Billenknijpen voor Poolster in slotduels

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Glenn Muskiet ziet als interim-trainer van Poolster nog alle kansen om de ‘Spieksters’ in de derde klasse te houden. Ondanks dat Poolster de beide kampioenskandidaten Appingedam en Gorecht in de laatste twee speelronden ontmoet is de ervaren trainer/coach namelijk van mening dat Poolster over teveel kwaliteit beschikt om af te dalen naar de vierde klasse.
Glenn

Poolster-trainer Glenn Muskiet
Bron: Ommelander Courant    Foto: Ronnie Afman Baflo

Allerlei scenario’s die zich zijn in de laatste twee competitieronden kunnen voordoen  zijn bij de 59 jarige Glenn Muskiet de revue al gepasseerd. Scenario’s die bij de ervaren trainer allemaal dezelfde uitkomst hebben en dat is toch lijfsbehoud voor Poolste.,,Vooropgesteld, van de vier ploegen die nog in een felle strijd verwikkeld zijn om rechtstreekse degradatie of een plaats in de nacompetitie te ontlopen hebben wij het zwaarste programma. We spelen op 3 mei thuis tegen Appingedam en een week later uit tegen Gorecht. Dat zijn de twee ploegen die samen om het kampioenschap strijden en zich absoluut geen puntverlies  kunnen veroorloven. “

Glenn Muskiet kwam, nadat hij zelf enkele weken eerder bij Hunsingo vertrokken was, begin maart naar Spijk. Daar volgde hij Guus Zantinga op die na het met 3-1verloren duel tegen SJS een punt achter de samenwerking met Poolster zette.  ,,Mijn situatie was anders dan met Zantinga. Ik kreeg eind februari te horen dat ik niet meer terug hoefde te komen in Winsum. Bij Hunsingo was ik tweede trainer en fungeerde daarnaast op de zondagen ook als assistent van hoofdtrainer Henry Kramer. De spelers van het tweede vonden dat onze samenwerking  wat moeizaam verliep zodat het bestuur besloot om er een punt achter te zetten.”

Veel meer woorden wil Muskiet echter niet aan zijn periode in Winsum vuilmaken want de periode Hunsingo kon hij al snel achter zich laten. ,,Begin maart werd ik gebeld door een bestuurslid van Poolster. Mijn naam was gevallen als vervanger van de vertrokken  Zantinga. De vraag die gesteld werd  was of ik eventueel interesse had om als interim-trainer in Spijk aan de slag te gaan. Ik kende wat spelers van Poolster persoonlijk dus besloot ik het gesprek aan te gaan. Er werd wel direct bijgezegd dat ik niet de enige kandidaat was. Toen ik na het gesprek, waar de spelersgroep ook bij was, nog maar net terug was gekeerd in Groningen kreeg ik al telefoon. De vraag was wanneer of ik kon beginnen. Zo stond ik op de donderdag 6 maart, twee dagen voor het duel tegen De Pelikanen, voor de eerste keer voor de groep.”

Een schamel puntje werd het voor Poolster in het duel tegen ploeg uit Appingedam. Een gelijkspel waar vervolgens drie opeenvolgende nederlagen achteraan kwamen. Drie nederlagen  die Muskiet behoorlijk tegenvielen maar wat hij wel verklaarbaar vond. ,In de media las ik ergens dat ik mij als de verlosser van Poolster zag. Dat is natuurlijk niet zo. Ik ben namelijk geen ‘wonderdokter’ die de patiënt, zo zie ik het eerste elftal van Poolster een beetje, even beter maak. Met de vereniging is namelijk helemaal niets mis mee. Alleen het eerste elftal draait dit seizoen niet zoals het zou moeten. Blessures en schorsingen zijn bijvoorbeeld twee oorzaken van het minder presteren. Beleving is echter ook iets wat heel belangrijk is. Als ik kijk naar vorige week zaterdag toen we met een bus vol supporters naar Westerlee vertrokken om vervolgens met 7-2 te verliezen dan doet zoiets pijn. Dan vind ik dat verschrikkelijk voor de supporters die zijn meegereisd maar ook voor de club. Poolster is in mijn ogen namelijk een vereniging die in de derde klasse thuishoort.”

Om dat laatste te bewerkstelligen moet er echter nog veel gebeuren weet Muskiet die in de week voor Koningsdag op de trainingen even wat gas terugnam. ,,Na de zware nederlaag tegen Westerlee had ik liever direct een week later weer gevoetbald. Doordat Koningsdag een dag eerder gevierd wordt ligt de competitie echter een week stil. Daarom heb ik tegen de spelers gezegd, we gaan even wat rustiger trainen en wat mij betreft drink je het weekend maar een extra biertje om je kop schoon te maken. Vanaf dinsdag gaat de focus namelijk vol op het duel tegen Appingedam. Dat wordt namelijk het duel waar alles omdraait. Appingedam moet winnen om zicht op de titel te houden en wij moeten winnen om een reële kans te behouden om ons veilig te spelen. Appingedam speelt de laatste weken wat moeizamer dan daarvoor. Daar moeten wij van profiteren. En verder hebben we na de afgang tegen Westerlee nog wat goed te maken richting onze supporters. Ik verwacht daarom ook  dat Poolster zeer gemotiveerd zal zijn tegen Appingedam.”

Muskiet is echter ook realist en weet dat met tegenstanders als Appingedam en Gorecht het niet ondenkbeeldig is dat er geen punten meer bij het totaal van twintig zullen komen. ,,Daar moeten we onze ogen niet voor sluiten. Mocht dat gebeuren dan wordt de situatie helemaal penibel voor ons. Dan moet je hopen dat de concurrentie ook geen punten pakt. Dat lukt echter niet want op de laatste speeldag spelen Noordwolde  en Westerlee tegen elkaar in Westerlee. Dat levert een ploeg drie punten of beide teams een punt op. Daardoor zou Westerlee dan op 21 en Noordwolde op 24 punten komen. Naast dat Westerlee tegen een directe concurrent speelt moet het een week eerder op bezoek bij De Pelikanen. Die ploeg staat bovenaan in de derde periode en zal dus alles op alles zetten  om van Westerlee te winnen. Daarom is het te hopen dat vooral De Fivel zijn sportieve plicht doet. Dat is namelijk de ploeg die een cruciale rol kan spelen. Verliest De Fivel zaterdag namelijk van Noordwolde en verliezen wij van Appingedam dan is het over. Dan wordt het maximaal de nacompetitie. Dan zal vervolgens op de laatste competitiedag beslist worden of het de vierde klasse wordt of dat we ons via de nacompetitie nog kunnen handhaven. Ik zal er echt alles aan doen om degradatie te voorkomen waarbij ik hoop dat binnen de  spelersgroep dezelfde gedachte leeft. Dat moet namelijk bij iedereen absoluut aanwezig zijn om een mooie club als Poolster voor de derde klasse te behouden”, aldus Glenn Muskiet die nog niet weet wat hij volgend seizoen gaat doen. ,,Toen aan mijn periode bij Hunsingo een einde kwam waren de meeste clubs al voorzien van een trainer. Er zijn nog wel wat verenigingen zoekende maar daar ben ik nu nog niet mee bezig. Eerst de klus in Spijk netjes afmaken en daarna zie ik wel wat de toekomst brengt.”