ons doel, kampioen worden, wisten te bereiken en wat voor een prima sfeer zorgde. Ik moet zeggen dat ik dat erg leuk vond want ik ben iemand die altijd wel in is voor een feestje. Daarom hoop ik dat we dezelfde sfeer vasthouden wanneer we bijvoorbeeld tegen een nederlaag aan lopen. Want om eerlijk te zijn, de sfeer binnen het team, maar eigenlijk de hele vereniging, moeten we niet laten verstoren door bijvoorbeeld een nederlaag.”